Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 2 jun 2019 / 08:19 uur

Het wordt de warmste 2 juni ooit

Zaterdag heb je hopelijk al even kunnen wennen aan het mooie, warme weer, want het wordt zondag nog heter. Met een temperatuur van 25 graden in De Bilt was zaterdag officieel de eerste zomerse dag van het jaar. De weerbureaus verwachten dat het zondag op sommige plekken zelfs 30-plus wordt, behalve in het Waddengebied.

Tropisch

Als dat inderdaad gebeurt en de temperatuur boven de 30 graden stijgt is de eerste tropische dag van het jaar een feit. Sterker nog: nooit eerder liep de temperatuur op 2 juni zo hoog op.

In 1947 noteerde het hoofdstation op die dag een maximumtemperatuur van 29,5 graden. Mocht de temperatuur zondag hoger uitkomen, dan beleeft Nederland officieel dus de warmste 2 juni ooit gemeten.

Zonkracht

De weerbureaus waarschuwen voor de zonkracht. Die stijgt tot de zogeheten UV-index 7, wat inhoudt dat de onbeschermde huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Vooral op de stranden bestaat die kans, omdat daar ook nog een zeebriesjes staat. Daardoor hebben mensen soms niet door dat ze verbranden.

Evenementen afgelast

Meerdere evenementen ondervinden waarschijnlijk hinder van de warmte. De Maas en Waal Marathon die zondag in het Gelderse Appeltern zou worden gelopen, is afgelast. Experts denken dat de hoge temperatuur kan leiden tot warmteletsel bij deelnemers, vrijwilligers en bezoekers. Ook de marathon van Hoorn is afgelast.

Na het weekeinde is het weer voorbij met het mooie weer. In de nacht van zondag op maandag is er kans op onweer en maandag overdag kan het gaan regenen en onweren. Met name in het oosten van het land kunnen felle onweersbuien voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het wordt de warmste 2 juni ooit
Sluiten