Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 jun 2019 / 20:35 uur

Geen akkoord over klimaatneutrale EU in 2050

Na urenlang beraad is het de EU-regeringsleiders niet gelukt zich gezamenlijk vast te leggen op een klimaatneutraal Europa in 2050.

Volgens diplomaten waren de regeringsleiders van Polen, Tsjechië, Hongarije en Estland tijdens een top in Brussel niet bereid een verklaring te onderschrijven met de ambitie dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU over 30 jaar naar netto nul is teruggebracht. De leiders van de overige 24 lidstaten steunen de doelstelling wel.

Prijzige transitie

Vooral ‘kolenland’ Polen en Tsjechië (vanwege de auto-industrie) vrezen dat klimaatneutraliteit hun economie te veel zal schaden. De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei niet te willen instemmen met scherpere klimaatdoelstellingen als niet duidelijk is hoe zijn land wordt gecompenseerd voor de prijzige transitie.

Pogingen om deze landen over de streep te halen door te garanderen dat maatregelen de concurrentiekracht niet mogen schaden en „rechtvaardig en sociaal” moeten zijn bleken tevergeefs. Ook de garantie dat lidstaten het recht houden om hun eigen ‘mix’ van energiebronnen te bepalen overtuigde hen niet.

De EU wil een leidende rol spelen tijdens de VN-klimaattop die in september wordt gehouden in New York. De leiders onderstrepen dan ook het belang om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het Wereldnatuurfonds en Greenpeace reageerden zeer kritisch op het gebrek aan eensgezindheid en vinden dat de EU haar geloofwaardigheid heeft verloren.

Nul CO2-uitstoot

Frankrijk en Nederland dringen al langer aan op een pad naar nul CO2-uitstoot, evenals het Europees Parlement. Zij willen daarnaast dat de doelstelling voor 2030 wordt verhoogd, maar ook daarvoor kregen zij de handen niet op elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geen akkoord over klimaatneutrale EU in 2050
Sluiten