Metro
Metro Nieuws 13 jun 2019 / 14:19 uur

Duizenden jongeren durven geen VOG aan te vragen

Negenduizend vmbo en mbo-leerlingen vragen geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan, omdat zij bang zijn deze niet te zullen krijgen. Dat is naar voren gekomen na onderzoek in opdracht van de ministeries van Justitie en Onderwijs.

Relevant

Een VOG is vaak nodig voor de start van een nieuwe opleiding, een stage of leerwerkplek. Volgens de NOS is de angst van veel van deze leerlingen onterecht. Zo heeft 80 procent van de VOG-mijdende leerlingen helemaal geen strafblad.

Een VOG wordt alleen afgewezen als het verleden relevant is voor de werkzaamheden die de leerling wil gaan vervullen. Zelfs aanvragers die in aanraking zijn gekomen met justitie kunnen dus alsnog in aanmerking komen.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar 438.000 leerlingen in het beroepsonderwijs in het schooljaar 2016/2017. Hoewel het slechts gaat om 2,1 procent van deze leerlingen, gaan de ministers toch kijken naar een manier om de beeldvorming omtrent de VOG te verbeteren.

Belemmering carrière

Dat doen Minister Dekker en Van Engelshoven omdat jongeren zichzelf op deze manier tekort doen. „En hun carrièremogelijkheden worden erdoor belemmerd.” De VOG werd vorig jaar 1,2 miljoen keer aangevraagd. In 0,27 procent van de gevallen werd de aanvraag afgewezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden jongeren durven geen VOG aan te vragen
Sluiten