In het nieuws

World Ocean Day: ‘We hebben iets geclaimd dat niet van ons is’
Likeability of6

Model Robin ruimt rommel op op World Oceans Day

Robin Hölzken. / Foto's: Cerise van Vliet

In samenwerking met O'Neill

8 JUN 2019

Mooie plaatjes schiet je op het strand, dus is supermodel Robin Hölzken (21) daar vaak te vinden. Met het zand tussen haar tenen valt haar steeds vaker op dat het vies is op het strand en in het water.

„Zeker als je meerdere keren op een bepaalde locatie komt, zie je het gewoon veranderen”, vertelt de Arnhemse die sinds een jaar of vier in New York woont, maar donderdag even bij O'Neill in Amsterdam te gast was. „De stranden worden kleiner en je ziet meer troep liggen.” Het steekt haar en mede daardoor slaat ze de handen ineen met O’Neill. Het sportmerk is sinds 1996 al bezig met hun Ocean Mission, sinds 2015 heeft O'Neill de kledinglijn Blue die gemaakt wordt van plastic dat uit de zee wordt gehaald.

De knappe Hölzken mag die kleding nu showen, op haar Instagram en in een campagnevideo. „En ik ga ze zelf ook echt aanschaffen!”, vertelt ze enthousiast. „We hebben de foto’s al eerder geschoten in Hawaï en toen ik de bikini’s aan had, voelde ik hoe lekker ze zitten. Daarnaast zijn ze ook gewoon echt heel mooi, dus je voelt je zelfverzekerd en het is nog goed voor het milieu ook.”

Kleine dingetjes

Ze vindt het belangrijk om de beelden via haar social media-kanalen te delen. „Ik probeer mensen ervan bewust te maken dat je met kleine dingetjes al best veel kan bereiken. Het is een kleine moeite om wat op te rapen als je het ziet liggen, in plaats van er voorbij te lopen.” Zelf gaat ze ook rapen, op ‘World Oceans Day’ deze zaterdag (8 juni). Een dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen ter ere van onze oceanen. Op die dag ruimen mensen overal ter wereld troep op op het strand of staan ze stil bij het belang van de oceanen.

World Ocean Day: ‘We hebben iets geclaimd dat niet van ons is’

„Ik ben dan in Berlijn, maar op dertig minuten rijden ligt een aangelegd strandje. Ik ga daar rondlopen met een zak en oprapen wat ik tegenkom”, vertelt Hölzken. Beelden hiervan is ze van plan te delen op haar Instagram, zodat anderen hopelijk geïnspireerd raken en hetzelfde doen.

Dierenfanaat

Het jonge model vindt een schone planeet heel belangrijk. „Ik ben sowieso echt een dierenfanaat en houd van de natuur. Wij mensen hebben iets geclaimd dat nooit van ons is geweest en tasten nu de balans van de natuur aan.”

Zelf probeert ze in het dagelijks leven zoveel mogelijk bewust bezig te zijn met het thema. „Natuurlijk reis ik veel, maar ik neem als ik ga winkelen bijvoorbeeld altijd mijn eigen tas of een papieren tas mee. Als ik al een flesje water koop, zorg ik dat ik die meerdere keren gebruik en ik ben thuis bewust met bijvoorbeeld de lichten en de televisie. Die zet ik zoveel mogelijk uit en ik ga ook niet te lang onder de douche. Zelfs modellen kunnen kort douchen!”, lacht de brunette.

Verschillen

Nu ze een paar jaar in Amerika woont, ziet ze de verschillen tussen New York en Amsterdam. „Als ik daar met de metro ga, zie ik de plastic flesjes op de rails liggen. Hier is dat wel minder, maar hier wonen natuurlijk ook minder mensen. In New York komt de bewustwording de laatste tijd wel iets meer op.”

Aan die bewustwording zal Hölzken haar steentje in ieder geval bijdragen: zij is deze zomer op alle stranden te vinden in haar favoriete O’Neill Blue Line bikini’s. En voor wie daar niet bij kan zijn, is ze ook voor haar 358.000 volgers op Instagram te bewonderen.


likelol
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht

De leidsters van de peuterspeelzaal zijn inmiddels preventief gevaccineerd tegen hepatitis A. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

In Schoonhoven zijn opnieuw kinderen besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Een kind liep de ziekte op bij een peuterspeelzaal en een ander op een peuteropvanglocatie.

Dat maakte de GGD Hollands Midden donderdag bekend. Ook bij een middelbare school in Gouda blijkt een leerling besmet te zijn.

Relatie met hepatitis A


Nala of Tijger? De populairste kattennamen

Tijger(tje) werd de afgelopen jaren van de troon gestoten. /Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

Wie tijdens een frisse winterwandeling hard Nala of Simba roept, kan zomaar een horde jonge katten verwachten. Dat waren namelijk de populairste kattennamen in 2019. 

Poezen- en katteneigenaren hebben zich vorig jaar weer flink laten inspireren door Disney. Het uitkomen van The Lion King lijkt de belangrijkste inspiratiebron. Nala was het meest geliefd voor poezen, katten werden massaal Simba genoemd.

Veranderingen


'Tattookiller' ontsnapt na doorknippen enkelband

De tattookillers. /Beeld OM

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een van de beruchte ‘tattookillers’, Cor P. (36), is spoorloos. Hij was vrijgelaten uit voorarrest, maar knipte dinsdag zijn enkelband door. 

Tegen de vier tattookillers werd vorig voorjaar levenslang geëist vanwege het martelen en vermoorden van Onno Kuut (30) in 2009. Zijn lichaam zou door hen zijn begraven in de duinen van Hoek van Holland.

Cor P. staat bekend als 'De Paling', schrijft het AD. De bijnaam refereert aan het feit dat hij vaker wist te ontsnappen. Bij een geplande arrestatie ontsnapte hij een keer via een toiletraampje.


Delen Spanje en Frankrijk nog een dag geteisterd door storm

Een verwoeste brug in Girona. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Vakantiegangers en inwoners van het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk moeten nog één dag goed oppassen. De storm Gloria houdt huis in die gebieden. 

In de gebieden rond de Pyreneeën geldt code oranje en in het zuidoosten van Frankrijk is code rood van kracht. Daar kunnen zelfs overstromingen plaatsvinden.

Enorm veel regen


3FM maakt thema-uitzending na wangedrag Kaj

Kaj van der Ree bood zaterdag zijn excuses aan voor de 'domme fouten'. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Op het voormalige tijdslot van Kaj van der Ree is vrijdag niet zijn radioshow, maar een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag te horen. 

Dat liet NPO 3FM donderdag weten. De vlogger en presentator kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat jonge vrouwen op social media lieten weten op minderjarige leeftijd seksueel getinte berichtjes te hebben gekregen.

Open gesprek


Likeability of5

Handtekeningen tegen betalen Harry en Meghan

Al meer dan 80.000 Canadezen zetten een krabbel bij een online petitie tegen de betaling. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:39

Ze mogen dan de steun hebben van een hoop wereldbewoners (en Oprah Winfrey, zo bleek), veel Canadezen zitten er niet op te wachten om de beveiliging voor Harry en Meghan te moeten betalen. 

Al meer dan 80.000 Canadezen zetten een krabbel bij een online petitie tegen de betaling. Dinsdag werden de handtekeningen aangeboden aan minister-president Justin Trudeau.

Helft van het jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Australische tiener opgepakt voor doodslaan kangoeroe

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:44

In Australië is een tiener opgepakt voor dierenmishandeling. De achttienjarige man zou zijn gefilmd terwijl hij een kangoeroe mishandelde. 

Het dier overleefde de mishandeling niet en stierf aan de verwondingen. De filmers waren tijdens het opnemen aan het juichen, bleek op de video die rondging op social media.

Opgepakt in woning


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ronald wil The Big Six afleggen in een rolstoel

Ronald wil The Big Six afleggen in een rolstoel

Ronald van Dort komt als eerste over de finish tijdens de Nijmeegse Vierdaagse | ANP / Piroschka de Wouw

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 09:31

De zes grote marathons van de wereld. Als het aan Ronald van Dort (38) uit Ridderkerk ligt, wordt hij de eerste persoon in een rolstoel die ze allemaal ‘uitrolt’.

Van Dort verloor zijn beide benen in 2008 in Afghanistan. Het verkenningsvoertuig dat hij bestuurde reed op een bermbom. De voormalig militair van de Koninklijke Landmacht, sportman in hart en nieren, besloot na zijn ongeluk niet bij de pakken neer te zitten.

Eerder vertegenwoordigde hij Nederland op de Invictus Games, een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die gewond zijn geraakt in het leger, op de onderdelen zwemmen, rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Maar nu heeft de Ridderkerker een nieuwe missie: hij wil de eerste man worden die de marathons van Tokyo, Boston, New York, Berlijn, Londen en Chicago, bekend als The Big Six, ‘uitrolt’. Naast het aangaan van de sportieve uitdaging, hoopt hij met deze actie ook geld op te halen voor stichting Hulphond Nederland.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


China: 571 mensen besmet met coronavirus

Vanaf donderdag sluit Wuhan zijn luchthaven en treinstations voor uitgaande reizigers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:47

Het aantal mensen bij wie in China het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 571. Dat bevestigen Chinese staatsmedia donderdag.

Eerder werd gesproken over 444 vastgestelde gevallen. 95 mensen die besmet raakten, verkeren volgens de Chinese autoriteiten in zorgwekkende toestand.

Hubei


Daan deed voor de tiende keer tentamen, in zijn rokkostuum

In zijn rokkostuum dat hij toch nog thuis had liggen, boog Calculus-veteraan Daan zich deze week over het tentamen. „Mijn onderbuikgevoel is goed.”

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:10

Student Daan deed voor de tiende keer en in zijn rokkostuum tentamen voor zijn struikelvak Calculus. Hoogleraar hoopt dat-ie eindelijk slaagt en zijn mathematen hopen op nationaal aftelmoment op de Dam en lanceerden www.heeftdaancalculusalgehaald.nl.


Maarten van der Weijden gaat 24 uur zwemmen: 'Het wordt pijnlijk'

Maarten van der Weijden gaat 24 uur zwemmen: 'Het wordt pijnlijk'

Maarten van der Weijden tijdens zijn wereldrecordpoging in maart 2018. Hij haalde het wel, maar de poging werd alsnog afgekeurd omdat er onvoldoende geluidsmateriaal was.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 06:00

Maarten van der Weijden daagt zichzelf opnieuw uit. Donderdagavond springt hij het Oosterhoutse zwembadwater in met als doel in een etmaal minimaal 101,9 kilometer af te leggen.

Dit keer geen tocht door de Friese wateren, maar ‘gewoon’ in het zwembad van Oosterhout. Zijn taak: 24 uur lang baantjes trekken van 25 meter. In datzelfde bad heeft hij al twee eerdere pogingen gedaan om in een etmaal zoveel mogelijk kilometers te zwemmen. De eerste keer slaagde hij er niet in het record van 101,9 kilometer te overtreffen. Hij kwam 2,4 kilometer tekort. Ook de tweede maal ging de titel aan zijn neus voorbij; ondanks hij 900 meter meer zwom dan het wereldrecord op naam van de Zweed Anders Forvass, werd de poging na anderhalf jaar ongeldig verklaard. Er was niet 24 uur lang een geluidsopname gemaakt.

Overtuigd dat de Olympiër het wereldrecord nu wél op zijn naam gaat schrijven, is hij een dag voor ‘d-day’ niet. „Daar ga ik niet zomaar vanuit”, zegt Maarten van der Weijden (38). „De Elfstedentocht heeft mij een stukje langzamer gemaakt.” Zijn gemiddelde snelheid tijdens de Tocht was ongeveer 3 kilometer per uur, nu moet hij bijna voldoen aan een wandeltempo en 4,5 kilometer per uur zwemmen. „Tijd om uitgebreid te eten of even langzamer te zwemmen, zoals dat tijdens de Elfstedentocht kon, heb ik niet. Overal moet ik secondes winnen.” Ieder half uur gaat hij kort wat drinken en eten. „Allemaal in vloeibare toestand, zodat zo’n etenszak in één keer in mijn mond kan worden gespoten.”


'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig' / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn ingrijpende maatregelen nodig op de arbeidsmarkt. De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. 

Dat vindt de commissie-Borstlap, die zich op verzoek van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees over de huidige situatie boog. Door het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigheden en alle andere veranderingen op de arbeidsmarkt zijn maatregelen nodig, vindt de commissie.

Zo moeten alle werkenden, dus ook zelfstandigen, worden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en moet er voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.


Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

Alternatief einde Game of Thrones bevestigd / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het einde van de hitserie Game of Thrones liet de fans verdeeld achter. De een vond het geweldig, de ander diep teleurstellend. Maar, er gloort licht aan de horizon. 

George R.R. Martin heeft namelijk bevestigd dat de boekenserie, waar menig fan al een behoorlijke lange tijd op zit te wachten, een ander einde zal krijgen dan de tv-serie.

In de HBO-serie belandde Bran Stark uiteindelijk op de IJzeren Troon, nadat Arya Stark de Night King doodt en Daenerys Targaryen in haar voorouders verandert. Vooral dat laatste was punt van kritiek voor veel fans: het voelde namelijk veel te gehaast.


Niets staat een brexit nog in de weg
Likeability of3

Niets staat een brexit nog in de weg

Niets staat een brexit nog in de weg / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat de brexit er nu écht van gaat komen, is zo goed als zeker. Het Britse parlement heeft de wetgeving, die het vertrek uit de Europese Unie mogelijk maakt, goedgekeurd. 

Er is alleen nog een handtekening van koningin Elizabeth nog, maar dat is volgens Britse media slechts een formaliteit.

Het Lagerhuis was eerder al met de wet akkoord gegaan, maar bij de behandeling in het Hogerhuis volgden enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Wel of niet aan de voedingssupplementen?

Wel of niet aan de voedingssupplementen?

Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch? /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Snotneus? Even wat multivitaminen naar binnenwerken. Vaak moe? Vitamine D is je redding. Snel duizelig? Nog een pilletje ijzer dan maar. Baat het niet, dan schaadt het niet… Toch?  

Een overvloed aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Dat brachten wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kortgeleden naar buiten. Het leidde tot paniek onder B12-gebruikers. Moesten ze dan stoppen met slikken? Binnen een paar uur nadat het persbericht de wereld in was gegooid, nuanceerde het Groningse ziekenhuis via Twitter: „De waarschuwing voor het risico van te hoge B12-waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.”


Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

Ken je deze podcasts al? / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Deze maand organiseert mediaplatform Spreekbuis.nl voor de tweede maal De Nachtwacht Award-verkiezing voor beste nachtprogramma op de Nederlandse radio.

Ben je geen nachtwerker, nachtbraker of -waker? Niet getreurd, want veel nachtprogramma’s zijn ook als podcast terug te luisteren. Richard Otto, uitgever van die site, maakte een selectie.

Miss Podcast (AVROTROS)


Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden
Likeability of2

Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden

Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De familie van de verdwenen Tanja Groen is zeer teleurgesteld, laat belangenbehartiger Peter R. de Vries weten. Het onderzoek naar de verdwijning van de destijds 18-jarige studente heeft woensdag geen resultaat opgeleverd.

Er werd woensdag in een graf op een kerkhof in Maastricht gezocht, omdat daar mogelijk de stoffelijke resten van Tanja zouden liggen. Er is echter niets gevonden. De politie laat weten dat het bewuste graf inmiddels weer is dichtgemaakt en dat de begraafplaats weer toegankelijk is voor bezoekers.

Tevergeefs


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

Het oude schilderij (L) en de onderliggende laag (R) / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kunstcritici stonden wel even te kijken na de restauratie van dit schilderij. Het lam in kwestie blijkt namelijk opeens een haast menselijk gezicht te hebben. 

Dit alom geprezen 15e eeuwse schilderij wordt al jaren tentoongesteld in een Belgisch museum. Al sinds 2012 is er een restauratieproject voor het kunstwerk uit 1432 aan de gang. Voor die restauratie is maar liefst 2.2 miljoen euro uitgetrokken. Voor dat geld heb je ook wat, zou je denken.

Het kunstwerk, dat het eerste olieverf schilderij is dat wereldwijd beroemdheid vergaarde, bleek tijdens de restauratie al eerder onder handen genomen te zijn. En niet zonder reden. In de 16e eeuw heeft een andere kunstenaar er de kwast bij gepakt en is het originele middelste paneel van het kunstwerk al goed overgeschilderd.