Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Maarten heeft zijn eerste Elfsteden-stempel binnen

Maarten van der Weijden heeft zijn eerste stempel binnen. Rond 23.00 uur werd hij joelend ontvangen bij de Waterpoort in de Friese stad Sneek, waar hij de eerste stempel kreeg. Van der Weijden is nu ruim vijf uur onderweg en zwemt iets achter op schema, hij zou namelijk eigenlijk rond 22.15 uur al aankomen in Sneek. Hij heeft om 23.00 uur 22,4 kilometer afgelegd, nog 177 te gaan.

Sneek is de eerste stad waar de meezwemmers in het water springen, zij zwemmen bij elke stad twee kilometer met Maarten mee. Na Sneek worden de meezwemmers met een bootje naar IJlst gebracht, waar ze de volgende twee kilometer mee zwemmen. Rond 23.45 uur wordt de Olympiër daar verwacht.

Niet alleen

De route van Leeuwarden naar Sneek hoefde Van der Weijden niet alleen af te leggen. Iedere brug tussen de twee steden was afgeladen met Maarten-fans die hem bemoedigend toejuichten.

Maarten heeft zijn eerste Elfsteden-stempel binnen
Op elke brug tussen de twee steden stonden enorm veel fans die Maarten aanmoedigend toejuichten. /ANP

Ook vannacht zal hij niet alleen zijn. De Olympiër heeft boeren opgeroepen de route richting Sloten te verlichten. Van der Weijden is van plan om tussen 3 en 5 uur vannacht een powernapje te doen.

Slapen en eten

Het blijft lastig, slapen en eten als je 200 kilometer moet zwemmen binnen een bepaald tijdsbestek. Daarom worden de nodige maatregelen getroffen, zoals een matras op een van de volgboten. Vorig jaar sliep de zwemmer op een vlot in het water, steeds erg korte periodes. Nu neemt hij daar meer de tijd voor, zo’n een tot twee uur per nacht.

Daarnaast, om voldoende energie binnen te krijgen, krijgt Maarten om de twintig minuten eten aangereikt met een hengel. Met het zwemmen verbrandt hij ongelooflijk veel calorieën, dus vooral koolhydraatrijk eten is onmisbaar.

Licht in het donker

Vorig jaar gaf Van der Weijden aan vooral de donkere nachten zwaar te vinden, dit jaar is daar gelukkig iets op gevonden. De Maarten van der Weijden Foundation is een actie gestart om de tocht te verlichten. Dat doen ze door lampjes te verkopen voor vijf euro per stuk, die dan opgehangen worden aan bruggen langs de route. Inmiddels zijn er al bijna 1300 lichtjes verkocht, de route is nu verlicht tot en met de brug van Parrega.

Maarten heeft zijn eerste Elfsteden-stempel binnen
Om de route te verlichten worden er aan allerlei bruggen lampjes opgehangen.

Finish

Als alles volgens schema verloopt, bereikt Van der Weijden maandagavond rond 19.30 uur de finish in Leeuwarden. Daarvoor zwemt hij langs de overige tien steden. Vrijdag twee, zaterdag vijf, zondag drie en dan maandag de laatste twee: Dokkum en Leeuwarden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maarten heeft zijn eerste Elfsteden-stempel binnen
Sluiten