Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jun 2019 / 07:19 uur

Iran sluit 547 ongehoorzame restaurants

Uit eten gaan in Teheran is een stuk lastiger geworden. Op last van de Iraanse regering zijn er namelijk 547 restaurants gesloten. De eetgelegenheden zouden zich niet houden aan een aantal islamitische principes.

De overtredingen die de restaurants hebben begaan lopen uiteen van het draaien van illegale muziek tot het maken van onconventionele reclame op internet. Ook zou er in enkele gevallen sprake zijn geweest van losbandigheid.

Kliklijn

Het blijft overigens niet alleen bij het sluiten van de restaurants. Volgens The Guardian en diverse Iraanse media zijn er ook elf arrestaties geweest. Bovendien is er een soort kliklijn geopend, waarop mensen kunnen melden wie zich waar schuldig aan maakt.

„Restauranthouders die zich niet aan de regels houden, zijn aangesproken”, zo licht politiechef Hossein Rahimi toe. Zijn agenten voerden de voorbije tien dagen acties uit. „In de gaten houden of de islamitische principes worden nageleefd is een belangrijke taak van de politie.”

Ongepast gedrag

De kliklijn is overigens niet specifiek gericht op restauranthouders. Elke vorm van ongepast gedrag kan hier aangekaart worden. Ook het afdoen van een hoofddoek in de wagen, het bezoeken van dansfeestjes met mannen en vrouwen, het dragen van niet gepaste kleding of het posten van ‘immorele’ berichten op Instagram kan worden gemeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iran sluit 547 ongehoorzame restaurants
Sluiten