In het nieuws

Dyami (25) wil uitstervende minderheidstalen redden

Dyami (25) wil uitstervende talen redden

Dyami wil uitstervende minderheidstalen redden. Foto: Amarins de Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 JUN 2019

Dyami Millarson uit Leeuwarden leert zichzelf in korte tijd minderheidstalen aan die met uitsterven worden bedreigd. Zijn doel: de talen behouden én nieuw leven inblazen.

Als kind woont Dyami Millarson (25) een jaar in Nieuw-Zeeland. Daar ontstaat zijn fascinatie voor taal. Wanneer hij weer terug is in Nederland, groeit zijn liefde voor taal op de middelbare school tijdens Grieks en Latijn.

„De belangstelling begon met dode talen en verschoof langzaam naar uitstervende talen”, zegt Millarson. Als hij vijftien is, verhuist hij met zijn vader naar Leeuwarden. „Daar kwam ik erachter hoeveel minderheidstalen Friesland alleen al heeft. Of dialecten, zoals die talen ook wel worden genoemd.” Gek eigenlijk, vindt hij, „want alle talen hebben complete eigen systemen en grammatica.”

Intensive care

Millarson praat gepassioneerd over zijn missie. Hij heeft Rechten gestudeerd, maar de studie vanwege een chronische ziekte niet kunnen afmaken. Niet erg, zegt hij, in een koffietentje in Driebergen-Rijssenburg. Die locatie is niet willekeurig. Hij heeft er als kind een aantal jaar gewoond, en was in de buurt voor een afspraak. „Ik doe nu wat ik echt leuk vind.”

Met sommige van die minderheidstalen is het slecht gesteld, vervolgt Millarson. Hij praat rustig en beheerst. „Ik wil ze redden.” Hij maakt de vergelijking met de intensive care. „Ik zie bedreigde talen als mijn patiënten. Ze liggen op sterven. Door ze te leren spreken, wil ik ze nieuw leven inblazen. In de hoop dat ze niet doodgaan.”

De talen die het ‘ziekst’ zijn, wil hij het eerst redden. Zo is de minderheidstaal van Urk nog springlevend, ziet hij, maar Schiermonnikoogs en Oosterschellings (ook wel Aasters genoemd) zijn er slecht aan toe. Vrienden én taalvirtuozen Ken Ho uit China en Giovanni Pinto uit Italië hielpen hem bij de onderzoeken. Hij leerde de twee kennen op het internet. „Ik geef online taallessen en beiden leerden Latijn bij mij. Zo is het balletje gaan rollen.”

Met succes, want dankzij hen zijn deze talen onlangs erkend als zelfstandige talen door de internationale wetenschappelijke databank Glottolog.

Klinkt goed, maar wat hebben we daaraan?

„Dat deze talen nu een volwaardige taal zijn, heeft grote symbolische waarde voor de sprekers. Op Schiermonnikoog moesten de mensen huilen toen ze hoorden dat we de taal accentloos spraken.”

In een maand heeft Millarson zichzelf Oosterschellings aangeleerd, in 52 dagen Schiermonnikoogs en het Hindeloopers in iets meer dan twee weken. Niet door woordjes te stampen, maar door teksten te verzamelen en lezen. „In het begin snap je niets van zo’n tekst, maar al snel begrijp je de context. Ieder woord kun je namelijk terug redeneren. Woorden die ik écht niet weet, zoek ik op of vraag ik na bij de sprekers.”

Dyami (25) wil uitstervende minderheidstalen redden

Dyami wil uitstervende minderheidstalen redden. Foto: Amarins de Boer.

Waarom willen jullie de taal zelf leren spreken?

„Je duikt daardoor heel diep in de taal en loopt dan tegen ‘blinde vlekken’ aan in de documentatie. Door met de oudste sprekers van de talen te praten, ontdekte ik dat sommige definities zoals die waren gedocumenteerd, waren verouderd. We kunnen niet alles nakijken, maar wel de hoofdlijnen netjes vastleggen. Daarnaast helpen we zo mee aan het behoud van de talen. Elke spreker meer is mooi meegenomen.”

Hoeveel mensen het Oosterschellings, Schiermonnikoogs en Hindeloopers nog spreken, is volgens hem lastig te zeggen. „De sprekers zeggen dat er nog honderd mensen zijn die Oosterschellings spreken, dertig die Schiermonnikoogs praten en driehonderd Hindeloopers. We willen nog onderzoeken of dit klopt.”

Wat is de relevantie van een taal die nog maar door dertig mensen wordt gesproken?

„Uit onderzoek weten we dat als groepen hun taal nieuw leven inblazen, zij een toename van geluk en gezondheid ervaren. Daarnaast verbindt taal en geeft het een gevoel van oorsprong. Cultuur, aardrijkskunde, geschiedenis, tradities, de omgeving en historie; het zit allemaal in taal verpakt. Daarom moeten minderheidstalen blijven bestaan.”

Welke taal vind je het mooist?

Lachend: „Je hebt zelf zeker geen kinderen? Want net zoals je niet kunt zeggen welk kind je het liefst vindt, kan ik ook niet zeggen welke taal ik het mooist vind. Taal is een gevoel, het is een deel van mijzelf geworden. Elke taal is uniek.”

„Het is niet dat ik alle talen al spreek zoals de oude sprekers dat doen, maar ik heb wel die ambitie dat nog te leren. Ik neem daarom alle gesprekken op die ik met de sprekers heb, zodat ik structuren en patronen kan herkennen en kan overnemen.”

Maar ondertussen richten Millarson en Ho zich ook alweer op hun volgende ‘patiënten’. Het Saterfries en Helgolands (Friese talen van Duitsland) en het Elfdaals (midden van Zweden) moeten nodig worden aangepakt, zegt Millarson. „En Giovanni uit Italië gaat zich de komende tijd verder richten op het Schiermonnikoogs.” Af en toe zoeken de taalwonderen elkaar op, maar het contact gaat grotendeels via Skype. Hij pakt zijn telefoon erbij en laat een chatgesprek zien. „Kijk, onze voertaal is Schiermonnikoogs.”

Hoeveel talen spreek je inmiddels?

Resoluut: „Daar ga ik geen antwoord op geven, want daar draait het niet om. Het gaat erom dat we bedreigde talen kunnen blijven behouden.”

Maak je je weleens zorgen?

„Ja. Ik ben bang dat men langzamerhand het gevoel van taal verliest. Dat geldt niet alleen voor minderheidstalen, maar ook voor het Nederlands, waar we steeds meer Engels doorheen weven. Dat is jammer, omdat we Engelse woorden vaak in een verkeerde context gebruiken. En bovendien: we verliezen daarmee een stukje van onze eigen taal, waar zoveel historie in zit. Taal is cultuur, dat moeten we omarmen en zoveel mogelijk in zijn unieke vorm blijven spreken.”

Dyami’s favoriete woorden

  • Flúedmúes, Schiermonnikoogs voor: aangespoelde spullen.
  • Tjúensterpankúeke, Schiermonnikoogs voor: kwal
  • Borrebjear, Oosterschellings voor: jaarlijkse feestelijke afrekening van boerenorganisaties
  • èₐld, Hindeloopers voor: leeftijd 
  • fééₐr, Hindeloopers voor: vader 
  • jitte, Hindeloopers voor: nog 

Vader Kenneth: ‘Het is heel bijzonder’

Dyami woont samen met zijn vader Kenneth Millarson in Leeuwarden. Hij is nauw betrokken bij wat zijn zoon doet en is trots op hem. „Het is heel mooi dat hij steeds meer zijn eigen plek vindt en eigenlijk precies doet waar zijn hart ligt en kan liggen”, zegt hij. „Het is heel bijzonder, ook om te zien wat het voor anderen kan betekenen. Als je teruggaat naar je kern, dan kom je steeds meer bij gezamenlijke waardes die je hebt als mens, daar vind je aansluiting.”

BEKIJK OOK


Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

56 MIN

De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

„Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

Bijeenkomen niet nodig


Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


39 doden gevonden in container in Engeland

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:21

Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

„Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

Niet van deze tijd


Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:01

Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.