Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 jun 2019 / 06:49 uur

‘Mexico biedt VS 6000 grensbewakers’

Mexico heeft in de onderhandelingen met de VS aangeboden 6000 leden van de nationale garde naar de zuidelijke grens met Guatemala te sturen. Dat moet ervoor zorgen dat er minder migranten via Mexico de VS binnenkomen. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen donderdag.

Maatregelen

De Amerikaanse president Donald Trump wil vanaf maandag importtarieven verhogen. Hiermee wil hij Mexico dwingen maatregelen te nemen tegen de stroom migranten. Mexico heeft daarom een onderhandelingsdelegatie naar de VS gestuurd. Vice-president Mike Pence van de VS zei dat Mexico donderdag meer had aangeboden dan op woensdag, maar dat het aan Trump zou zijn om te beslissen of het genoeg is. Trump keert vrijdag terug van zijn Europese reis.

„Er is enige beweging van hun kant geweest, het was bemoedigend," zei Pence. „De besprekingen gaan de komende dagen verder."

Guatemala

Volgens Mexicaanse bronnen hebben de VS voorgesteld dat zij migranten uit Guatemala die zonder papieren de grens overkomen, terugsturen naar Mexico. De bron meldt wel dat daar geen overeenstemming over is. Eerder zei de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken al dat Mexico de grens met Guatemala gaat versterken. Aanleiding was een ‘inval’ woensdag van honderden migranten uit Centraal-Amerikaanse landen.

Minister Olga Sanchez van Binnenlandse Zaken zei dat Mexico een migratie wil die „ordelijk, veilig en regelmatig" verloopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Mexico biedt VS 6000 grensbewakers’
Sluiten