Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Het kan vandaag 30 graden worden

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind

Waar komen die extreme warme temperaturen toch ineens vandaan? Volgens Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline heeft dat te maken met de windrichting uit zuidelijke richting. „De warme lucht wordt vanuit Spanje naar ons land geblazen.”

De warmte blijft niet heel lang aan. Woensdag is het broeierig warm met 25-30 graden en er worden stevige onweersbuien verwacht. Daarna koelt het af en daalt de temperatuur naar 20 tot 22 graden.

Het onweer heeft weer te maken met de wind uit het zuiden. „Vorige zomer was het heel droog en juist omdat het zo droog was konden er nauwelijks onweersbuien ontstaan. De wind kwam toen vaak vanuit het oosten. Nu komt de wind vaak uit het zuiden of zuidwesten en hierdoor hebben we te maken met een wat warmere en vochtere lucht en dus meer kans op onweer," zegt de weerkundige.

Maandag opnieuw 30 graden?

Donderdag daalt de temperatuur naar 18 tot 22 graden en vanaf dan loopt de thermometer weer langzaam op. Zondag kan het namelijk alweer 23 tot 27 graden worden en maandag zelfs weer 30 graden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.