In het nieuws

‘Pensioen belangrijk, maar ver-van-je-bed-show'

‘Pensioen belangrijk, maar ver-van-je-bed-show'

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar het is handig om er al mee bezig te zijn zodat je daar later de vruchten van plukt. /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 JUN 2019

Het pensioen: de één is er vanaf zijn eerste werkdag mee bezig, een ander maakt zich er voor zijn 50ste niet druk om. Toch is het belangrijk om je er mee bezig te houden, vooral omdat het kabinet, vakbonden en werkgevers net een principeakkoord hebben gesloten over pensioenen.

Pensioen voor jongeren

„Jongeren hoeven niet de winnaar te zijn, maar mogen ook niet de verliezers worden van dit nieuwe pensioenakkoord”, zegt Semih Eski, voorzitter van vakbond CNV Jongeren. „Pensioen is een belangrijk onderwerp voor jongeren, maar ook een ver-van-je-bed-show. Dat is niet zo vreemd. Aan het begin van hun loopbaan staan jongeren voor andere uitdagingen, bijvoorbeeld een baan met zekerheid en een huis vinden. Pensioen wordt dan vaak op een laag pitje gezet.”

CNV Jongeren maakt zich er hard voor dat jongeren ook in de toekomst op tijd een goed pensioen kunnen krijgen. “En we proberen pensioen ook leuker voor jongeren te maken”, zegt Eski. Dit doen ze onder andere met het Pensioenlab, een samenwerking met bonden FNV Jong en VCP Young Professionals, waar allerlei zaken rondom pensioen uitgelegd worden. Ook is de campagne ‘Hoe zit jij er later bij?’ erop gericht om jongeren beter te laten nadenken over hoe ze erbij zitten op hun oude dag. Op de website staat een quiz met vragen over je levensstijl, wat je belangrijk vindt en hoe je je pensioen voor je ziet. Je krijgt dan een type als uitslag, bijvoorbeeld ‘creatieve eigenwijs’, waarbij verschillende tips gegeven worden. Zo zijn de tips beter toepasbaar op jouw specifieke situatie.

Je hoeft je gelukkig nog geen (grote) zorgen te maken, want doorwerken tot je 80ste zit er waarschijnlijk niet in. Eski: „Als we allemaal ouder worden, betekent dat dat we ook langer moeten doorwerken. Maar doorwerken tot ons 80ste levensjaar kan ik me niet voorstellen. Ik maak mij in het bijzonder zorgen om jongeren in zware beroepen. Die kunnen dat moeilijk volhouden. Het is belangrijk dat we allemaal gezond kunnen genieten van een goed pensioen.”

Langer leven, langer werken

„FNV vindt het niet terecht dat mensen langer moeten doorwerken, omdat de levensverwachting omhoog gaat. De AOW-leeftijd stijgt veel te snel”, aldus Guus Staats, woordvoerder FNV. Hij laat weten dat er tijdens het overleg afgelopen maandag een goed gesprek is geweest, maar er nog weinig vaststaat. Natuurlijk zijn er wel bepaalde dingen waarop ingezet wordt. „Wij willen dat de AOW-leeftijd zoals het nu is even bevroren wordt. Op dit moment stijgt die te snel.”

„Ook vinden we het belangrijk dat jongeren deelnemen aan het pensioenstelsel, vooral omdat het cruciaal is om op tijd te beginnen met de voorbereiding op je eigen pensioen. Dit nieuwe pensioenstelsel moet voor alle generaties aantrekkelijk zijn. Voor jongeren is het sowieso een goed idee om zo snel mogelijk te beginnen met sparen, maar het bedrag dat je moet inleggen verschilt per persoon. Dat kan liggen aan je leeftijd, maar ook aan hoeveel je wil overhouden per maand.”

Opbouw van je pensioen

Het pensioenstelsel kan erg ingewikkeld en saai lijken, maar bestaat eigenlijk uit drie redelijk eenvoudige delen. Ten eerste de Algemene Oudersdomswet (AOW), waar elke Nederlander onder valt, zolang hij/zij verzekerd is. Je bent dus altijd zeker van een bepaald bedrag per maand zodra je de AOW-leeftijd (nu 66 jaar en 4 maanden) bereikt. Maar hoeveel je krijgt hangt af van het aantal jaar dat je verzekerd bent en of je samenwoont met je partner. Samenwoners krijgen namelijk ieder 50 procent van het minimumloon, alleenstaanden 70 procent.

Ten tweede krijg je een aanvullend pensioen, omdat over het algemeen wordt aangenomen dat alleen je AOW niet genoeg is om later van te leven. Je aanvullende pensioen bouw je op bij een werkgever. Maar als je bijvoorbeeld langdurig ziek of werkloos bent geweest, is dit bedrag veel lager. Hetzelfde geldt voor zzp’ers en mensen die eigen baas zijn. Dan moet je er zelf op letten dat je genoeg opzij zet voor je oude dag.

Ten slotte is het voor vrijwel iedereen een goed idee om zelf alvast te sparen voor later. Of je nou 16 of 60, zzp’er of in loondienst bent. Je kan elke week, maand, of elk jaar een bepaald bedrag opzij zetten zodat dit later een goede aanvulling is. Maar des te jonger je begint, des te beter, want dan is het bedrag dat je per maand moet inleggen iets lager. Dat komt omdat je dan meer tijd hebt om het op te bouwen.

Er is een handige tool om uit te rekenen hoeveel je opzij zou moeten zetten. Die vind je op de website van Wijzer in geldzaken. Stel: je bent 21, vrouw, en wil later 1000 euro extra per maand overhouden. Dan moet je nu per maand 82 euro inleggen. Prima te doen toch? Voor mannen is het bedrag lager: dan moet je 62 euro per maand opzij zetten. Het bedrag verschilt omdat vrouwen gemiddeld langer blijven leven en dus een potje op moeten bouwen voor extra jaren. Er wordt alleen geen rekening gehouden met inflatie, dus de kans bestaat dat je geld minder waard is als je achter de geraniums zit.

Principeakkoord

Dinsdagmiddag werd bekend dat het kabinet samen met werkgevers en vakbonden is gekomen tot een principeakkoord over het pensioen. Hierin staat dat de AOW-leeftijd de komen twee jaar wordt bevroren, daarna stijgt de leeftijd geleidelijk naar 67 jaar in 2024. Na dat jaar stijgt de leeftijd verder, maar minder hard dan nu. Een jaar langer leven betekent niet meer een jaar langer werken, maar acht maanden werken. Op die manier hoeven jongere generaties niet meer tot na hun 70ste door te werken.

Mensen met een zwaar beroep mogen eerder stoppen met werken: voor hen wordt het mogelijk om drie jaar eerder met pensioen te gaan. Daarnaast wordt het voor zelfstandigen makkelijker om deel te nemen aan een pensioenfonds, maar wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht.


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

15 MIN

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

Traumahelikopter

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

Foto:ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:20

De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

Eerder al 1500 extra militairen

Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Twaalf doden en gewonden door aardbeving China

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:25

Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.

Meerdere naschokken

Het epicentrum van de beving was volgens persbureau Xinhua net buiten de stad Yibin. De aardbeving vond plaats rond 23.00 uur lokale tijd op een diepte van 16 kilometer en had een kracht van 6,0. In de daaropvolgende 40 minuten waren er meerdere naschokken waarvan de zwaarste een kracht had van 5,1.


Klein paradijs voor (baasje van) chihuahua

Danny Hulst in zijn De Chihuahua Shop .nl in Enschede

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Danny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen.

'Sjwawa'


TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwen

TU Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:07

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.


Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Zelfs ontevreden klanten wisselen zelden van bank. Foto: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Volgens de consumentenbond zijn we best tevreden over onze banken. Zelfs als dat niet zo is, blijven we zitten. Waarom is dat toch?

De consumentenbond hield onder 14.000 leden een enquête. RegioBank scoorde met 9.3 het hoogst, ING bungelt met 6.7 onderaan. Die kop en staart zijn al minstens drie jaar onveranderd.

Winstbejag


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.