Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jun 2019 / 18:28 uur

Misbruikslachtoffer klaagt Nederlandse staat aan

Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

„Ik wil vaststellen dat de pogingen van de staat om slachtoffers erkenning te bieden geen effect sorteren”, zegt De Geus tegen de NOS. „De overheid is niet aanspreekbaar als dingen misgaan.”

Erkenning en genoegdoening

In 2017 stapte De Geus samen met honderden andere slachtoffers naar voren na het onderzoek van de commissie-Samson naar seksueel misbruik in de jeugdzorg. Ze hoopte erkenning en genoegdoening te krijgen, maar het Schadefonds Geweldsmisdrijven wees haar claim af, na drie gesprekken die volgens De Geus „respectloos, slordig en amateuristisch" waren verlopen.

Verantwoordelijkheid in woord en daad

Door de Nederlandse staat aan te klagen, hoopt De Geus bij te dragen aan preventie „zodat kinderen niet langer blootgesteld worden aan misstanden die ik en vele anderen hebben ondergaan”, zegt ze tegen de NOS. „Ik wil dat de staat verantwoordelijkheid neemt in woord en daad.”

De Geus werd als peuter uit huis geplaatst. Toen ze vier jaar oud was kwam ze terecht bij een pleeggezin, waar ze jarenlang werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze meldde dat als tiener aan haar voogdes, maar de jeugdzorginstantie deed niets met die melding. Pas nadat De Geus op 14-jarige leeftijd een zelfmoordpoging had gedaan, werd zij uit het pleeggezin weggehaald.

Reageer op artikel:
Misbruikslachtoffer klaagt Nederlandse staat aan
Sluiten