Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Kamervragen: Lijkt geen back-upplan bij 112-storing

Een grote KPN-storing leidde er maandag toe dat ook 112 lange tijd niet bereikbaar was. Ruim drie uur was het noodnummer niet bereikbaar en daarover wil onder andere CDA-Kamerlid Chris van Dam opheldering over van minister Grapperhaus.

Ieder voor zich

De politicus kondigde dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio aan kamervragen te zullen stellen. Onder andere de chaotische manier waarop alle meldkamers individueel communiceerde roept vragen op bij Van Dam. „Iedere meldkamer ging zelf twitteren hoe je hen kon bereiken. Het lijkt of er geen back-up plan lag.”

Verder wil Van Dam ook weten wat er maandag precies is gebeurd en wat de kans is dat zoiets weer voorkomt. „Er gaan nu ook discussies over het afschaffen van het luchtalarm, want we hebben het Burgernet. Maar als ik zo naar gisteren kijk, kan voor twee ankers gaan liggen helemaal geen kwaad."

Vertrek KPN-topman

Dinsdagochtend werd ook bekend dat KPN op zoek moet naar een nieuwe topman. Maximo Ibarra heeft aangegeven per 30 september te zullen vertrekken bij het bedrijf. De aankondiging heeft volgens het telecombedrijf niets te maken met de grote netwerkstoring van maandag.

Volgens de verklaring van KPN liggen ‘dringende familiaire redenen’ ten grondslag aan zijn beslissing. Ibarra gaat terug naar Italië. De komende drie maanden gebruikt hij om de overdracht naar een opvolger soepel te laten verlopen. Wie Ibarra opvolgt, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.