Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jun 2019 / 06:17 uur

Nieuwe bevindingen in onderzoek MH17-ramp

Het internationale Joint Investigation Team (JIT) komt woensdag met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In het congrescentrum NBC in Nieuwegein worden ‘s ochtends in beslotenheid eerst de nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden van de vlucht van Malaysia Airlines op de hoogte gesteld. Daarna volgt een openbare presentatie voor onder meer de binnen- en buitenlandse pers.

Russische leger

Het JIT, het internationale onderzoeksteam van politie en justitie dat de ramp onderzoekt, meldde vorig jaar tijdens een persconferentie dat „onomstotelijk" vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. De raket was in het bezit van de 53e luchtafweerraketbrigade van het Russische leger in Koersk. Ook de namen van de hoofdverdachten zouden bekend zijn bij het onderzoeksteam.

Waarschijnlijk gaat het JIT woensdag namen noemen van verdachten die mogelijk vervolgd worden. Het JIT liet vorig jaar weten dat de rechtszaak „waarschijnlijk" binnen vijf jaar van start kan. Dat zal gebeuren in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Medeverantwoordelijk

Bellingcat publiceert eveneens op woensdag een rapport van bijna honderd pagina’s. Het onderzoekscollectief heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd onduidelijk.

In juli is het vijf jaar geleden dat het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Onder de bijna 300 omgekomen inzittenden van vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur waren 193 Nederlanders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe bevindingen in onderzoek MH17-ramp
Sluiten