Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Prijs voor zangers die zingen voor stervende mensen

De twaalf zangers van ‘Bedside Singers Amsterdam’ hebben voor hun initiatief een trofee en 25.000 euro gekregen. Zij wonnen de Over Hoop Prijs van de Stichting Over Holland. Het gezelschap zingt voor mensen die in hun laatste levensfase zijn, thuis, in een zorginstelling of een hospice.

Drie of vier van de zangers komen dan letterlijk aan het bed en zingen daar geheel gratis liedjes die in overleg met de persoon zelf, familie en/of vrienden zijn uitgekozen. Het doel is een moment van ontspanning, schoonheid en bezinning te bieden aan de stervende en eventueel zijn of haar dierbaren.

De Over Hoop Prijs is volgens de initiatiefnemers bestemd voor een persoon of organisatie die in het afgelopen jaar „in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde op het grensvlak van cultuur en maatschappij". De jury was „onder de indruk van de eenvoud, de bezieling en de belangeloosheid" van de Bedside Singers.

Respect

„Vrij van religieuze waarden – maar met respect voor de overtuiging van de stervende – wordt op diepmenselijk niveau, via muziek en de meest directe en persoonlijke van alle instrumenten, de menselijke stem, een bijzonder moment van verbinding gecreëerd. Dit kan voor de stervende en de familieleden of verzorgende aangrijpend zijn. Het vergt dan ook veel van de emotionele intelligentie van de zangers. De Bedside Singers Amsterdam eren de waardigheid van het leven en normaliseren tegelijkertijd de dood door zich er met open vizier op te richten", verklaarde de jury.

De Bedside Singers zijn uit 170 totaal verschillende inzendingen tot winnaar verkozen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Prijs voor zangers die zingen voor stervende mensen
Sluiten