Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jun 2019 / 10:48 uur

IS zocht actief naar vrouwen voor kalifaat

Anders dan bij andere terroristische organisaties, was de propaganda van Islamitische Staat ook expliciet gericht op vrouwen. De terreurbeweging vond vrouwen juist onmisbaar, omdat zij nieuwe jihadi’s kunnen baren. Dit is gebleken uit onderzoek van Europol.

Om vrouwen naar het zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië te trekken, kregen zij veel meer rollen dan alleen die van vrouw en moeder toebedeeld. Ze werden ook ingezet als arts, lerares, ‘moreel agent’ of strijder. Maar de belangrijkste taak voor de vrouwelijke IS-aanhangers lag thuis.

Martelaar

Vrouwen werden ook geacht zich te offeren als martelaar. „Zoals het kalifaat is gevuld met mannen die meer van de dood houden dan de kruisvaarders van het leven, geldt dat ook voor de vrouwen van Islamitische Staat", zei een vrouwelijke propagandist van de beweging.

Dat het kalifaat ook een lijdensweg vormde, meldde IS duidelijk in de propaganda. Het lijden en de rampspoed zijn volgens de beweging echter een onderdeel van het goddelijke plan en een belangrijke stap op weg naar het paradijs.

Het onderzoek van Europol was alleen gericht op de propaganda die vrouwen naar het kalifaat moest lokken. De psychologische en sociale factoren die daarbij een rol hebben gespeeld, zijn niet onderzocht.

IS-wezen

Afgelopen zondag zijn twee jonge, Nederlandse IS-wezen uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië gehaald en overgedragen aan een Nederlandse delegatie.

Het gaat volgens de bewindslieden om kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in het kamp verbleven. De kinderen konden naar Nederland met hulp van de Franse overheid, die zelf Franse kinderen heeft teruggehaald. De twee Nederlandse kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd.

Ook België haalt kinderen van IS-gangers terug uit Syrië. Donderdag werd bekend dat het gaat om vijf kinderen en een 18-jarig meisje dat ontvoerd was door haar vader.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IS zocht actief naar vrouwen voor kalifaat
Sluiten