Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

GroenLinks Limburg wil Carla Brugman uit partij

GroenLinks (GL) in Limburg wil Carla Brugman uit de partij laten zetten. De reden daarvoor is dat Brugman zich vrijdag op persoonlijke titel kandidaat heeft gesteld voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg.

Vrijdag werd bekend dat Limburg een college krijgt waarin vijf gedeputeerden zitten van CDA, PVV, Forum voor Democratie en VVD, en twee extern aangezochte kandidaten, onder wie Carla Brugman. Dat schoot GroenLinks in het verkeerde keelgat.

GroenLinks weigert mee te werken

Vrijdag liet de partij al weten hier ontsteld over te zijn. Brugman, jarenlang Statenlid voor GroenLinks en nu wethouder voor een lokale partij in Venray, heeft over haar kandidaatstelling geen overleg gepleegd met haar partij. GroenLinks weigert mee te werken aan het nieuwe college van GS, dat volgens fractievoorzitter Pepijn Baneke rechts is.

„De deelname aan dit college van Brugman wekt de schijn alsof het zou gaan om een breed college, maar daaraan willen wij niet meewerken", zei Baneke zaterdag in een reactie.

Royement in gang

GL Limburg heeft het landelijk bestuur verzocht het royement van Brugman in gang te zetten.

In een reactie zei Carla Brugman zaterdagmiddag „kennis te hebben genomen” van het verzoek om een royement. „Ik wacht de verdere procedure af”, zei ze. „Ik moet nog even nadenken wat ik ermee ga doen.” Maar ze blijft bij haar voornemen gedeputeerde in Limburg te worden, benadrukt Brugman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.