Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 jun 2019 / 19:09 uur

Minder festivals door regels en gedoe

Het aantal muziekfestivals in Nederland is het afgelopen jaar afgenomen. Dat meldt NRC op grond van cijfers uit de Festival Atlas, een analyse door het lectoraat crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam.

Gemeentelijk beleid

In 2015 waren er 1155 muziekfestivals, in 2018 waren dat er nog maar 1029. De daling is vooral in Noord-Holland opvallend. Die provincie moet nu Noord-Brabant als koploper voorlaten. In Amsterdam, nog altijd nummer 1 onder de steden, is het aantal muziekfestivals de afgelopen paar jaar met een kwart gedaald naar 100.

„Het verschil tussen de steden suggereert dat gemeentelijk beleid een belangrijke factor is”, zegt Harry van Vliet, lector aan de HvA en verantwoordelijk voor de Festival Atlas. „Het wordt steeds lastiger om een vergunning te krijgen."

Andere redenen voor het afzeggen van een festival zijn tegenvallende kaartverkoop of gebrek aan energie om een nieuwe editie op te zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minder festivals door regels en gedoe
Sluiten