Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Diplomatieke stappen tegen Rusland om MH17

Omdat Rusland niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van MH17 gaat Nederland ‘diplomatieke stappen’ zetten tegen het land. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

Nieuwe fase

De minister schrijft dat „diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken." Vorige week is via diplomatieke kanalen Rusland opnieuw aangespoord om volledig mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek, verklaart een woordvoerster van het ministerie. De Nederlands ambassade in Moskou heeft die boodschap overgebracht.

Het internationale onderzoeksteam naar het neerhalen van MH17 heeft woensdag drie Russen en een Oekraïner aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig in juli 2014. Volgens Grapperhaus komen ‘we in een nieuwe fase’ met deze beslissing tot vervolging.

Belangrijke stap

„Het kabinet ziet de vervolgingsbeslissing van het OM als een belangrijke stap in de waarheidsvinding en het vinden van gerechtigheid voor slachtoffers en hun nabestaanden", aldus de bewindsman. „Stap voor stap worden vorderingen gemaakt. Het kabinet heeft grote waardering voor het werk dat reeds is verzet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.