Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 30 jun 2019 / 07:38 uur

Polen dreigt met boycot Ikea door ontslag medewerker

Is meubelgigant Ikea binnenkort niet meer in Polen te vinden? Het Zweedse woonwarenhuis wordt onderzocht nadat een katholieke werknemer werd ontslagen na een kritische noot over een solidariteitsbetuiging van het bedrijf met de lhbt+-community.

Volgens de Amerikaanse website Bloomberg dreigt Polen nu met een boycot van het bedrijf.

‘Niet mijn waarden’

Op het intranet van Ikea verscheen vorige maand een bericht waarin de steun voor de homo-, bi- en trans-gemeenschap werd betuigd. „Lhbt+-inclusiviteit is ieders verantwoordelijkheid. Op 17 mei vieren we de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. En staan we op voor de rechten van lesbiennes, homo’s, transgenders en mensen van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten”, zo luidde het bericht.

De katholieke man sprak daar zijn ongenoegen over uit. „Ik was geschokt. Ik ben ingehuurd om meubels te verkopen, maar ik ben katholiek en dit zijn niet mijn waarden”, vertelde hij tegen de Poolse tv-zender TVP. De Poolse minister van Justitie noemt het ontslag onacceptabel en ‘absoluut schandalig’ en roept op tot een boycot als uit het onderzoek blijkt dat katholieken worden gediscrimineerd.

Bezorgde medewerkers

Volgens Ikea ging de man echter veel te ver door teksten uit het Oude Testament over dood en bloed te gebruiken en dit te richten op homoseksuelen. Daarop kwamen berichten van verschillende bezorgde collega’s.

„Ikea’s bedrijfscultuur is gebaseerd op de vrijheid van ideeën, tolerantie en respect voor iedere medewerker, maar het bedrijf moet reageren wanneer het risico bestaat dat de waardigheid van andere medewerkers in gevaar komt”, zo verklaarde het hoofd communicatie van Ikea Retail later volgens Bloomberg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Polen dreigt met boycot Ikea door ontslag medewerker
Sluiten