Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 jun 2019 / 06:44 uur

Gasunie bekijkt of gaskraan sneller dicht kan

De Gasunie bekijkt of de gaswinning in Groningen sneller dan gepland naar beneden gebracht kan worden. Een woordvoerder van de Gasunie bevestigt dit dinsdag na berichtgeving van de NOS.

Maatregelen vervroegen

Als de vraag is hoe we nog sneller naar een niveau kunnen onder de 15,9 miljard kuub, dan zullen we bekijken of wij toekomstige maatregelen naar voren kunnen halen”, aldus een zegsman. Zo wordt onderzocht of gas uit andere velden dan het Groningse eerder geschikt gemaakt kan worden voor de Duitse markt. Om dit gas bruikbaar te maken voor Duitse huizen en bedrijven is een bewerking met stikstof nodig. Gasunie onderzoekt of het sneller aan genoeg stikstof kan komen.

Gasterra, de enige afnemer van het gas, voorspelt dat het lastig wordt om de gaswinning op korte termijn onder de 12 miljard kuub te krijgen. Dat is afhankelijk van een aantal factoren die we niet allemaal in de hand hebben, zoals het weer en de afname van de vraag”

Verlaagd

Een week geleden zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) al dat hij onderzoekt of de gaswinning komend jaar verlaagd kan worden tot maximaal 12 miljard kuub, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil. Gasunie liet eerder nog weten dat volgend jaar 15,9 miljard kuub gewonnen moet worden om aan de vraag te voldoen.

Het advies van SodM volgde na een beving bij Westerwijtwerd vorige maand, die leidde tot duizenden nieuwe schademeldingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gasunie bekijkt of gaskraan sneller dicht kan
Sluiten