In het nieuws

Metro-voorpagina's: de pareltjes

Metro-voorpagina's: de pareltjes

De voorpagina van 10 jaar Metro.

Foto van 'Erik Jonk'

20 JUN 2019

Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

22 juni 2009

Metro’s 10-jarige jubileum, onder meer met kinderen die op dezelfde dag als Metro geboren zijn.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

17 mei 2011

Lady Gaga is Metro’s gasthoofdredacteur en opereert vanuit Londen. Zij lanceert zo slim haar album Born This Way in ruim zestig Metro’s, wij hebben de coolste hoofdredacteur ooit. Metro Holland mag Gaga’s assistent voor een dag leveren. Dat wordt de Limburger Jeroen Engelen, die daarmee de BBC en De Wereld Draait Door bereikt.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

20 december 2011

Adverteerders kunnen een ‘wikkel om de krant’ kopen (een outsert) en dat gebeurt regelmatig. De werkelijke voorpagina vind je dan op pagina 3, terwijl bijvoorbeeld Tom Cruise op pagina 1 aan een Mission Impossible bezig is.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

21 november 2011

Soms zegt een voorpaginafoto meer dan een tekst. De man met de traan is Mauro, een voornaam waarbij iedereen wist over wie het ging. Mauro huilde omdat hij geen verblijfsvergunning had gekregen. Veel meer Nederlanders huilden met Mauro mee dan in deze tijd misschien het geval was geweest.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

14 juni 2012

Nederland werd met slecht voetbal snel uitgeschakeld tijdens het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Tja, dan krijg je dit.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

10 december 2012

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen is door zinloos geweld op een voetbalveld in Almere om het leven gekomen. Nederland staat letterlijk even stil, ook op de voorpaginafoto’s. Niet alleen voetballers herdachten Nieuwenhuizen.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

29 januari 2013

Koningin Beatrix maakt bekend over enkele maanden onze koningin niet meer te zijn. Dan ga je op zoek naar een mooie, waardige en passende foto.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

1 mei 2013

Drukke weken voor de redactie, want Willem-Alexander werd koning en Nederland nam afscheid van Beatrix, vanaf toen weer prinses.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

4 december 2013

Kunstenaar, uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde is Metro’s gasthoofdredacteur wereldwijd. Alle zestig voorpagina’s van deze dag geven licht. Helaas kunnen we dat hier niet laten zien.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

9 juli 2014

Argentinië zouden ‘we’ opvreten in de halve finale van het WK voetbal in Brazilië. Dat toernooi leverde heel wat hosanna-voorpagina's op, net als vier jaar eerder in Zuid-Afrika.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

18 juli 2014

De MH17 is boven Oekraïne neergehaald en vele Nederlanders zijn omgekomen. Dit levert een ‘gitzwarte’ voorpagina op.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

9 januari 2015

De hele wereld meldt #jesuischarlie en ook Nederland is Charlie na de brute aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Columnist James Worthy kreeg zelf zelfs voorpaginaruimte voor zijn wekelijkse tekst.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

30 januari 2015

Als een man met een geweer door het beeld bij de NOS wandelt, dan hoef je op de voorpagina niet veel meer tekst te hebben dan dit.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

3 maart 2015

Als OV-krant breng je graag ‘treinen rijden op tijd’, maar ook de overvolle perrons als het mis gaat. Metro gebruikt al jaren de hashtag #treinleven en ook de daarbij geposte foto’s van onze lezers.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

23 april 2015

Een schoolklas van St. Martinus uit Zevenaar won een prijsvraag en mocht Metro’s krant maken die in het teken stond van de muziektheatervoorstelling ANNE in Amsterdam. Interviews, verhalen over Anne Frank, alles regelden de kinderen – met een beetje hulp van de redactie – zelf.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

17 juli 2015

MH17, een jaar na de ramp. Metro brengt exact dezelfde voorpagina als een jaar eerder, met een tikkeltje meer kleur.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

21 augustus 2015

De Metro-redactie werkte ter plaatse bij zeilevenement SAIL Amsterdam. Vijf dagen lang wordt een speciale editie uitgebracht die wordt uitgedeeld aan de miljoen SAIL-bezoekers.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

17 november 2015

Na meerdere terroristische aanslagen in Parijs op dezelfde dag, volgt Metro het gevoel van de wereld. De kleuren van de Franse vlag sieren de voorpagina (net als op social media bij zovelen) en de lezers krijgt een vakje aangeboden om een boodschap te delen.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

25 maart 2016

De enige zwartwitte voorpagina in tien jaar: de dag na het overlijden van voetballegende Johan Cruijff.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

29 april 2016

De dj’s Sunnery James en Ryan Marciano zijn Metro’s gasthoofdredacteuren voor de Vrijheidskrant die in het teken staat van 4 en 5 mei. Zij vinden dat spannender dan draaien voor 80.000 mensen in Colombia, zo laten zij weten. Hun collega’s Waylon, Nick & Simon, Gers Pardoel en boyband Mainstreet gingen hen voor.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

24 augustus 2016

Soms zien we een foto en roepen we bijna in koor ‘dat is ‘m’. Zoals die van de thuiskomst van de succesvolle Olympische ploeg van Rio 2016.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

10 november 2016

Donald Trump verbaast de wereld met zijn winst bij de presidentsverkiezingen in Amerika. Soms verrassen woorden en koppen je bij terugkijken ook. Metro kopte namelijk ‘asjemenou!’

Metro-voorpagina's: de pareltjes

15 mei 2017

Feyenoord is na jaren weer kampioen en Metro brengt een hele krant uit die in het teken staat van die titel. Omdat hij ook in Amsterdam wordt verspreid, krijgt de hoofdstad een eigen voorpagina met daarop de vermelding ‘Sorry, Amsterdammers’.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

12 juni 2017

Metro heeft geen mening, maar soms zetten we tot iets aan. Tot het maken van een selfie met een conducteur en het plaatsen van de hashtag #treinrespect bijvoorbeeld. Dit als hart onder de riem voor die beroepsgroep die vaak te maken heeft met geweld.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

17 juli 2017

Het is Wereld Emoji Dag. Tja, dan maken wij er een emoji-voorpagina van óók!

Metro-voorpagina's: de pareltjes

18 oktober 2017

Toen alle Metoo-verhalen in de wereld losbarstten, kwam Metro met deze in het oog springende ‘VP’. Voor het eerst werd het officiële Metro-logo gewijzigd.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

17 november 2017

Nederland tuimelt over elkaar heen in de Zwarte Pietendiscussie. Aangezien Metro zoals gezegd geen mening verspreidt, besloten we een kleurplaat op de voorpagina te zetten. Elke lezer mocht zo z’n eigen kleur Piet bepalen.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

23 februari 2018

Een sportprestatie waarom collectief gejuicht is, doet het altijd goed. Zo ook Suzanne Schultings gouden shorttrackplak op de Olympische Spelen. Een die kop kregen we van haar cadeau.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

23 maart 2018

De man die de afgelopen jaren het vaakst de voorpagina van Metro haalde: Formule 1-coureur Max Verstappen.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

4 mei 2018

Na de Zwarte Pieten-discussie is de Nederlandse bevolking opnieuw verscheurd als het om een onderwerp gaat: de dodenherdenking op 4 mei. Daar wist Metro’s vormgeving wel raad mee.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

30 mei 2018

Eind mei en bloedjeheet. Weet je wat?, dachten we. We maken een voorpagina die je zo kunt vouwen dat je er een waaier van kunt maken. Dat werd gewaardeerd.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

15 juni 2018

Omdat Oranje zich niet plaatste voor het WK voetbal in Rusland, besloot Metro Marokko een goed toernooi toe te wensen. Met zoveel Marokkanen in ons land en voetballers van het elftal die we goed kennen, leek ons dat een sympathiek gebaar. Het leverde zowel volkswoede als ‘geweldig Metro!’ op.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

14 december 2018

Voor de tweede keer brengt Metro een Feestdagenspecial uit op glossy-papier. Net als in 2017 eindigt de dag met een Give Away-show die live op Facebook wordt uitgezonden en waarbij duizenden mensen hopen op een mooie prijs.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

20 mei 2019

Toegegeven, onze collega’s van de Telegraaf een verdieping lager zijn de koningen van de koppen. Maar goed, deze vonden we na de Songfestivalwinst zelf heel aardig.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

21 mei 2019

De ene dag het Songfestival, de volgende dag een krant die in het teken staat van de Europese verkiezingen. Deze editie maakten wij samen met het Europees Parlement en voor de tweede keer – met de sterren uit de Europese vlag – werd het Metro-logo aangepast.


De Jonge: kabinet en zorg bereiden zich voor op kritieke fase

De Jonge: kabinet en zorg bereiden zich voor op kritieke fase

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MIN

Door het kabinet worden voorbereidingen getroffen voor de oplossing van een mogelijk kort aan bedden op de intensive care voor coronapatiënten. 

De voorzitter van de Nederlandse Intensive Care (NVIC) is bang voor een crisisscenario als er meer dan 2400 ic-bedden in Nederland zijn. Minister Hugo de Jong (Volksgezondheid) zei woensdag in de Tweede Kamer dat de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de medici allerlei scenario’s en richtlijnen opstelt. De Jonge zegde toe de Kamer zo snel mogelijk in te lichten voor de kritische fase.

Oplossingen


5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer

5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer

Exterieur van het Nederlandse bedrijf Janssen. | Foto: ANP

Foto van 'Alrik de Jong'

1 UUR

Het positieve nieuws van woensdag 1 april. Zangeres Marga Bult pakt haar oude werk als verpleegkundige op, de Nederlandse curve is in orde en er is vertrouwen over een vaccin in Leiden.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 1 april


Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar

Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar

Een tot intensive care unit omgebouwde kamer in het Erasmus MC. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Patiënten die herstellen van het coronavirus en een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een lange intensieve herstelperiode. 

Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiënten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.

Nieuwe longziekte


Kabinet benadrukt belang van thuisblijven ook met warm weer

Kabinet: blijf thuis, ook bij warm weer

Wandelaars op het strand van Scheveningen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Aankomend weekend wordt het naar verwachting 20 graden en dat is reden voor het kabinet om zich zorgen te maken. 

Mark Rutte zei in de Tweede Kamer er extra op te zullen hameren dat mensen ook het komend weekeinde thuisblijven. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.

Ook voor weerdiensten is enige aanpassing in de berichtgeving vereist. Waar normaal gesproken zou worden opgeroepen er lekker op uit te gaan, is dat in coronatijden niet gepast. Eerder op woensdag lieten weerinstanties aan Metro weten de berichtgeving te schikken naar de huidige situatie. Weeronline zei bijvoorbeeld dat ‘ook met de ramen open de lente in huis gehaald kan worden’.


Likeability of3

Dit doen clowns in coronatijd

Clown Erico houdt van mooie, vernuftige ballondieren maken, „roadrunnertjes enzo."

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Wat doen clowns nu eigenlijk? In elk geval niet huilen met de rode neus op. De een werkt z’n administratie bij en loopt z’n spullen na, de ander blaast, naast ballonnen, oude acts nieuw leven in, weer een ander verrast als een ware coronaclown jarige kinderen voor het raam en de CliniClown doet het gewoon dwars door het beeldscherm heen.

Ballonnenclown Miko mist z’n dieren

Clown Miko is de alias van Michel van der Stelt. Al 42 jaar zit hij in het clownsvak en zou niets anders meer willen. „Ik heb altijd lachende kinderen en volwassenen om me heen.” Hij praat met een Haags-Rotterdams accentje. Ooit probeerde hij dat nog te verbergen, „maar kinderen hebben dat meteen door, dus nu praat ik gewoon lekker als mezelf.”


dislike
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'
Likeability of5

'Zonder maatregelen vallen er in de VS miljoenen doden'

Donald Trump staat de pers te woord op een persconferentie. | Foto: ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

2 UUR

In de Verenigde Staten zijn dinsdag 865 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus. In heel de VS zijn er nu bijna 4.000 overlijdens en meer dan 188.000 bevestigde besmettingen. In het land is de ernst van de situatie inmiddels volledig doorgedrongen.

Op 9 maart minimaliseerde Donald Trump het coronavirus nog op Twitter. „Vorig jaar stierven er dus 37.000 Amerikanen aan de griep'', aldus de president. „Het zijn er gemiddeld 27.000 tot 70.000 per jaar. Niks wordt gesloten, het leven en de economie gaan door. Op dit moment zijn er 546 bevestigde gevallen van het coronavirus, met 22 doden. Denk daar maar eens over na!", zo klonk het in een niet mis te verstane Tweet.

De afgelopen dagen klonk Trump steeds somberder, met de gerespecteerde immunoloog Anthony Fauci steevast aan zijn zijde. De wetenschapper, hoofd van het instituut voor allergie- en infectiebestrijding, lijkt er toch in geslaagd om de president wat realiteit bij te brengen. „Die plotse omslag, dat is typisch Trump", zegt Willem Post. „Problemen bagatelliseren en optimistisch zijn. Altijd in de overtreffende trap. Nu heb je plots een hele andere president."


like
user_52309df3870da5db9e71397765be48481001d899_avatar

Creatief met mondkapjes
Likeability of5

Creatief met mondkapjes

Soms wordt qua creativiteit alles uit de kast getrokken. | Foto: Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Op de Nederlandse tv hadden we vroeger Creatief Met Kurk, in het straatbeeld zien we in deze tijden soms Creatief Met Mondkapjes.

In Nederland nog geen gemeengoed in coronatijden (wel in de ziekenhuizen uiteraard), maar op tal van plekken wel. Mondkapjes zijn voor veel mensen niet meer weg te denken als zij de straat op gaan. Soms wordt qua creativiteit alles uit de kast getrokken.

Bescherming minder


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was uitgebroken?

Wat als het coronavirus twintig jaar geleden was neergestreken? / Foto: ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

3 UUR

Drukte in de ziekenhuizen, thuiswerken en wellicht een economische recessie. Het coronavirus brengt een hoop moeilijkheden met zich mee. Maar wat als dit virus twintig jaar geleden was neergestreken? 

Als we in 2000 dezelfde corona-perikelen zouden ondergaan als we momenteel ondervinden, hadden we het twintig jaar geleden nog lastiger gehad of was ons ook een hoop zorgen bespaard gebleven?

Om antwoord te krijgen op deze ietwat omstreden vraag, zijn zaken als de zorg, economie en werk goed vergelijkingsmateriaal. Diederik Dicou is hoofd van de sector publieke financiën bij het Centraal Planbureau en bekijkt de vraag vanuit economisch perspectief. „Als we kijken naar welke economische trends sinds 2000 de economische structuur anders hebben gemaakt, zien we drie grote ontwikkelingen. Daarbij hebben twee een negatief effect in tijden van het virus en is één positief.”


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Politie in de straat waar advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:34

Woensdag werd door de rechtbank Amsterdam bepaald dat Moreno B. (31) verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voorlopig vast blijft zitten.

Zijn advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen, maar volgens de rechtbank zijn er te veel harde aanwijzingen tegen B. Dat de toedracht van de moord mogelijk iets anders is geweest dat een grondig voorbereide liquidatie, zoals de advocaat heeft geopperd, acht de rechtbank niet aannemelijk.

Coronamaatregelen


Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:49

Hoewel het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd is en er vooralsnog nauwelijks tot geen informatie beschikbaar is, zijn er wel aanwijzingen dat katten gevoelig zijn voor het coronavirus.

Daarbij kunnen zij dit mogelijk overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.


20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

‘Rokjesdag’ zal zich door de coronacrisis vooral in en om het huis afspelen. | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 15:44

Met een grote kans op 20 graden, heeft Nederland een heerlijke zondag voor de boeg. Maar hoe brengen weerdiensten dat op het grote publiek over in coronatijden waarin ons wordt gevraagd vooral thuis te blijven?

‘Uitgelezen weertje om er eens lekker op uit te gaan!’. Dat zou de boodschap van weermannen en -vrouwen normaal gesproken zijn bij het weekend dat ons te wachten staat. Twee warme dagen waarbij op zondag het kwik tot 20 graden kan stijgen en er volgens meteorologen lokaal zelfs een kans van 70 procent op een ‘officiële warme dag’ is (20 graden plus).

Rokjesdag nu binnen


Verschillende leeftijden: hoe beleeft iedereen corona?

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

VANDAAG, 15:10

De één moet wennen aan het thuiswerken, de ander heeft de oorlog nog meegemaakt en is wellicht erger gewend. Maar hoe beleeft iedereen de coronacrisis?

Metro vroeg het aan verschillende mensen met verschillende leeftijden.

Sofie (8) en Daphne (6)


Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

In India kunnen veel arbeidsmigranten niet meer terugkeren naar hun dorp. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:54

Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.

In India zijn veel mensen gestrand door een landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Zo kunnen arbeidsmigranten die hun werk verliezen bijvoorbeeld niet meer terugkeren naar hun dorpen in andere delen van het land.

Hoofdwond


Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Meedoen kan op elk moment én doe je met mensen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:10

Ben je het binnenzitten inmiddels al zat en zijn alle puzzels ook al gelegd? Trek zaterdag je sportkleren weer uit de kast, want dan organiseert fitnessketen Basic-Fit een gratis sportmiddag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

De regering heeft onlangs besloten dat onder meer alle sportscholen in Nederland tot tenminste 28 april gesloten blijven. Dat betekent dat er alleen al voor Basic-Fit 185 ruimtes gesloten blijven. In de rest van Europa blijven de sportscholen echter ook dicht, waardoor de fitnessketen maar liefst 784 sportscholen moet sluiten. En daar hebben ze nu iets op bedacht.

Internationaal


Dodental corona stijgt met 134, 447 extra ziekenhuisopnames

RIVM: 134 sterfgevallen door corona, 447 extra ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:04

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dagelijkse update. 

Verder zijn er 447 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het COVID-virus. Het is niet duidelijk hoeveel van hen al ontslagen zijn. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13.614 besmettingsgevallen bekend. Daarvan zijn 5.159 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 1.173 mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.


Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan
Likeability of5

Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:52

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Deze landen vinden grappen in de huidige crisis volstrekt ongepast.

Bovendien is het al moeilijk om betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte COVID-19 te onderscheiden. Door alle grappen zou dit nóg lastiger worden.

Overtreding van de wet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Likeability of3

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

Het virus wordt „aanzienlijk minder" overgebracht dan twee maanden geleden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:59

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Eerste corona-ademapparaten eind april verwacht

Eerste corona-ademapparaten Demcon eind april verwacht

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien een toename van het aantal patiënten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:04

In de week van 20 april zal het Nederlandse bedrijf Demcon de eerste 50 beademingsapparaten leveren. Dat meldt minster Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien door de coronacrisis een toename van het aantal patiënten. Daardoor dreigt een tekort aan beademingsapparaten, terwijl deze wel nodig zijn voor sommige coronapatiënten.

Het kabinet heeft verschillende bedrijven opdracht gegeven beademingsapparatuur te leveren. Nederland heeft inmiddels 2000 beademingstoestellen besteld. Bij het Nederlandse bedrijf Demcon 500 stuks, bij het Duitse Dräger ook 500 en bij gezondheidstechnologiebedrijf Philips 1000 apparaten. Afgelopen zaterdag zijn de eerste 100 Philips-apparaten binnengekomen.