In het nieuws

Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

Het overgrote deel van internationale studenten in Nederland kan moeilijk aan een kamer komen. Foto: Gettyimages

Foto van 'Naomi Defoer'

19 JUN 2019

Een huisbaas die onaangekondigd langskomt en een feestje geeft, een woning waar bemiddelingskosten voor zijn betaald (maar die niet eens bestaat) en een hospiteeravond voor alleen Nederlandse studenten.

En als er dan een kamer beschikbaar is, blijkt de huur torenhoog. Daar loopt het overgrote deel van de internationale studenten in Nederland tegenaan. Dat blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport Housing Hotline van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „We spreken internationale studenten die geen kamer kunnen vinden en bang zijn om dakloos te worden, heel schrijnend”, aldus LSVb-voorzitter Carline van Breugel.

Maatregelen

Daarom moet er nu actie worden ondernomen, vindt de bond. „Internationale studenten hebben niet de optie om tijdelijk thuis te blijven wonen”, spreekt Van Breugel. „Hierdoor worden ze gedwongen tot het betalen van een hele hoge huur of moeten ze akkoord gaan met vage huurvoorwaarden. Er moeten nu maatregelen worden genomen.” Want waar internationale studenten aan de ene kant meer dan welkom zijn bij scholen, krijgen zij aan de andere kant vaak geen hulp bij het vinden van een woning.

Elektronische muziek

Ook de Fin Sami Eräjää (29) kan hierover meepraten. Hij kwam in 2013 naar Nederland. „Dat was een onderdeel van m’n bachelor in Finland”, legt hij uit.

Sinds 2016 studeert de Finse student opnieuw in Nederland, ditmaal aan InHolland. „International Music Management was de naam toen, nu heet het Creative Business”, vertelt Eräjää. „Ik wil een carriėre opbouwen in de muziek, met name de elektronische muziek. Om die stroming staat Holland ook bekend, bovendien zijn hier meer mogelijkheden dan in mijn thuisland.”

Het vinden van een huis was een regelrechte ramp. „Ik moest belachelijk hoge bemiddelingskosten betalen, soms wel een maand huur bij elkaar”, zegt hij verontwaardigd. „Of ik moest een dubbele aanbetaling doen.” Dankzij zijn vader heeft hij nu samen met zijn vriendin een huis in Haarlem. „Hij betaalde de dubbele aanbetaling en moest garant staan, voor het geval we het niet zelf konden betalen. Zonder hem was het denk ik nooit gelukt.”

Alleenstaande vrouw

De eisen zijn veel te hoog, zo merkt hij. „De voorkeur gaat uit naar een alleenstaande, bij voorkeur vrouw, die zo min mogelijk thuiszit en een bruto maandinkomen heeft van 3000 tot 4000 euro. Veel verhuurders willen geen studenten, laat staan internationale studenten of koppels.”

Eräjää geeft een voorbeeld. „Het duurde zes weken om een huis te vinden. We waren er 24/7 mee bezig, het was enorm intens en de klok tikte maar door. Ik heb mijn zomervakantie ingekort om een huis te zoeken in Nederland. Amsterdam was per direct al uitgesloten, veel te duur. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die een kamer met gedeeld toilet wilde huren voor 1000 euro.”

Minder betrouwbaar

Volgens de student zijn er vier aanwijsbare problemen die het vinden van een huis bemoeilijken. „Allereerst de taal. En dat is begrijpelijk, want huisbazen en makelaars willen goed kunnen communiceren met huurders. Ik denk ook dat buitenlandse studenten als minder betrouwbaar worden gezien of dat huisbazen slechte ervaringen hebben gehad, waardoor ze nu geen internationale studenten meer toelaten. Tot slot hebben wij minder kennis van het Nederlandse huurrecht en de huizenmarkt. Hierdoor wordt er snel misbruik gemaakt van je situatie.”

Ook oppert hij een aantal oplossingen. „Het probleem is duidelijk. De vraag is groter dan het aanbod, in ieder geval in mijn omgeving”, zegt hij. „Laat de overheid ingrijpen, er moeten voorlichtingen worden gegeven zodat Nederlanders minder snel oordelen over internationale studenten en leg de verantwoording bij de universiteiten neer. Zij zouden het recht moeten krijgen om studenten woonruimte aan te bieden.”

129 nationaliteiten

Niet overal in de Randstad staan studenten er alleen voor. Universiteit Leiden telt zo’n 29.542 studenten, met in totaal 129 nationaliteiten. Bij de instroom voor een master (5304) komt 29 procent van de mensen uit het buitenland.

„In principe bouwen wij zelf geen kamers”, legt Caroline van Overbeeke, woordvoerster van de Universiteit Leiden, uit. „Dat kan wettelijk gezien ook niet. Wel proberen we samen met de gemeente Den Haag en studentencorporaties het aantal kamers te vergroten.” En dat begint na de zomer. „Vanaf het nieuwe studiejaar komen er in totaal 1050 extra kamers bij voor studenten in beide steden.” Ze benadrukt dat er altijd gecommuniceerd wordt over de huisvesting. „We zijn heel duidelijk naar internationale studenten toe en het staat ook op de website. Als je voor vertrek geen kamer hebt, kom dan niet. Dat is niet verstandig.”

Nieuwbouw

Buiten de Randstad lijkt het probleem echter kleiner. Zo heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) samen met de Hanzehogeschool een convenant gesloten. „Daarin staat dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de huisvesting”, vertelt persvoorlichter Gernant Deekens. „Woningcorporaties horen van te voren hoeveel studenten we verwachten en hoeveel kamers er beschikbaar moeten zijn. Ook investeert de gemeente in nieuwbouw voor internationale studenten.”

De studenten worden altijd op de hoogte gebracht. „We geven voorlichting en bereiden internationale studenten voor op de woningsituatie in Groningen. Ook zijn er allerei websites waarop ze kunnen kijken.” Wel benadrukt hij dat de RUG zelf geen woningen aan kan bieden. „Wij zijn geen huisvester”, legt Deekens uit. „Maar we voelen ons wel verantwoordelijk, willen helpen en proberen iedereen onderdak te bieden.” Hij noemt de situatie in Groningen ‘bijzonder’. „Veel studenten met een studie aan de RUG gaan direct op kamers. Dat komt doordat de universiteit buiten de Randstad zit. Hierdoor hebben we relatief veel kamerzoekende studenten.”

Maastricht en Wageningen

Ook Maastricht University helpt haar 8600 internationale studenten „Studenten kunnen terecht bij Maastricht Housing”, vertelt Josephine Dols, woordvoerder bij de Maastricht University. „Wij hebben hier als universiteit, samen met de gemeente, in geïnvesteerd om voldoende woonruimte te creeëren voor internationale studenten.”

De 2769 internationale studenten aan de Wageningen University & Research (WUR) hoeven al helemaal niet te vrezen. „Voor alle internationale studenten buiten Europa, van wie we weten dat ze eraan komen, verzorgen we een verblijfplaats”, vertelt Simon Vonk, persvoorlichter. „Wij vinden dat onze taak, als je studenten ook om 18.000 euro collegegeld vraagt. Het is al duur genoeg.”


Duitse vaccinatieweigeraars gaan op de bon per 2020

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

De Duitse federale regering heeft het helemaal gehad met ouders die hun kinderen niet inenten tegen de mazelen en zet nu grof geschut in. Vanaf 2020 kunnen zogenaamde anti-vaxxers een boete op hun deurmat verwachten die kan oplopen tot 2500 euro.

Het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid met een meerderheid aangenomen door de Bondstag en hiermee wordt het inenten tegen de mazelen vanaf maart volgend jaar verplicht, meldt VTR NWS.

Schoolverzuim


Verdachte familie wijst naar elkaar na dood moeder

Gerechtsgebouw Utrecht/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:49

Twee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht.

Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd eind oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door 'samendrukkend geweld' op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.

Lange periode mishandeld


Vrouw (65) vast om dreigbrieven aan windmolenparken

Windmolens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:19

De politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.

De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau. De politie heeft woensdagochtend nog zes huiszoekingen gedaan en zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Er zijn huizen doorzocht in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal.

Drie eerdere arrestaties


Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal gaat nooit zonder oordoppen op pad

Chantal Vissers.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Chantal Vissers (21) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Chantal, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen en zonder pijn aan mijn oren vooraan te staan.


Likeability of5

Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:54

We hoorden hem vooral over zijn raketplannen, maar op de achtergrond lijkt Elon Musk bezig te zijn geweest met iets anders groots: een chip waardoor je brein een computer kan besturen.

Tests bij een aap

Musk en zijn bedrijf Neuralink hebben een persconferentie gehouden. Daar maakten ze bekend dat ze een chip hebben ontwikkeld voor in het menselijk brein, die verbonden is met een computer. De eerste tests met een aap zijn goed verlopen en Neuralink hoopt binnenkort verlamde mensen te kunnen helpen.


like
user_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Vrouw valt uit flat te pletter tijdens sekspartij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:09

Een vrijpartij kan het begin betekenen van een nieuw leven. Een vrouw uit Rusland is echter om het leven gekomen doordat ze tijdens de seks naar beneden viel.

De 30-jarige had samen met haar partner tijdens het bedrijven van de liefde de vensterbank bij een van de ramen van hun appartement in Sint-Petersburg opgezocht. Daar ging het er zo wild aan toe, dat ze op een gegeven moment beiden naar beneden vielen.

Weer aan het feest


Hof: OM moet arrestatie Michael P. onderzoeken

De rechtbanktekening van Michael P./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:14

Het Openbaar Ministerie moet toch onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P., die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald na een klacht van P.

Hardhandig

P. had aangifte gedaan tegen het aanhoudingsteam dat hem arresteerde. Dat zou veel te hardhandig zijn gebeurd, waardoor hij letsel opliep, waaronder een afgescheurd stuk bot in de schouder. Het OM seponeerde de aangifte, maar P. nam daar geen genoegen mee.


Lief! Twee slurfhondjes geboren in Blijdorp

Blijdorp/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:54

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft men deze week twee baby slurfhondjes mogen verwelkomen. De dierentuin meldt dat via social media.

Het kan zijn dat de jonge slurfhondjes al iets langer rondliepen in het verblijf. Volgens Blijdorp zijn ze na hun geboorte niet altijd direct goed te zien. „Omdat ze zich goed verbergen in hun nestje van houtsnippers en blaadjes."

Springmuizen


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vooral adolescenten zijn slachtoffer cybercrime

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:09

Cybercrime is binnen Nederland aan een forse opmars bezig. Afgelopen jaar was een op de twaalf Nederlanders het slachtoffer van cybercrime.

Opvallend is dat vooral de generatie die opgroeid met computers zich toch niet helemaal bewust lijkt van de gevaren van het internet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vooral tieners en jongvolwassenen slachtoffer hiervan geworden. In totaal gaat het om zo'n 1,2 miljoen Nederlanders.

Oplichting


Recordhouder Vierdaagse valt uit na sleutelbeenbreuk

Bert van der Lans met zijn startformulier van dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:54

De 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag.

Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om opnieuw dertig kilometer te gaan lopen. Daardoor heeft noodgedwongen een punt achter zijn deelname van dit jaar gezet.

72ste poging


Kleinste huurprijsstijging in vier jaar tijd

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:39

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging in vier jaar tijd.

Amsterdam

Volgens de verhuurbemiddelaar Pararius is er vooral een geringe huurstijging in Amsterdam. Omdat er in de hoofdstad relatief veel woningen te huur worden aangeboden, stegen de prijzen daar met slechts 2,8 procent. Amsterdam kent al enkele kwartalen op rij een huurprijsstijging van minder dan 3,5 procent. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging uit op 5,5 procent.


Politie neemt in uur tijd twee auto's in van één man

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:09

Tijdens een verkeerscontrole in Rotterdam heeft de politie dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. Een wanbetaler moest zelfs twee exemplaren inleveren.

Het ging om een zogenoemde stop- en betaalcontrole in de Vlambloem in de wijk Ommoord, waarbij de politie twee keer dezelfde man staande hield, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Kentekenscan


Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:24

Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

Spoelen hielp niet


Christchurch boos over komst megawapenwinkel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:44

De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

Hadden ons moeten informeren


'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:19

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Ouderen en chronisch zieken


Likeability of5

Mogelijk aantekening en boete voor VVD'er

Wybren van Haga (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wybren van Haga, het VVD-Kamerlid dat met te veel alchohol op achter het stuur zat, moet rekening houden met een aantekening op zijn strafblad en een boete van zeker ruim 300 euro. De VVD zelf heeft hem al een straf opgelegd.

Niet blij

De mogelijke aantekening en boete zijn op basis van het promillage dat Van Haga zelf noemt, aldus het Openbaar Ministerie, dat niet specifiek op zijn situatie wil ingaan. Tegen De Telegraaf verklaarde de eerder al in opspraak geraakte politicus dat hij een promillage van 0,6 had, iets hoger dan de grens van 0,5 procent voor ervaren bestuurders.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ursula von der Leyen voorzitter Europese Commissie

Ursula von der Leyen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ursula von der Leyen (60) is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te gaan leiden. Op het krappe resultaat volgde een voorzichtig applaus in het parlement.

Grote eer

Sassoli feliciteerde Von der Leyen en gaf haar meteen het woord. 'Dit is een hele grote eer', zei de 60-jarige 'VDL'. „Ik ben beduusd van uw vertrouwen in mij. Dit betekent ook dat u vertrouwen heeft in Europa, in een sterke Europese Unie die is verenigd van noord tot zuid en van oost naar west."


Likeability of5

Kamerlid gepakt met te veel alcohol achter het stuur

Wybren van Haga (VVD) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vorige week werd VVD-Kamerlid Wybren van Haga aangehouden met een slok op. Het Kamerlid liep tijdens een verkeerscontrole op de A4 tegen de lamp.

Weinig gegeten

Aan het AD laat Van Haga weten dat de berichtgeving klopt. „Knap waardeloos. Ik had twee wijntjes gedronken en te weinig gegeten.” Tijdens de controle bleek dat het Kamerlid een alcoholpromillage van 0.6 in zijn bloed had. Voor ervaren rijders ligt de grens op 0.5.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar