Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 jun 2019 / 12:44 uur

Eindtoets basisschool voortaan eerder afgenomen

De eindtoets voor basisschoolleerlingen wordt voortaan eerder in het jaar afgenomen. Dat laat minister Arie Slob weten in een brief aan de Tweede Kamer. Door de invoering van deze maatregel komt er minder tijd te zitten tussen het moment van het schooladvies van de leraar en de toets.

Peiling

Sinds de invoering van een wet in 2014 is het advies van de leraar voor het niveau van de middelbare school leidend. Partijen in de Kamer hadden er juist op aangedrongen deze volgorde weer om te draaien, maar daar voelt Slob niets voor.

Volgens Slob blijkt uit een peiling onder 2500 docenten uit groep 7 en 8, dat driekwart de huidige volgorde in stand wil houden. „Op deze manier wordt het schooladvies bepaald op basis van een breed beeld van de ontwikkeling van het kind. Ik heb vertrouwen in het professionele oordeel van de leraar hierover", aldus de minister.

Kortere periode

Wel wordt de periode tussen het schooladvies en de eindtoets korter. Het advies wordt voortaan tussen 1 februari en 1 maart gegeven, waarna de toets uiterlijk half maart wordt afgenomen. Daarmee wil Slob voorkomen dat kinderen na een tegenvallend advies op toetstraining worden gestuurd. Niet alle ouders kunnen zich dit veroorloven, wat ongelijkheid in de hand werkt, zo is de redenering.

‘Kinderen komen beter tot hun recht’

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is blij met de beslissing van Slob. „Wij steunen de minister. Ik denk dat schoolleiders hier goed mee uit de voeten kunnen", aldus voorzitter Petra van Haren. „Kinderen komen zo beter tot hun recht. Het schooladvies blijft leidend en er is voldoende ruimte om de eindtoets als second opinion te gebruiken. Dit past bij het uitgangspunt van gelijke kansen voor alle kinderen. Scholen moeten goed blijven inzetten op professionaliteit bij het geven van passende schooladviezen. We streven naar maximale kansen voor alle kinderen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eindtoets basisschool voortaan eerder afgenomen
Sluiten