In het nieuws

Dyami (25) wil uitstervende minderheidstalen redden

Dyami (25) wil uitstervende talen redden

Dyami wil uitstervende minderheidstalen redden. Foto: Amarins de Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 JUN 2019

Dyami Millarson uit Leeuwarden leert zichzelf in korte tijd minderheidstalen aan die met uitsterven worden bedreigd. Zijn doel: de talen behouden én nieuw leven inblazen.

Als kind woont Dyami Millarson (25) een jaar in Nieuw-Zeeland. Daar ontstaat zijn fascinatie voor taal. Wanneer hij weer terug is in Nederland, groeit zijn liefde voor taal op de middelbare school tijdens Grieks en Latijn.

„De belangstelling begon met dode talen en verschoof langzaam naar uitstervende talen”, zegt Millarson. Als hij vijftien is, verhuist hij met zijn vader naar Leeuwarden. „Daar kwam ik erachter hoeveel minderheidstalen Friesland alleen al heeft. Of dialecten, zoals die talen ook wel worden genoemd.” Gek eigenlijk, vindt hij, „want alle talen hebben complete eigen systemen en grammatica.”

Intensive care

Millarson praat gepassioneerd over zijn missie. Hij heeft Rechten gestudeerd, maar de studie vanwege een chronische ziekte niet kunnen afmaken. Niet erg, zegt hij, in een koffietentje in Driebergen-Rijssenburg. Die locatie is niet willekeurig. Hij heeft er als kind een aantal jaar gewoond, en was in de buurt voor een afspraak. „Ik doe nu wat ik echt leuk vind.”

Met sommige van die minderheidstalen is het slecht gesteld, vervolgt Millarson. Hij praat rustig en beheerst. „Ik wil ze redden.” Hij maakt de vergelijking met de intensive care. „Ik zie bedreigde talen als mijn patiënten. Ze liggen op sterven. Door ze te leren spreken, wil ik ze nieuw leven inblazen. In de hoop dat ze niet doodgaan.”

De talen die het ‘ziekst’ zijn, wil hij het eerst redden. Zo is de minderheidstaal van Urk nog springlevend, ziet hij, maar Schiermonnikoogs en Oosterschellings (ook wel Aasters genoemd) zijn er slecht aan toe. Vrienden én taalvirtuozen Ken Ho uit China en Giovanni Pinto uit Italië hielpen hem bij de onderzoeken. Hij leerde de twee kennen op het internet. „Ik geef online taallessen en beiden leerden Latijn bij mij. Zo is het balletje gaan rollen.”

Met succes, want dankzij hen zijn deze talen onlangs erkend als zelfstandige talen door de internationale wetenschappelijke databank Glottolog.

Klinkt goed, maar wat hebben we daaraan?

„Dat deze talen nu een volwaardige taal zijn, heeft grote symbolische waarde voor de sprekers. Op Schiermonnikoog moesten de mensen huilen toen ze hoorden dat we de taal accentloos spraken.”

In een maand heeft Millarson zichzelf Oosterschellings aangeleerd, in 52 dagen Schiermonnikoogs en het Hindeloopers in iets meer dan twee weken. Niet door woordjes te stampen, maar door teksten te verzamelen en lezen. „In het begin snap je niets van zo’n tekst, maar al snel begrijp je de context. Ieder woord kun je namelijk terug redeneren. Woorden die ik écht niet weet, zoek ik op of vraag ik na bij de sprekers.”

Dyami (25) wil uitstervende minderheidstalen redden

Dyami wil uitstervende minderheidstalen redden. Foto: Amarins de Boer.

Waarom willen jullie de taal zelf leren spreken?

„Je duikt daardoor heel diep in de taal en loopt dan tegen ‘blinde vlekken’ aan in de documentatie. Door met de oudste sprekers van de talen te praten, ontdekte ik dat sommige definities zoals die waren gedocumenteerd, waren verouderd. We kunnen niet alles nakijken, maar wel de hoofdlijnen netjes vastleggen. Daarnaast helpen we zo mee aan het behoud van de talen. Elke spreker meer is mooi meegenomen.”

Hoeveel mensen het Oosterschellings, Schiermonnikoogs en Hindeloopers nog spreken, is volgens hem lastig te zeggen. „De sprekers zeggen dat er nog honderd mensen zijn die Oosterschellings spreken, dertig die Schiermonnikoogs praten en driehonderd Hindeloopers. We willen nog onderzoeken of dit klopt.”

Wat is de relevantie van een taal die nog maar door dertig mensen wordt gesproken?

„Uit onderzoek weten we dat als groepen hun taal nieuw leven inblazen, zij een toename van geluk en gezondheid ervaren. Daarnaast verbindt taal en geeft het een gevoel van oorsprong. Cultuur, aardrijkskunde, geschiedenis, tradities, de omgeving en historie; het zit allemaal in taal verpakt. Daarom moeten minderheidstalen blijven bestaan.”

Welke taal vind je het mooist?

Lachend: „Je hebt zelf zeker geen kinderen? Want net zoals je niet kunt zeggen welk kind je het liefst vindt, kan ik ook niet zeggen welke taal ik het mooist vind. Taal is een gevoel, het is een deel van mijzelf geworden. Elke taal is uniek.”

„Het is niet dat ik alle talen al spreek zoals de oude sprekers dat doen, maar ik heb wel die ambitie dat nog te leren. Ik neem daarom alle gesprekken op die ik met de sprekers heb, zodat ik structuren en patronen kan herkennen en kan overnemen.”

Maar ondertussen richten Millarson en Ho zich ook alweer op hun volgende ‘patiënten’. Het Saterfries en Helgolands (Friese talen van Duitsland) en het Elfdaals (midden van Zweden) moeten nodig worden aangepakt, zegt Millarson. „En Giovanni uit Italië gaat zich de komende tijd verder richten op het Schiermonnikoogs.” Af en toe zoeken de taalwonderen elkaar op, maar het contact gaat grotendeels via Skype. Hij pakt zijn telefoon erbij en laat een chatgesprek zien. „Kijk, onze voertaal is Schiermonnikoogs.”

Hoeveel talen spreek je inmiddels?

Resoluut: „Daar ga ik geen antwoord op geven, want daar draait het niet om. Het gaat erom dat we bedreigde talen kunnen blijven behouden.”

Maak je je weleens zorgen?

„Ja. Ik ben bang dat men langzamerhand het gevoel van taal verliest. Dat geldt niet alleen voor minderheidstalen, maar ook voor het Nederlands, waar we steeds meer Engels doorheen weven. Dat is jammer, omdat we Engelse woorden vaak in een verkeerde context gebruiken. En bovendien: we verliezen daarmee een stukje van onze eigen taal, waar zoveel historie in zit. Taal is cultuur, dat moeten we omarmen en zoveel mogelijk in zijn unieke vorm blijven spreken.”

Dyami’s favoriete woorden

  • Flúedmúes, Schiermonnikoogs voor: aangespoelde spullen.
  • Tjúensterpankúeke, Schiermonnikoogs voor: kwal
  • Borrebjear, Oosterschellings voor: jaarlijkse feestelijke afrekening van boerenorganisaties
  • èₐld, Hindeloopers voor: leeftijd 
  • fééₐr, Hindeloopers voor: vader 
  • jitte, Hindeloopers voor: nog 

Vader Kenneth: ‘Het is heel bijzonder’

Dyami woont samen met zijn vader Kenneth Millarson in Leeuwarden. Hij is nauw betrokken bij wat zijn zoon doet en is trots op hem. „Het is heel mooi dat hij steeds meer zijn eigen plek vindt en eigenlijk precies doet waar zijn hart ligt en kan liggen”, zegt hij. „Het is heel bijzonder, ook om te zien wat het voor anderen kan betekenen. Als je teruggaat naar je kern, dan kom je steeds meer bij gezamenlijke waardes die je hebt als mens, daar vind je aansluiting.”

BEKIJK OOK


Lees de krant van morgen nu alvast online

Lees de krant van morgen nu alvast online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over het feit dat vanaf 1 juli 2022 het verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen en waarom dit volgens brandmannen en de Brandwondenstichting zo belangrijk is.

Verder gaat Metro in gesprek met de vier finalisten van The Voice of Holland. Emma, Sophia, Daphne of Stef: één van deze vier namen schalt vrijdagavond door de buis als jubileum-Voice of Holland.


Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

Eerste besmetting coronavirus in Tilburg

De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is in Nederland één persoon positief getest op het coronavirus. Dat zegt minister Bruno Bruin van Medische Zorg. 

Het gaat om een persoon van tegen de 50 in Tilburg. De patiënt is kort geleden in de regio Lombardije geweest, zegt het RIVM. Met labonderzoek is de diagnose COVID-19 vastgesteld. De man is twee keer positief getest op het virus, zegt Bruins. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

De patiënt die in Tilburg is opgenomen met het coronavirus is twee keer positief getest op het virus, zegt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.


Tv-kok Hugo Kennis verslikt zich ernstig live op tv
Likeability of3

Tv-kok Hugo Kennis verslikt zich ernstig live op tv

Hugo Kennis verslikte zich tijdens het bereiden van een gekruide Japanse rijstbal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Televisiekok Hugo Kennis stikte bijna tijdens het koken in de uitzending van 5 Uur Live. De crew moest achter de schermen zelfs de heimlichgreep toepassen. Gelukkig lukte dit na vijf pogingen. 

Hugo verslikte zich tijdens het bereiden van een gekruide Japanse rijstbal. „Ik probeerde een stukje norivel van mijn vinger af te blazen", legt hij uit aan RTL Boulevard. „Dat zijn hele droge vellen en als ze nat worden zuigen ze water op. Ik wilde inademen en ik ademde die norivel in." Dat velletje zeewier schoot in zijn luchtpijp. „Ik dacht: we zijn live en ik ga niet moeilijk doen. Ik probeerde het weg te slikken en dat duurde een aantal minuten, totdat ik geen lucht meer kreeg."

Hugo heeft zichzelf toen tegen het aanrecht aangegooid, om een soort van eenzijdige heimlich-actie te doen. „Toen ging het echt mis." Kijkers zagen hoe de televisiekok snel de set verliet. Achter werd hij opgevangen door zijn visagiste, die letterlijk de heimlichmanoeuvre toepaste. Na vijf pogingen kwam het norivelletje eindelijk los. „Toen ben ik out gegaan, want ik had iets te lang geen zuurstof gehad. Na een half uurtje was ik er weer, hoor."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’
Likeability of5

Vergoeding voor slachtoffers ‘schildersziekte’

De slachtoffers kregen de beroepsziekte door een te hoge blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 540 werknemers die door OPS (Organo Psycho Syndroom), ook wel schildersziekte genoemd, ziek zijn geworden, krijgen een eenmalige financiële vergoeding.

De slachtoffers werkten met oplosmiddelen die beschadigingen aan het centraal zenuwstelsel veroorzaken. Zij kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige financiële tegemoetkoming. De eenmalige vergoeding komt neer op zo'n 20.000 euro per persoon. Op 1 maart gaat de regeling in, melden vakbond FNV en de Stichting OPS.

Omstreden oplosmiddelen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dief steelt lijkwagen met lichaam er nog in
Likeability of3

Dief steelt lijkwagen met lichaam er nog in

De lijkwagen stond voor een kerk geparkeerd toen deze werd gestolen. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dief heeft dinsdagavond in de Amerikaanse stad Los Angeles een lijkwagen gestolen waar nog een grafkist met overleden persoon in lag.

De lijkwagen stond voor een kerk geparkeerd toen deze werd gestolen. „Van alle slechte keuzes die je hebt gemaakt, maak minstens één goede en breng de overleden persoon met grafkist terug", vraagt de politie op op Twitter.

De begrafenisondernemer had in de lijkwagen twee grafkisten liggen en was er eentje bij de kerk naar binnen aan het brengen. Toen de man binnen was, pakte de verdachte de auto en ging er gelijk vandoor.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Iedereen een rookmelder in huis
Likeability of5

Iedereen een rookmelder in huis

Iedereen een rookmelder in huis. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil dat het in elk Nederlands huis verplicht wordt een rookmelder op te hangen. 

Knops wil het bouwbesluit aanpassen, met als gevolg dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op elke verdieping in huis een rookmelder te plaatsen. Rookmelders zijn nu al verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Inademen van rook


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire

Belastingdienst richt speciaal crisisteam op voor toeslagenaffaire

Dat schrijven staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De belastingdienst gaat een speciaal crisisteam oprichten dat zich bezighoudt met de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijven staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief van Financiën donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Het crisisteam heeft als belangrijkste taak om te zorgen dat gedupeerde ouders zo goed mogelijk worden geïnformeerd en compensatie krijgen waar nodig is. Ook moeten ze een eerste opzet maken voor een nieuw toeslagstelsel.

Financiële problemen


Meer nieuwe patiënten coronavirus buiten China dan in China zelf

Meer nieuwe patiënten coronavirus buiten China dan in China zelf

Het aantal besmettingen in Europa is in Italië het hoogst. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De berichten over het coronavirus blijven binnenstromen. Het coronavirus verspreidt zich steeds sneller en komt ook steeds dichter in de buurt van Nederland. In Nederland is het nog steeds niet aangetroffen, maar in alle landen om ons heen wel. 

Het aantal besmettingen staat donderdagmiddag wereldwijd op 82.000 en het dodental op 2810. In Europa zijn er zo’n 600 besmettingen en zestien doden.

Quarantaine


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’

‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’

De gemiddelde wachttijd is in 2019 met 8 procent gestegen naar 4,3 weken. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Word je door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis? Dan moet je tegenwoordig vaak langer dan vier weken wachten tot je geholpen wordt. De gemiddelde wachttijd is in 2019 met 8 procent gestegen naar vier weken en twee dagen. 

Terwijl je eigenlijk binnen vier weken terecht zou moeten kunnen bij een specialist. De stijging is vergeleken met 2018, meldt het blad Zorgvisie, dat samen met zorgdatabedrijf Mediquest onderzoek deed.

Langste wachttijd


NS biedt straks deelauto's aan op station

Een deelauto van Greenwheels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na de ov-fiets is er nu de deelauto. In de toekomst kunnen reizigers via de NS-app een deelauto boeken en betalen.

Dat kondigde de NS aan bij een presentatie van de jaarcijfers. Op welke stations deze deelauto’s komen onderzoekt de NS nog met de aanbieders. „Vooral op regionale stations zijn de auto's nuttig. Daar zijn vaak plekken waar je met het ov bijvoorbeeld 's avonds laat niet meer kunt komen",  zegt een woordvoerder van de NS.

Het aantal reizigers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Tjalling Smit, directeur Commercie en Ontwikkeling bij de NS zegt: „We gaan meer treinen inzetten op drukke trajecten om de groei aan te kunnen. Ook willen we reizen in daluren aantrekkelijker maken en overleggen met werkgevers en scholen over het versoepelen van begintijden van werk en college." Collega Erik Kroeze beaamt dit in een ander interview. Hij denkt dat meer langere treinen de oplossing zijn voor de forse reizigersgroei. „Met daarnaast nieuwe sporen en langere perrons.”


Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in

Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in

Baudet en VPRO volgende week vrijdag de rechtszaal in / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Het kort geding dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft aangespannen tegen de VPRO, dient volgende week vrijdag voor de rechtbank in Lelystad.

Baudet eist rectificatie voor uitspraken die over hem zijn gedaan in het tv-programma Buitenhof. Presentatrice Natalie Righton, die haar debuut bij het programma maakte, vertelde dat Baudet zou hebben gezegd „dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten".

Forum vindt dat het onacceptabel is dat Buitenhof „verzonnen citaten" toeschrijft aan Baudet en die woorden vervolgens goedpraat door ze een 'parafrase' te noemen. De partij noemt het lasterlijk en volstrekt onjuist.


Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren
Likeability of5

Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren

Twee jaar cel voor brandstichting kippenschuren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een eis van twee cel tegen de 27-jarige man uit Hoogezand die in de zomer van 2019 een bestelauto in brand stak. Door zijn actie gingen ook twee kippenschuren in Kiel-Windeweer in vlammen op.

Van de 24 maanden zijn er acht voorwaardelijk. De dader moet een ambulante behandeling ondergaan en heeft een meldplicht. De man is verstandelijk beperkt en heeft diverse stoornissen.

Geheugen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1
Likeability of3

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1

Vrijwilliger gezocht: midden tussen de raceauto's tijdens Formule 1 / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met je neus bovenop het Formule 1-spektakel op 3 mei in Zandvoort staan? Het kan! Sponsor VolkerWessels is namelijk op zoek naar vrijwilligers.  

Vandaag start het bouwbedrijf VolkerWessels met de sollicitatieprocedure voor een eervol vrijwilligersbaantje als ‘Technical Pitlane Assistant’ tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020. Mocht je de sollicitatierondes doorkomen, dan werk je drie dagen tussen de Formule 1-teams en -coureurs in de pitstraat op Circuit Zandvoort. Kandidaten maken deel uit van Team VolkerWessels.

Dat betekent dat vrijwilligers met hun neus bovenop de racesessies staan. Maar wat doet die Technical Pitlane Assistant eigenlijk? „Die ondersteunen de teams en zijn de helpende hand waar nodig”, legt woordvoerder van VolkerWessels Ingrid Prins uit. „Een andere belangrijke taak is bijvoorbeeld om de wagens op een veilige manier te manoeuvreren richting de weegschalen in de FIA pitboxen.”


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief
Likeability of3

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief'

Omstreden advertentie voor lichaamsdonatie: ‘Een goedkoop alternatief / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het klinkt luguber: een lichaam doneren aan de wetenschap als een ‘goedkoop alternatief voor een uitvaart’. Het bedrijf RISE Labs adverteert met dit soort teksten. 

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat sinds begin vorig jaar tientallen mensen zich hebben aangemeld bij RISE Labs. Het bedrijf is een dochteronderneming van een groot Amerikaans bedrijf dat handelt in lichaamsdelen van mensen die na hun dood hun lichaam doneren aan de wetenschap.

Body brokers


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt

Meer drugslabs in Nederland, aantal dumpingen daalt / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft vorig jaar meer productie- en opslaglocaties van synthetische drugs ontdekt dan in 2018. Het aantal dumpingen nam sterk af.

Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2019 van de politie. In 2018 werden 92 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er 191. Door de toename van het aantal drugslabs en opslaglocaties heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs in Nederland worden geproduceerd. Max Daniel, portefeuillehouder drugs binnen de politie, zegt: „Mogelijk wordt vaker drugsafval geloosd in het bodem- en oppervlaktewater."

Crystal meth


NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk

NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk

NS maakt treinreizen voor jongeren aantrekkelijk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Treinreizen wordt voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar straks een stuk goedkoper. De NS komt in de zomer met twee nieuwe jongerenkaarten, waardoor een kaartje bijna de helft goedkoper is. 

Het nieuwe aanbod bestaat uit twee nieuwe ticketopties. Met de nieuwe Jongerendagkaart kan iemand de hele dag buiten de spits onbeperkt treinreizen voor 7,50 euro. Daarnaast komt er een nieuw Jongeren Weekendabonnement voor 15 euro.

Nieuwe generatie


Taghi getipt over politie-operatie

Taghi getipt over politie-operatie

Een impressie van Ridouan Taghi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 FEB 2020

Onderwereldkopstuk Ridouan Taghi was eind oktober 2018 op de hoogte van een grote, aanstaande operatie van de politie.

Vermoedelijk ging het om de massale actie tegen motorbende Caloh Wagoh in november van dat jaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het liquidatieproces Marengo rond Taghi en zestien andere verdachten, die De Telegraaf heeft ingezien.

Codenaam


Likeability of5

Zorgen over 5G: 'Het wordt ons opgedrongen'

Met 5G komen er straks heel wat meer antennes bij in het straat- en strandbeeld / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

26 FEB 2020

De een zit er met smartphone op te wachten, een ander maakt zich grote zorgen over de stralingsgevolgen. Waaronder Rob Verboog, wiens 'wiefie' ziek wordt van wifi.

Providers beginnen zich nu toch wel een beetje zorgen te maken nu door heel het land bezorgde burgers opstaan die het helemaal niet zien zitten: het 5G mobiel internet, wat niet alleen sneller internet betekent, maar ook een toename van straling en van antennes. We hebben er nu 18.789, zo meldt het Antennebureau op de website, en dit aantal zal de komende jaren met minstens 10 procent toenemen, wat op veel plekken tot verzet leidt. Hoewel er volgens het RIVM geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en de straling onder de limiet lijkt te blijven, gebaseerd op de Europese ICNIRP-normen, vrezen critici gezondheidsschade.

Stroperig


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar