Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Franse brandweer staakt gehele zomer

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening

In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner stellen de bonden, die naar schatting 85 procent van de 40.500 leden van de beroepsbrandweer vertegenwoordigen, dat ze wel een minimale dienstverlening blijven leveren. De staking duurt tot 31 augustus.

Betere betaling en massale werving

De brandweerlieden eisen betere betaling en „massale werving" van extra collega’s. Ze eisen ook de intrekking van de – vooral bij mensen in vaste dienst bij de overheid – fel omstreden wet over de hervorming van de publieke diensten, waarmee arbeidsvoorwaarden voor veel ambtenaren slechter worden.

Uitzonderingen

De meeste brandweerlieden zijn in Frankrijk echter leden van plaatselijke vrijwillige brandweerkorpsen. De bonden roepen deze 195.000 vrijwilligers op ook in actie te komen. De brandweerkorpsen in Parijs en in Marseille voeren geen actie want ze zijn officieel militairen en hebben met andere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.