Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 jun 2019 / 18:14 uur

Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus

Als je deze zomer naar Griekenland trekt, moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.

50 doden

De Griekse autoriteiten hebben een waarschuwing eruit gegooid. Dat doet het voor de circa 30 miljoen toeristen die er naar het land komen. Vorig jaar had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.

„Net zoals we in de winter een uitbraak van griep moeten verwachten, moeten we nu in de zomer rekening houden met een uitbraak van het Westnijlvirus. We moeten echt daarop voorbereid zijn”, stelt Danai Pervanidou van het Griekse gezondheidsinstituut Keelpno.

„Je kan het Westnijlvirus inderdaad oplopen door een muggenbeet. Dit leidt dan tot koorts en griepverschijnselen”, vertelt Sander Koenraadt, een deskundige op het gebied van muggen aan de universiteit van Wageningen, tegenover NPO1 „Het kan een hele vervelende ziekte zijn. In de meer ernstige gevallen kan het tot hersenvliesontsteking leiden en andere complicaties, en zelfs de dood. Alle reden tot alertheid dus.”

Geen medicijn

Er is nog geen medicijn tegen het virus gevonden. „Jezelf insmeren met antimuggenmiddelen en slapen onder een klamboe kan al heel wat onheil voorkomen”, stelt Koenraadt. Die verder een poging tot geruststelling doet. „Slechts een klein deel van de muggenpopulatie draagt het virus met zich mee en is niet elke steek alarmerend.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus
Sluiten