Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.

De onderwijsinspectie begon in 2017 de bestuurlijke en financiële gevolgen van die fraudezaak in kaart te brengen. Naar aanleiding van dat onderzoek werd de instelling onder verscherpt toezicht gesteld. Afgelopen najaar bleek dat de situatie niet was verbeterd, waarop Van Engelshoven de hogeschool nog drie maanden gaf om orde op zaken te stellen. Dat is niet gebeurd, stelt zij nu vast.

Geen lessen meer

De EIUAS, die een geaccrediteerde hbo-masteropleiding tot islamitisch geestelijk verzorger aanbood, werd in februari failliet verklaard. Sindsdien worden er geen lessen meer gegeven. Dat nu de bevoegdheid is ingetrokken, betekent dat de school bij een eventuele doorstart opnieuw een accreditatie moet aanvragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.