Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2019 / 16:06 uur

Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten

Leeuwarden maakt zich op voor de finish van Maarten van der Weijden, die aan het laatste stuk is begonnen van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. Hij wordt rond 19.30 uur aan de finish bij de Bonkevaart verwacht. „Hoewel het nog wel een paar uur duurt voordat hij hier arriveert, melden de eerste mensen zich", aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

Finish voor pers en genodigden

Naar schatting hebben honderd à tweehonderd mensen zich verzameld op recreatieterrein De Grote Wielen, dat in de buurt ligt van de plek waar de ‘echte’ Elfstedentocht altijd eindigt. Van der Weijden wordt opgevangen door genodigden, familie, vrienden en pers op een speciaal terrein bij een restaurant. Voor het toegestroomde publiek is er een apart terrein waar grote schermen zijn opgezet, waarop zij de aankomst kunnen volgen. Dit terrein werd rond 16.00 uur geopend. Wegens de hitte wordt water uitgedeeld.

Teleurgestelde fans

Steeds meer Maarten-fans komen erachter dat de finish in Leeuwarden alleen voor pers en genodigden is, en ze zijn zeer teleurgesteld. Al sinds het begin van de tocht zijn zij degenen die Maarten het hardst toejuichen, toch mogen juist zij niet bij de feestelijke finish zijn. Op een ander terrein is zijn aankomst op schermen te volgen, maar dat ze hun held niet in levenden lijve kunnen zien, steekt.

Aangemoedigd

Van der Weijden wordt nog steeds door heel veel mensen langs het water en op bruggen enthousiast toegejuicht en aangemoedigd. Hij is sinds vrijdag bezig aan zijn monstertocht om geld op te halen voor kankeronderzoek. De teller staat op zo’n 2,7 miljoen euro.

Hoogwaardigheidsbekleders zijn ook op weg om Van der Weijden aan te moedigen en straks te verwelkomen in de Friese hoofdstad. Zo is sportminister Bruno Bruins onderweg en wachten ook de burgemeester en commissaris van de Koning in Friesland, respectievelijk Ferd Crone en Arno Brok, de atleet op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten
Sluiten