In het nieuws

‘Pensioen belangrijk, maar ver-van-je-bed-show'

‘Pensioen belangrijk, maar ver-van-je-bed-show'

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar het is handig om er al mee bezig te zijn zodat je daar later de vruchten van plukt. /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 JUN 2019

Het pensioen: de één is er vanaf zijn eerste werkdag mee bezig, een ander maakt zich er voor zijn 50ste niet druk om. Toch is het belangrijk om je er mee bezig te houden, vooral omdat het kabinet, vakbonden en werkgevers net een principeakkoord hebben gesloten over pensioenen.

Pensioen voor jongeren

„Jongeren hoeven niet de winnaar te zijn, maar mogen ook niet de verliezers worden van dit nieuwe pensioenakkoord”, zegt Semih Eski, voorzitter van vakbond CNV Jongeren. „Pensioen is een belangrijk onderwerp voor jongeren, maar ook een ver-van-je-bed-show. Dat is niet zo vreemd. Aan het begin van hun loopbaan staan jongeren voor andere uitdagingen, bijvoorbeeld een baan met zekerheid en een huis vinden. Pensioen wordt dan vaak op een laag pitje gezet.”

CNV Jongeren maakt zich er hard voor dat jongeren ook in de toekomst op tijd een goed pensioen kunnen krijgen. “En we proberen pensioen ook leuker voor jongeren te maken”, zegt Eski. Dit doen ze onder andere met het Pensioenlab, een samenwerking met bonden FNV Jong en VCP Young Professionals, waar allerlei zaken rondom pensioen uitgelegd worden. Ook is de campagne ‘Hoe zit jij er later bij?’ erop gericht om jongeren beter te laten nadenken over hoe ze erbij zitten op hun oude dag. Op de website staat een quiz met vragen over je levensstijl, wat je belangrijk vindt en hoe je je pensioen voor je ziet. Je krijgt dan een type als uitslag, bijvoorbeeld ‘creatieve eigenwijs’, waarbij verschillende tips gegeven worden. Zo zijn de tips beter toepasbaar op jouw specifieke situatie.

Je hoeft je gelukkig nog geen (grote) zorgen te maken, want doorwerken tot je 80ste zit er waarschijnlijk niet in. Eski: „Als we allemaal ouder worden, betekent dat dat we ook langer moeten doorwerken. Maar doorwerken tot ons 80ste levensjaar kan ik me niet voorstellen. Ik maak mij in het bijzonder zorgen om jongeren in zware beroepen. Die kunnen dat moeilijk volhouden. Het is belangrijk dat we allemaal gezond kunnen genieten van een goed pensioen.”

Langer leven, langer werken

„FNV vindt het niet terecht dat mensen langer moeten doorwerken, omdat de levensverwachting omhoog gaat. De AOW-leeftijd stijgt veel te snel”, aldus Guus Staats, woordvoerder FNV. Hij laat weten dat er tijdens het overleg afgelopen maandag een goed gesprek is geweest, maar er nog weinig vaststaat. Natuurlijk zijn er wel bepaalde dingen waarop ingezet wordt. „Wij willen dat de AOW-leeftijd zoals het nu is even bevroren wordt. Op dit moment stijgt die te snel.”

„Ook vinden we het belangrijk dat jongeren deelnemen aan het pensioenstelsel, vooral omdat het cruciaal is om op tijd te beginnen met de voorbereiding op je eigen pensioen. Dit nieuwe pensioenstelsel moet voor alle generaties aantrekkelijk zijn. Voor jongeren is het sowieso een goed idee om zo snel mogelijk te beginnen met sparen, maar het bedrag dat je moet inleggen verschilt per persoon. Dat kan liggen aan je leeftijd, maar ook aan hoeveel je wil overhouden per maand.”

Opbouw van je pensioen

Het pensioenstelsel kan erg ingewikkeld en saai lijken, maar bestaat eigenlijk uit drie redelijk eenvoudige delen. Ten eerste de Algemene Oudersdomswet (AOW), waar elke Nederlander onder valt, zolang hij/zij verzekerd is. Je bent dus altijd zeker van een bepaald bedrag per maand zodra je de AOW-leeftijd (nu 66 jaar en 4 maanden) bereikt. Maar hoeveel je krijgt hangt af van het aantal jaar dat je verzekerd bent en of je samenwoont met je partner. Samenwoners krijgen namelijk ieder 50 procent van het minimumloon, alleenstaanden 70 procent.

Ten tweede krijg je een aanvullend pensioen, omdat over het algemeen wordt aangenomen dat alleen je AOW niet genoeg is om later van te leven. Je aanvullende pensioen bouw je op bij een werkgever. Maar als je bijvoorbeeld langdurig ziek of werkloos bent geweest, is dit bedrag veel lager. Hetzelfde geldt voor zzp’ers en mensen die eigen baas zijn. Dan moet je er zelf op letten dat je genoeg opzij zet voor je oude dag.

Ten slotte is het voor vrijwel iedereen een goed idee om zelf alvast te sparen voor later. Of je nou 16 of 60, zzp’er of in loondienst bent. Je kan elke week, maand, of elk jaar een bepaald bedrag opzij zetten zodat dit later een goede aanvulling is. Maar des te jonger je begint, des te beter, want dan is het bedrag dat je per maand moet inleggen iets lager. Dat komt omdat je dan meer tijd hebt om het op te bouwen.

Er is een handige tool om uit te rekenen hoeveel je opzij zou moeten zetten. Die vind je op de website van Wijzer in geldzaken. Stel: je bent 21, vrouw, en wil later 1000 euro extra per maand overhouden. Dan moet je nu per maand 82 euro inleggen. Prima te doen toch? Voor mannen is het bedrag lager: dan moet je 62 euro per maand opzij zetten. Het bedrag verschilt omdat vrouwen gemiddeld langer blijven leven en dus een potje op moeten bouwen voor extra jaren. Er wordt alleen geen rekening gehouden met inflatie, dus de kans bestaat dat je geld minder waard is als je achter de geraniums zit.

Principeakkoord

Dinsdagmiddag werd bekend dat het kabinet samen met werkgevers en vakbonden is gekomen tot een principeakkoord over het pensioen. Hierin staat dat de AOW-leeftijd de komen twee jaar wordt bevroren, daarna stijgt de leeftijd geleidelijk naar 67 jaar in 2024. Na dat jaar stijgt de leeftijd verder, maar minder hard dan nu. Een jaar langer leven betekent niet meer een jaar langer werken, maar acht maanden werken. Op die manier hoeven jongere generaties niet meer tot na hun 70ste door te werken.

Mensen met een zwaar beroep mogen eerder stoppen met werken: voor hen wordt het mogelijk om drie jaar eerder met pensioen te gaan. Daarnaast wordt het voor zelfstandigen makkelijker om deel te nemen aan een pensioenfonds, maar wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht.


RTL haalt de Villa direct van de buis om seksueel wangedrag

Still uit het programma /RTL, Blue Circle

Foto van 'Jelmer Visser'

36 MIN

Het realityprogramma De Villa stopt per direct na een klachtenregen over seksueel wangedrag. 

De zender liet donderdagmiddag aan RTL Boulevard weten dat dusdanig grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is en nooit mag worden gepromoot. Er zijn slechts vier afleveringen van de datingshow uitgezonden.


'Hottentottententententoonstelling; Nederlands is prachtige taal'

Stop met sale en selfie: praat Nederlands met me

'Hottentottententententoonstelling; Nederlands is prachtige taal' / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

55 MIN

Een verloedering van de taal is het nog net niet, maar het Nederlands is wel zeker in het geding. De grote, dreigende macht? Het Engels.

Dat Nederland aan het verengelsen is, is wel duidelijk. Woorden als sale, Black Friday, selfie of het relatief nieuwe genderrevealparty zijn niet meer weg te denken uit het ‘Nederlandse’ taallandschap. Op universiteiten worden de meeste colleges alleen in het Engels gegeven en op de werkvloer is ‘even scrummen tijdens de meeting van je start-up’ helemaal niet vreemd meer.

Maar die verengelsing van het Nederlands is helemaal niet nodig, vinden de auteurs van het boek Against English dat deze week is verschenen. Schrijver Daniël Rovers en historicus en universitair docent Niek Pas houden samen met andere schrijvers en academici een pleidooi voor de Nederlandse taal.


Winkeliers willen actie: 'Winkel mag geen paskamer worden'

Yvon en haar partner Wybe zijn er helemaal klaar mee /Tosca de Jong

Foto van 'Tosca de Jong'

2 UUR

Hoge kosten, een waslijst aan regels, verhoging van de btw en dan ook nog de concurrentie van (buitenlandse) webgiganten.

De Nederlandse winkelier heeft het allesbehalve makkelijk. De politiek moet in actie komen, maar de ondernemer én de consument kan zelf ook wat doen.


Likeability of3

Buschauffeur onder invloed van drugs tijdens ernstig ongeval

De verdachte was onder invloed van onder meer GHB /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Een 26-jarige Amsterdamse buschauffeur blijkt een ernstig verkeersongeval te hebben veroorzaakt terwijl hij onder invloed was van zowel MDMA als GHB.   

Bij het ongeluk knalde een stadsbus tegen een stilstaande tram op. Ismaël W. die destijds in dienst was van vervoersbedrijf Connexxion moest donderdag voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden, meldt NH Nieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrouwenquotum lijkt er te komen na ommezwaai CDA

Minister Van Engelshoven/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Een vrouwenquotum lijkt een behoorlijke stap dichterbij te zijn gekomen na een draai van het CDA. Dit ondanks dat de VVD tegen is.

De grootste partij van Nederland is niet heel erg te spreken over een dergelijke maatregel. „Wij vinden het niet oké dat je wordt aangenomen op je afkomst, je geslacht of je geaardheid. Voor de VVD is een quotum onbespreekbaar", zegt Kamerlid El Yassini tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Ook de regeringspartijen ChristenUnie en SGP zijn tegen.

82 zetels


 Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Samenwerkingspartners van Medical Drone Service tonen medische drone/ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

3 UUR

Wellicht vliegt jouw vers geprikte bloed straks in een drone over de stad. Drones zijn namelijk het vervoersmiddel van de toekomst voor medische spoedtransporten. 

Donderdag werden de eerste plannen gepresenteerd voor de inzet van drones voor medische doeleinden. De ‘moderne postbodes’ dienen voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties. Initiatiefnemer van dit plan is het samenwerkingsverband Medical Drone Service. Dat bestaat uit het Erasmus MC, Sanquin Bloedvoorziening, ANWB, PostNL en technologiepartners Avy en KPN. Zij onderzoeken de mogelijkheden rondom de bezorging van medische middelen. Tahira Limon, woordvoerder van PostNL, zegt: „Wij zien dat de zorg verandert en een onderdeel daarvan is ook de zorglogistiek. Niet alles gebeurt meer in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld patiënten die thuis herstellen, bloedmonsters die thuis worden afgenomen en dat allemaal om de zelfredzaamheid te bevorderen. Wij proberen daar een belangrijke rol in te spelen.”

Spoedgevallen


Likeability of5

Politie doet voorstel voor 30 procent minder evenementen

De politie was afgelopen weekend in groten getale aanwezig tijdens de Sinterklaasintocht van Den Bosch/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:39

De agenten komen om in het vele werk. Dat is de kern van de boodschap die de politiebonden dinsdag uitdroegen.

Daarom eisen ze dat de minister, de politietop, burgemeester en het OM nog voor de jaarwisseling keuzes maken over hoe de politie wordt ingezet. Niet alles kan, is het credo. „Zoals het nu gaat, raken politiemensen en hun organisatie in moordend tempo volledig uitgeput. Ook burgers worden de dupe van onderbezetting bij de politie. Aangiftes blijven liggen en bij veel zaken is doorpakken niet mogelijk. Veel meldingen worden in de wacht gezet of krijgen geen navolging. Daar komt nog eens bij dat de politie geen menskracht heeft om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen.”

Blauwe crepeerteams


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emilia Clarke zat huilend op wc na naaktscènes GoT

Emilia Clarke. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:20

Emilia Clarke, oftewel Daenerys Targaryen, had best veel moeite met de talloze naakt- en seksscènes die ze moest doen voor de HBO-serie Game of Thrones. 

In de podcast Armchair Expert vertelt de van nature brunette dat ze werd 'verrast' toen ze het script zag.

Teleurgestelde fans


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Youri (19) heeft Tourette: ‘Het is gewoon klote’

Youri is minder onzeker geworden na het delen van zijn verhaal. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:40

Youri Wester is het zat om aan nieuwe mensen telkens maar uit te moeten leggen dat hij last heeft van tics. En dus maakte hij een video, die hij deelde op Facebook en Instagram. 

Nadat de 19-jarige student Journalistiek de openhartige, vijf minuten durende video deelde afgelopen maandag, heeft hij zijn telefoon wel even weggelegd. „Ik vond het spannend en twijfelde na het opnemen nog of ik het wel moest plaatsen.” Youri heeft al vanaf zijn geboorte de neuropsychiatrische aandoening Gilles de La Tourette.

Schelden en dwang


OM: supporter bracht geen Hitlergroet, maar 'wegwerpgebaar'

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:23

De supporter van FC Den Bosch die zondag met gestrekte arm in beeld kwam, bracht niet de Hitlergroet maar maakte een wegwerpgebaar.

Dat constateert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de beelden en een gesprek met de man. Het OM gaat hem dan ook niet vervolgen wegens racisme, meldt een woordvoerder.

Geen discriminatie?


Politie Amsterdam schrapt mogelijk rechercheteam

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:25

De politie Amsterdam moet de komende weken „pijnlijke keuzes" gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps op te lossen.

Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Meer blauw op straat


Nieuwe podcast over daders: 'Zit kwaad ook ergens in mij?'

In de nieuwe podcastserie Daders hoor je mensen over hun criminele verleden en hoe ze nu in het leven staan

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:10

Podcastmaker Cas de Jong ging op de (oplos)koffie bij onder meer moordenaars en tbs’ers in ruste voor Daders, z'n nieuwe podcastserie die bijna instant verslavend werkt.

'M’n moeder vroeg zich bezorgd af of ik wel levend thuis zou komen... Snap je dat?’ Bám, rake binnenkomer, maar ook wel een logische tijdens een interview met een veroordeeld moordenaar. „Maar hij begreep het, net zoals dat mensen een blokje om lopen als ze hem zien.” Podcastmaker en EenVandaag-verslaggever Cas de Jong reisde de afgelopen maanden door heel het land voor Daders, zijn podcastserie die hij maakte voor AVROTROS en sprak met mensen over de gruwelijkste daden uit hun verleden die nog altijd het heden tekenen. Z’n moeder hoefde overigens niet te vrezen, hij kwam telkens heelhuids thuis, ,,m’n kop zat wel helemaal vol.”


Likeability of3

'Helft Nederlanders vindt elke dag vlees niet van deze tijd'

Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Wordt minder vlees eten de norm? Ja, denken bijna zes op de tien Nederlanders: bijna net zo'n grote groep als mensen die zichzelf als vleeseter beschouwen. 

Bijna de helft is het eens met de stelling dat „elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is". Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Minder dan 1 procent veganist


dislike
user_fdbf98eaee9ed9ad556b9125b206b9f526f3547a_avatar

Hotel moest wc ontstoppen na elfstedenzwemtocht Van der Weijden

Van der Weijden na de finish. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:04

De legendarische elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden leverde niet alleen een heldendaad en een bedrag van 6,5 miljoen voor kankeronderzoek op, maar ook: een verstopt toilet. 

In het NUsport Jaarboek vertelt de zwemmer dat hij tijdens de tocht niet voor een grote boodschap naar de toilet moest. Daarna moest hij „voor vier dagen naar de wc”.

Plas in pak


Chirsten Unie: Geen wiet voor toeristen
Likeability of5

ChristenUnie: Geen wiet voor toeristen

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 07:57

Als het aan de ChristenUnie ligt, moeten klanten van coffeeshops in de toekomst een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) laten zien, voordat ze de softdrugs mogen kopen. Het is dan alleen voor mensen die in Nederland wonen mogelijk om cannabis te kopen.

Het criterium bestaat al, maar gemeenten bepalen zelf of ze dit ook hanteren. Daar wil de ChristenUnie nu verandering in brengen. De partij wil dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met gemeenten in gesprek gaat hierover.

„Op dit moment staat Nederland bekend als land waar je heen gaat om los te gaan en drugs te gebruiken”, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU). „Dat is afschuwelijk en beschamend en ik wil er alles aan doen om dat imago als drugsland te doorbreken.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Teveel kinderen worden gemist in de jeugdhulp.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

Kans op herhaling


Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar