Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Groningen heeft eerste rookvrije openbare zone

Groningen heeft als als eerste gemeente in Nederland een rookvrije openbare zone ingevoerd. De maatregel geldt voor een gebied rondom de ingang van het universitair ziekenhuis UMCG. Ook op het plein voor het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen en bij het Alfa College in de Admiraal de Ruijterlaan, beide eveneens openbare weg, mag vanaf woensdag niet meer gerookt worden.

Boete

Mensen die in de betreffende gebieden nog wel roken kunnen volgens de gemeente in het uiterste geval worden beboet. Het doel van de maatregel is ”het beschermen van bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen tegen hinder door rook(gassen).” Het gehele UMCG-terrein en gebouwen waren sinds begin dit jaar al volledig rookvrij.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) markeert woensdag de eerste rookvrije openbare zone in Nederland voor de hoofdingang van het UMCG. Daarna gaat hij in discussie met studenten geneeskunde over het thema roken en preventie. Blokhuis bezoekt ook nog een Groningse vestiging van Lidl die besloten heeft om geen tabaksproducten meer te verkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.