Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 jun 2019 / 11:43 uur

Enkelbandstoring was de derde in 2019; meer knippers

Het was niet voor het eerst dat vorige maand verdachten en veroordeelden die een enkelband dragen urenlang buiten beeld waren van justitie. De storing was de derde dit jaar. Maar vorige maand lijken enkele dragers ook door te hebben gehad dat hun enkelband niet werkte, meldt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Onderhoud

Ook in januari en in april weigerde het systeem dienst, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Steeds ging het mis omdat er onderhoud werd of was uitgevoerd aan de software of het netwerk. In januari verloor justitie het zicht op bijna alle dragers (625), in april waren dat er 150.

De storing in mei duurde ruim een etmaal, en dat was wel ruim dubbel zo lang als de vorige twee keer dat de enkelbanden haperden. Ongeveer tachtig gevaarlijke enkelbanddragers zijn na het opmerken van de langdurige storing opgesloten, meldt het ministerie. Een drager had zich in de tussentijd van de enkelband ontdaan en de benen genomen, maar hij werd de volgende dag weer opgepakt.

103 keer geknipt

In de brief staat verder ook dat criminelen nog altijd – zelfs vaker –  er in slagen om van hun enkelband af te komen, ondanks dat er eind 2017 een stevigere band werd geïntroduceerd. 101 dragers, waarvan twee twee keer, wisten zich vorig jaar van de band te ontdoen. Van hen zouden er nog vier zoek zijn.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat het aantal enkelbanddragers ook is toegenomen van 3.500 naar 4.000. „Met als resultaat dat in 2018, onderaan de streep, sprake is van een stijging aan sabotages van circa één procent ten opzichte van 2017", aldus Dekker. De minister heeft aangegeven meer inzicht te willen over waarom iemand besluit een enkelband te saboteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Enkelbandstoring was de derde in 2019; meer knippers
Sluiten