In het nieuws

In Berlijn is statiegeld verzamelen een (bij)baantje

In Berlijn is statiegeld verzamelen een (bij)baantje

Björn Ophoven (42) begon in 2001 met statiegeldrapen uit noodzaak.

Foto van 'Casper van der Veen'

4 JUN 2019

In Duitsland zit statiegeld op meer zaken dan in Nederland. Dat in combinatie met de Duitse hobby om bier op straat te drinken zorgt voor de opkomst van een verschijnsel: de statiegeldraper.

De 50-jarige Zehra duwt met een big smile een winkelwagen vooruit door de Berlijnse wijk Kreuzberg. De Duits-Turkse vrouw heeft goed gescoord op deze Dag van de Arbeid, in Duitsland een nationale feestdag waarop flink gefeest en gedronken wordt op straat. Zehra’s wagen ligt vol lege bierflessen die ze aan het feestgedruis onttrokken heeft – en die ze lachend naar de supermarkt gaat brengen.

Pfandsammler

Mensen zoals Zehra die de straten afstruinen op zoek naar statiegeld zijn er veel in Berlijn. Ze worden Flaschensammler of Pfandsammler genoemd, vrij vertaald flessen- of statiegeldverzamelaar. Je ziet ze op uitgaansavonden langs populaire straten lopen, bij mooi weer door parken of op dagen dat er gevoetbald wordt bij de stadions van Hertha BSC en Union. Sommigen dragen twee shoppers, anderen pakken het groter aan met een winkelwagen of bakfiets.

„Het begon voor mij uit noodzaak in 2001, toen ik mijn baan verloor en geen uitkering kreeg“, vertelt Björn Ophoven (42), die samen met zijn gepensioneerde vader sammelt. „De huur betaalt zich niet zelf en statiegeld verzamelen is iets waar je direct mee kunt beginnen.“

Sammeln voor de leuk

Inmiddels heeft Björn al jaren weer een baan, maar blijft hij sammeln voor de leuk. „Ik heb er lol in, je bent buiten en spreekt allerlei toffe mensen“, aldus de bouwvakker. Tweemaal per week gaat hij 3 tot 4 uur de hort op en haalt dan zo’n 20 tot 30 euro per keer binnen. Al is op deze Dag van de Arbeid zo veel te halen dat hij vandaag tien uur lang flessen raapt. „Ik spaar het geld, het is een leuk extraatje. Maar het feit dat ik het niet per se nodig heb, houdt het leuk.“

Ook Zehra vergelijkt het verzamelen met „een sport“, waarmee ze twee jaar geleden begon en gemiddeld 5 tot 10 euro per avond vangt. „Ik heb altijd tassen bij me, voor het geval ik wat tegenkom. Sommige jongens die op vaste plekken bier buiten drinken kennen me en geven me flessen als ze me zien.“ Haar kinderen vinden het soms niet leuk dat hun moeder naar statiegeld zoekt op straat. „Maar ik wil gewoon werken, iets doen. Mijn man wil niet dat ik een baan neem, dus doe ik het maar op deze manier.“ Over welke tactieken ze hanteren bij het zoeken, zijn Björn en Zehra eensgezind: „Gewoon goed uit je ogen kijken.“

Statiegeld op blik

Dat je dit menstype wel in Duitsland tegenkomt en niet in Nederland komt door zowel statiegeldregels als door cultuur. Allereerst heb je in Duitsland ook statiegeld op blik (meer zelfs dan op glas) en op kleine plastic flesjes. Het loont dus meer. Ten tweede is het in Duitsland niet enkel legaal om alcohol op straat te drinken, maar is het ook volledig geaccepteerd. Niet alleen iets voor aso’s dus.

Pfandsammlen is iets dat men instinctief met daklozen zou associeren, maar de voorbeelden van Björn en Zehra bewijzen al dat niet enkel zij dat doen. Björn heeft zelfs een baan. Hoewel daklozen oververtegenwoordigd zijn onder de Sammler zijn er ook veel gepensioneerden of bijstandsgerechtigden die hun schamele inkomen wat proberen aan te vullen.

In Berlijn is statiegeld verzamelen een (bij)baantje

Mensen worden opgeroepen om statiegeldflessen die ze niet meer hoeven onder een prullenbak te plaatsen.

De afgelopen jaren zijn meerdere initiatieven opgezet om het Pfandsammler makkelijker te maken. In 2011 werd de ‚Pfand gehört daneben‘-campagne (Statiegeld hoort daaronder) in het leven geroepen. Hierbij worden mensen opgeroepen om statiegeldflessen die ze niet meer hoeven onder een prullenbak te plaatsen. Hierdoor hoeft de Sammler niet met zijn handen door het vuil en loopt hij of zij minder risico op infecties of om zich te snijden aan glasscherven. Een beetje professionele Pfandsammler heeft altijd een zaklamp bij zich, waarmee even in de vuilnisbak geschenen wordt.

Speciale apps

Hoewel luiheid of desinteresse ongetwijfeld ook een grote rol spelen bij het niet zelf terugbrengen van statiegeldflessen merken veel Berlijners op dat zij het achterlaten van flessen en blikken onder prullenbakken zien als iets sociaals, voor mensen die het geld harder nodig hebben dan zij. Sommige vuilnisbakken hebben zelfs ringen eromheen waarin flessen geplaatst kunnen worden. Ook zijn er apps als ‚Pfandgeben‘, waarbij mensen die thuis statiegeldflessen en –blikken hebben die zij niet meer hoeven oproepen kunnen plaatsen voor Sammler, die vervolgens langskomen om hen ervan af te helpen.

Toch is men niet overal de Pfandsammler goed gezind. In sommige Berlijnse supermarkten kun je nog slechts 20 flessen tegelijk inleveren, een aantal waar een professionele Sammler al rap overheen gaat. Een Nederlandse journalist zag talloze keren hoe mensen in Halle (een stad in de buurt van Leipzig) lege flessen voor de neus van statiegeldrapers kapot smeten. In 2017 kreeg een 76-jarige gepensioneerde vrouw geldboetes van bijna 1.000 euro voor het doorzoeken van afvalcontainers die toebehoren aan het centraal station van München. Huisvredebreuk, zo oordeelde de rechter. Binnen no time zamelden sympathisanten echter 1.500 euro in voor de vrouw.

De pestmethoden zullen de Pfandsammler niet snel uit het veld slaan. Daarvoor is het een te makkelijke bijverdienste: het geld ligt letterlijk op straat. Maar met 8 eurocent per bierflesje moeten mensen veel tijd en doorzettingsvermogen hebben om het scharrelen de moeite waard te maken. Daarom kun je er maar beter, zoals Björn zegt, een beetje lol in hebben.


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij afgelopen nummer een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als een van de beste ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is aan andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend


Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen

Coronavirus in steeds meer Europese landen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In verschillende delen van de wereld worden nieuwe meldingen gemaakt van het coronavirus. Onder andere in Nieuw-Zeeland, Litouwen, Nigeria en Wit-Rusland maakten gevallen bekend.

Het eerste geval in Nieuw-Zeeland is een persoon van in de 60 die eerder in Iran was, zei het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. De patiënt wordt behandeld in een ziekenhuis in Auckland. Het is onduidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Ook in Nederland werd het virus vastgesteld: een man uit Loon op Zand ligt in quarantaine in een Tilburgs ziekenhuis omdat hij het virus heeft.