Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Meer asielaanvragen in Europese Unie

De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

Nog geen stijgende trend

Volgens het Europese asielagentschap EASO moet de stijging wel gezien worden in de context van de ‘dramatische’ daling van de afgelopen drie jaar. Volgens het agentschap is het nu nog te vroeg om te kunnen spreken van een stijgende trend op de lange termijn.

Latijns-Amerika

Wel vragen er steeds meer mensen uit Latijns-Amerika asiel aan. Zo verdubbelde het aantal aanvragen van Venezolanen en ook Colombianen vroegen drie keer meer asiel aan. Ook bij asielzoekers uit El Salvador, Honduras, Nicaragua en Peru werd een stijging geregistreerd.

In Nederland steeg het aantal asielaanvragen vorig jaar naar ruim 24.000 van 18.210 in 2017, meldde EASO eerder. De ‘voorraad’ van aanvragen waarover nog geen uitsluitsel is, verdubbelde volgens het agentschap naar ruim 16.000.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.