Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar Stavoren

Terwijl Nederland wakker wordt, zwemt Maarten van der Weijden, die gisteren begonnen is aan zijn Elfstedenzwemtocht, door de Luts bij het Friese Balk. Rond vijf uur kwam de Olympiër Sloten binnen, waardoor hij nu drie van de elf stempels binnen heeft.

Van der Weijden heeft een goede eerste nacht achter de rug bij zijn tweede poging de Elfstedentocht te zwemmen. „Hij heeft goed gegeten en gedronken en ligt mooi op schema”, zegt een woordvoerster van het team.

Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar Stavoren.
Van der Weijden zwemmend bij het Friese Sloten. Foto: Rixt Offinga.

De nacht hoefde Van der Weijden niet alleen te doen. Tientallen boeren stonden met hun verlichte trekkers klaar om hem een hart onder de riem te steken.

„Het zwemmen door het Slotermeer vannacht verliep prima. In tegenstelling tot de vorige poging was het water erg rustig, aldus de woordvoerster. Om ervoor te zorgen dat hij niet uitgeput zou raken heeft Van der Weijden vannacht een uur geslapen.

Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar Stavoren.
Het bed waarop Van der Weijden heeft geslapen. Foto: Amarins de Boer.

Omstreeks 7.15 uur zwom Van der Weijden door Balk. Hij had toen ongeveer 47 kilometer achter de rug. De langeafstandzwemmer wordt tussen 13.00 en 14.00 uur in Stavoren verwacht.

Rond 8.20 uur zwom de Olympiër door Oudemirdum. Hij moet nog ongeveer 14 kilometer zwemmen tot hij in Stavoren is.

Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar Stavoren.
Doorkomst Van der Weijden in Oudemirdum. Foto: Amarins de Boer.

Vorig jaar

Met zijn zwemtocht door Friesland haalde Van der Weijden vorig jaar 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Tot zijn teleurstelling moest hij toen na 163 kilometer in Birdaard stoppen omdat zijn lichaam het niet meer aankon.

Van der Weijden heeft goede hoop dat hij door de ervaringen van vorige keer zijn tocht dit keer wel kan voltooien en maandag na 200 kilometer in Leeuwarden zal finishen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goede eerste nacht Van der Weijden, op naar Stavoren
Sluiten