In het nieuws

'Metro: een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Foto van 'Metro'

20 JUN 2019

Onze Metrofans maken Metro al 20 jaar mede mogelijk. We geven hen daarom regelmatig een podium in onze krant via de lezerscolumn en de @Metro-pagina. Speciaal voor ons jubileum vragen wij een aantal fans naar hun Metro-verhaal:

Een echte Metrofan- Joëlle Burger

Het begon jaren geleden toen mijn lieve toen nog gezonde dochter met de trein naar de Haagse Hogeschool ging. Altijd moest een Metro mee de trein in. Metro, een krantje dat goed en snel te lezen is. Metro werd en wordt zo haar vaste ritueel. Helaas kon door zeer ernstig ziek te worden, de Metro niet meer zelf worden gehaald bij het treinstation. Tja, een dag geen Metro was geen optie. Hoe nu aan de Metro komen? Ja hoor, paps werd ingezet. Nu wordt elke dag de Metro door paps meegenomen. Gelukkig gaat hij zelf met de trein naar zijn werk en kan het halen van een Metro worden gerealiseerd.

De Metro kreeg tijdens langdurige ziekenhuis opnames een speciale betekenis. Doordat vele artsen mijn dochter als uitbehandeld zagen omdat zij slechts volgens protocollen handelden en zeer zeker niet écht naar haar en ouders luisterden, kreeg de Metro een extra betekenis. Haar krantje (zoals ik de Metro noem) werd een uitkijk momentje. Even geen negativiteit. Vele professionele hulpverleners dachten slechts aan overlijden van mijn dochter. Ik geloofde en geloof in mogelijkheden en daarbij is een positieve houding van belang. Ja, haar krantje was zo’n lichtpuntje tijdens haar hele donkere periode. Ik probeerde een abonnement op de Metro te krijgen, maar helaas niet haalbaar. Nu gaat het weer beter en doet ze er weer alles aan om dagelijks een krantje te bemachtigen. Al moet ze hiervoor stad en land af fietsen, ze doet dit graag als ze haar Metro krantje maar bemachtigd. Mijn lieve zeer dappere en krachtige dochter leeft nog steeds tegen alle verwachtingen in van diegenen die niet in haar geloofden. De Metro was voor haar een krachtbron en een uitkijk moment. Ja wij hebben veel geleerd van haar ziekte, we leerde vooral de 'not done's' van artsen en de 'to do's' van de Metro!! Kortom; Metro bedankt voor jouw bestaan.

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Joëlle Burger

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo - Julia Kniese

In een tijd waarin het nieuws via social media en apps tot ons komt, is het heerlijk om juist een momentje offline in te schakelen. Als influencer check je vaak je telefoon. De Metro is voor mij een heerlijke wake-up voordat ik online ga. Elke dag krijg ik weer de mogelijkheid om gebeurtenissen van A tot Z te volgen.

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Julia Kniese

Ik krijg extra informatie waar ik eigenlijk niet specifiek naar op zoek was en dit heeft mij bij bijzondere plekken gebracht. Zo ben ik door de Metro gaan netwerken met professionals. Dit heeft mijn carrière een enorme boost gegeven. Op dit moment doe ik een creatieve studie (HKU) en de cursus Event en Organisation bij The School of House. Een echte aanrader voor de muziekliefhebbers onder ons. We leven in een dynamische wereld waar veel mogelijkheden liggen voor creatieve studenten. Ik ben door middel van interviews uit de Metro gekomen waar ik nu ben.

Door de krant heb ik een algemene kennis en ontwikkeling opgebouwd. Daarnaast word ik door de krant op de hoogte gehouden van de leukste events door advertenties. Ik ben hierdoor betoverd door de muziekwereld en festivals. De advertenties en bezoeken aan hebben geleid dat ik nu aan het werk ben als festival reporter. Laatst was ik nog bij Amsterdam Open Air. Waar de Metro wel niet goed voor kan zijn. Ik heb uitgevonden wat bij mij past en waar ik gelukkig van word. De Metro bevat een boel gesprekstof, wake-up calls en leuke uitjes.

Dus waarom zou je de gratis Metro laten liggen?

Gevederde vrienden - Caroline Fieret

Bij aankomst op Station Eindhoven even een frietje halen bij Smullers in de Stationshal. Met mijn puntzak frites lopend naar de buskant/Neckerspoel, merk ik dat ik ineens veel vrienden rondom me heb………gevederde vrienden wel te verstaan. Volslanke duiven wachten tot ik de laatste restjes frites naar hen toe werp. Stadsvogels hebben de luxe positie dat ze niet lang naar voedsel hoeven te zoeken.

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Spot maar eens bij een willekeurig friet of viskraam, er valt altijd wat te snaaien. Beroemd zijn de gevederde vrienden geworden door Hitchcock ’s film: The Birds. Beangstigend dichtbij kwamen ze, chaos scheppend, fladderende moordmachines, de macht van het aantal. Gelukkig is het maar een film, maar een reportage in Nederland liet onlangs zien hoe meeuwen de kibbeling uit een bakje bij mensen pikte, agressief en brutaal.

Vanuit mijn flat ben ik vaak getuige van leuke schouwspellen die de vogels opvoeren, zo ook hun hierarchie. De kraaien en kauwen die met velen in de bomen zitten (komt Hitchcock weer om de hoek kijken), zijn heer en meester. De meeuwen,  a-sociale krijsers, te beroerd om met elkaar te delen. De duiven zijn hier solidair met elkaar, ze vormen een cordon rondom hun buit, zodat geen enkele andere fladderaar erdoor kan. Onze gevederde vrienden hebben het goed begrepen: eendracht maakt macht.

Het oudste verhaal komt uit de Bijbel, uit Genesis. Toen de ark van Noach vastzat op de berg Ararat, en Noach na veertig dagen eerst een raaf uitliet die niet terugkeerde, vervolgens een duif, die terugkwam met een vers olijfblad in haar snavel.

Tijdens beide wereldoorlogen werden duiven als postbodes ingezet. In ons moderne tweet en twitter tijdperk (glim)lach je erom, maar welk symbool staat er voor de tweet: juist een vogeltje!!!

Mijn Metro verhaal - Inge Debaere

Mijn helaas veel te vroeg overleden eerste echtgenoot en ik waren Metro fan van het eerste uur. Ik moet eerlijk zeggen dat wij het nieuws ook wel lazen maar de eerste bladzijde die wij open sloegen was de strippagina. Bielzenblues was met stip onze favoriet!

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Inge Debaere

Met de trein reden we iedere dag samen naar ons werk en we lazen samen de strip. Soms een glimlach en soms schaterlachen om de zo herkenbare grappen van de twee forenzen. Het blijft voor mij een herinnering met een glimlach! Bedankt Metro.

Metro in Moskou - Regina Loots

Ik lees de Metro al 10 jaar. De eerste 8 jaar las ik hem in Moskou in de metro op weg naar mijn werk. Ineens zag ik de advertentie dat de krant opzoek is naar nieuwe journalisten. Ik ging naar het sollicitatiegesprek en, een wonder, Ik kreeg die baan. Nu woon ik in Nederland en schrijf columns over mijn Nederlandse leven voor de Moskou versie van de Metro. En, natuurlijk, blijf de Nederlandse Metro lezen en geloof dat het weer een mirakel zal worden.

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Lees hier mijn column in de Russische Metro.

Met vriendelijke groet,

Regina Loots

Snel, Simpel en Prikkelend - Rob Willig

Twintig jaar Metro, ik ben aangenaam verrast. Metro bestaat nog steeds. Bedenk dat Metro nog bestaat waar DAG, De Pers en Sp!ts vielen. Metro bestaat nog steeds op papier in een tijd waarin internet de norm is of wordt. Ik vind het knap omdat Metro zich richt op een jonge doelgroep. De doelgroep „Geen geld? Jammer. Geen sleutels? Spijtig. Geen smartphone? Oh-oh!!" Die doelgroep is, zo zie ik op pagina #Treinleven, graag bereid om de Metro te pakken en daarvan een selfie te maken. Vervolgens een compliment in het snapje te plakken en het geheel weer terug te geven.

Metro is voor mij een cocktail van enerzijds snel en simpel, anderzijds prikkelend. Op dat 'snel en simpel' wordt misschien neergekeken, maar Metro is voor mij het bewijs dat een hele groep mensen daarmee bereikt wordt. De lezerscolumn bestaat niet vanaf nummer 1, maar columnisten kent het blad al sinds de start. Theo van Gogh liet een jaar lang leegte achter in Metro, totdat hij door Ebru Umar werd opgevolgd.

Irene van den Berg, Hadjar Benmiloud, Jan Dijkgraaf, Annemerel de Jong, Luuk Koelman, Victoria Koblenko, Justus van Oel, Hans Peijs, James Worthy: wie kent ze nog als Metro-columnist?

In twintig jaar is er veel gebeurd. Ook Metro heeft erover geschreven. De redactie wil graag weten wat mij is bijgebleven. De datum weet ik niet meer, maar dat was de verbale bokswedstrijd tussen Elfie Tromp en Ebru Umar. Ebru liet toen Elfie alle hoeken van het canvas niet alleen zien maar zelfs voelen.

Metro, krant voor en door jonge mensen. Tot ziens over vijf jaar!?


Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

25 MIN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:00

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


like
user_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avataruser_dfa9f39fa957b109eaf88d20f94001af6133895f_avatar

+2


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

1 UUR

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:47

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:20

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:44

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lyrische repliek op Eurovisieplannen Maastricht

Een visuele impressie van Eurovisie de MECC met een trotse directeur /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We begonnen met tien steden die wel oren hadden naar de organisatie van het Eurovisie Songfestival, vijf hiervan dienden een officieel bidbook in en hiervan zijn er inmiddels alweer drie afgevallen. Rotterdam of Maastricht, een van deze twee moet het Eurovisie Songfestival van 2020 gaan organiseren. Nadat de bidbooks vorige week in ontvangst genomen waren, stonden deze week de stadsbezoeken op het programma. Woensdag bezocht de songfestivalcommissie Maastricht en donderdag is de Maasstad van Zuid-Holland aan de beurt.

Sietse Bakker van deze commissie was zeer onder de indruk van de plannen van de Limburgers. Volgens hem zal Rotterdam donderdag met een behoorlijk goede impressie moeten komen, willen ze het de Maastrichtenaren moeilijk maken. Maastricht als gaststad en MECC als concerthal maakten een positieve indruk op Bakker die eveneens werkzaam is als hoofd producer Events bij de NPO.


Likeability of3

Wilde Amerikaanse leger teken inzetten als wapen?

Gevaarlijke parasiet én biologisch wapen? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het klinkt als een plot uit een dystopische sciencefictionfilm; een invasie van een leger bewapende teken dat op catastrofale schaal hel en verdoemenis verspreidt. Toch zal het Pentagon dit mogelijk moeten gaan onderzoeken, het Huis van Afgevaardigden stemde in met een voorstel dat hen hiertoe verplicht.

Uit dit onderzoek moet blijken of het Amerikaanse ministerie van defensie in de koude oorlog experimenten heeft uitgevoerd op teken en andere insecten. Het doel van deze vermeende tests was of ze wellicht als biologisch wapen ingezet konden worden, meldt CBS News.

Leger van teken


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Duitse vaccinatieweigeraars gaan op de bon per 2020

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Duitse federale regering heeft het helemaal gehad met ouders die hun kinderen niet inenten tegen de mazelen en zet nu grof geschut in. Vanaf 2020 kunnen zogenaamde anti-vaxxers een boete op hun deurmat verwachten die kan oplopen tot 2500 euro.

Het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid met een meerderheid aangenomen door de Bondstag en hiermee wordt het inenten tegen de mazelen vanaf maart volgend jaar verplicht, meldt VTR NWS.

Schoolverzuim


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte familie wijst naar elkaar na dood moeder

Gerechtsgebouw Utrecht/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht.

Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd eind oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door 'samendrukkend geweld' op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.

Lange periode mishandeld


Vrouw (65) vast om dreigbrieven aan windmolenparken

Windmolens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.

De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau. De politie heeft woensdagochtend nog zes huiszoekingen gedaan en zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Er zijn huizen doorzocht in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal.

Drie eerdere arrestaties


Likeability of5

Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

We hoorden hem vooral over zijn raketplannen, maar op de achtergrond lijkt Elon Musk bezig te zijn geweest met iets anders groots: een chip waardoor je brein een computer kan besturen.

Tests bij een aap

Musk en zijn bedrijf Neuralink hebben een persconferentie gehouden. Daar maakten ze bekend dat ze een chip hebben ontwikkeld voor in het menselijk brein, die verbonden is met een computer. De eerste tests met een aap zijn goed verlopen en Neuralink hoopt binnenkort verlamde mensen te kunnen helpen.


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Likeability of5

Vrouw valt uit flat te pletter tijdens sekspartij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een vrijpartij kan het begin betekenen van een nieuw leven. Een vrouw uit Rusland is echter om het leven gekomen doordat ze tijdens de seks naar beneden viel.

De 30-jarige had samen met haar partner tijdens het bedrijven van de liefde de vensterbank bij een van de ramen van hun appartement in Sint-Petersburg opgezocht. Daar ging het er zo wild aan toe, dat ze op een gegeven moment beiden naar beneden vielen.

Weer aan het feest


like
user_2e6ccdbee1638b056fec6944e4587173488eb161_avatar