Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 jun 2019 / 13:07 uur

Eerste filenieuwslezer Rob van Rees (80) overleden

Rob van Rees is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon gemeld aan het ANP. Van Rees is de grondlegger van de verkeersinformatie op de radio.

Een wekelijks verkeersbericht

De verkeersberichten begonnen in de jaren 70 met een wekelijks bericht. Van Rees nam deze thuis op, met een bandrecorder. Dat bericht werd uitgezonden in de vakantieperiode. Gaandeweg werd dit uitgebreid naar dagelijkse verkeersinformatie vanuit Driebergen, waar Van Rees en collega’s zelf een leescabine met telefoonverbinding hadden gebouwd.

Later lazen ze de verkeersinformatie in de spits voor, en uiteindelijk ieder (half)uur. Intussen is verkeersinformatie geen politiewerk meer, maar van diensten als ANWB en Rijkswaterstaat.

Van Rees zijn carrière

Van Rees begon zijn carrière in de jaren 60 als politieman bij het Porscheteam van de toenmalige Rijkspolitie, eerst in Den Haag, later in Driebergen. In de jaren 80 presenteerde hij op tv één seizoen van het autoprogramma Autovisie bij het toenmalige RTL Véronique. Dat stopte na een verschil van mening met de sponsors, aldus de zoon van Van Rees.

Daarna was Van Rees tot zijn pensioen woordvoerder bij de opvolger van de Rijkspolitie, het Korps Landelijke Politie Diensten – tegenwoordig de Landelijke Eenheid. Van Rees schreef stukjes met herinneringen aan zijn tijd als Porsche-agent op de site van Rijkspolitie, deze verhalen zijn hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste filenieuwslezer Rob van Rees (80) overleden
Sluiten