Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 4 jun 2019 / 14:15 uur

Larry de Downingstreet 10-kat blokkeert bolide Trump

De bekendste kat van Groot-Brittannië heeft dinsdagmiddag bijna voor een internationale rel gezorgd. Larry deed wat wel meer katten doen; op zoek gaan naar een fijn plekje en compleet maling hebben wat mensen ervan vinden.

Bij de Britse ambtswoning trof het dier de zwarte staatsauto van de States met de illustere bijnaam ‘The Beast’ aan. Hij vond het privé-voertuig van Trump blijkbaar erg interessant en deed een poging om binnen te dringen, meldt Express.

Mislukt

De strengbeveiligde wagen zat helaas voor Larry op slot waardoor zijn poging om binnen te komen mislukte. Hij liet zich echter niet zomaar uit het veld slaan en is een poosje in de nabijheid van Number 10 gebleven. Toen een ogenblik later een bui overtrok, bleek de peperdure presidentiële privé-Cadillac niet alleen bescherming te bieden tegen kogelvuur maar ook tegen regenwater.

Het bizarre tafereel vond plaats onder toeziend oog van Sky News-verslaggeefster Kay Burley, fotografen snelden zich naar de plaatsdelict om de diplomatieke rel tussen twee hooggeplaatste ‘dieren’ in beeld te brengen.

Larry, die wel gewend is aan een beetje media-aandacht, trok zich weinig van de belangstelling aan en bleef rustig op zijn beschutte plek zitten.

Larry meets the Beast ©AFP

Blokkeerkat

Omdat het dier niet van plan was om uit zichzelf te vertrekken, moest het beveiligingspersoneel van de Amerikaanse president flink aan de bak. Want er stond een rondrit op de planning en de kat blokkeerde de route.

Uiteindelijk kon de chef muizenvangen van Downingstreet 10 zonder al te veel verzet naar elders worden verplaatst. Even later kijkt Larry op een afstandje toe hoe de premier Theresa May met onder meer Donald Trump voor de ambtswoning wordt gefotografeerd.

De kat heeft voor een kleine vertraging gezorgd van Trump’s rondrit door London. Dit is waar duizenden demonstranten langs de route alleen maar van hadden kunnen dromen.

Larry kijkt toe terwijl de pers fotografeert ©GettyImages

Number 10

Larry is niet zomaar een huisdier, hij heeft een officiële functie als Chief Mouser to the Cabinet Office. De wit-cyperse kater van 12 is sinds 2011 de oppermuizenvanger van de Britse ambtswoning en heeft meerdere premiers zien komen en gaan. Larry is een van de langstzittende hoogwaardigheidsbekleders rond Downingstreet 10 en de vierde kat die deze titel draagt.

Hoewel hij al acht jaar werkzaam is om zijn kwaliteiten als muizenjager, schijnt hij hier niet echt voor in de wieg gelegd te zijn. Een gebrek aan jachtinstinct, zo valt er te lezen op de officiële site. Gelukkig heeft hij hiervoor personeel die de taken van hem overnemen; ja dit zijn ook katten. Zijn verdere takenpakket bestaat uit het begroeten van gasten, het inspecteren van de veiligheidssystemen en het testen van antieke meubels.

Het is niet de eerste keer dat Larry de hoofdrol speelt in een politieke rel; eerder had hij meerdere gewelddadige confrontaties met Palmerston, de kat van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Larry de Downingstreet 10-kat blokkeert bolide Trump
Sluiten