Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 jun 2019 / 19:39 uur

Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

In maart al naar stembus

In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.

Felicitatie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft politicus Ekrem Imamoglu gefeliciteerd met zijn overwinning. „De nationale wens heeft zich vandaag opnieuw getoond. Ik feliciteer Ekrem Imamoglu, die volgens de officieuze uitslag de verkiezing heeft gewonnen", schreef Erdogan op Twitter.

Volgens voorlopige resultaten won Imamoglu de burgemeestersverkiezingen ruim op zijn tegenstander, voormalig premier Binali Yildirim. Het is de eerste keer in 25 jaar tijd dat Istanbul (waar 16 miljoen mensen wonen) niet zal worden bestuurd door een lid van de AKP. Ook Ankara kwam al voor het eerst in 25 jaar in handen van de CHP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu
Sluiten