Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jun 2019 / 12:45 uur

Negen jaar cel en dikke boete voor Masmeijer

Voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer is donderdag in zijn hogerberoepszaak veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90.000 euro. Hij heeft zich bezig gehouden met de smokkel van 467 kilo cocaïne in 2014. Tegen Masmeijer (57) was in hoger beroep acht jaar cel en een boete van 40.000 euro geëist. De uiteindelijke straf valt hoger uit.

De rechtbank veroordeelde Masmeijer in 2017 tot acht jaar en legde een boete van 48.000 euro op. Destijds was hij op vrije voeten. In november, net voor de start van het hoger beroep, werd Masmeijer in Breda weer opgepakt en overgeleverd aan België. Sindsdien zit hij in de cel. Hij was zelf ook niet bij de uitspraak aanwezig.

Zeer ernstig

Masmeijer is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschriften. Het hof noemde de feiten „zeer ernstig". De rechter woog mee dat Masmeijer eerder is veroordeeld en dat hij iemand heeft bedreigd in de drugszaak.

De ex-presentator is niet de enige pion in deze drugszaak. Het gaat om tientallen verdachten, waarvan er 32 in hoger beroep zijn gegaan.

Nederland

Masmeijer had tijdens het eerste proces nog ontkend dat hij bij de smokkel betrokken was. Eind vorig jaar gaf hij opeens toe dat hij een „beperkte" rol had bij de smokkel van de grote partij cocaïne, via de haven van Antwerpen. De drugs werden ontdekt tussen een lading bananen uit Zuid-Amerika. De bekentenis is niet van invloed geweest op het bepalen van de straf.

Masmeijer kan in principe zijn straf in Nederland uitzitten, onder bepaalde voorwaarden. In de jaren tachtig en begin jaren negentig was hij bekend presentator van de NCRV. Hij presenteerde programma’s als de Holidayshow en Dinges.

Reageer op artikel:
Negen jaar cel en dikke boete voor Masmeijer
Sluiten