Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 3 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Debat vrouwonvriendelijke rap niet via de rechter’

De stichting Music#MeToo daagt een aantal rappers samen met hun management voor de rechter wegens vrouwonvriendelijk gedrag. Niet vanwege hun songteksten, die volgens de stichting vallen onder hun artistieke vrijheid, maar vanwege de seksistische uitspraken daarbuiten.

Dat blijkt uit het verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor dat is ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland, meldt het AD. Als de rechtbank daarmee instemt, zal worden beoordeeld of het tot een civiele rechtszaak komt.

Veroordelen

Kechs’ (hoeren) noemde rapper Boef de drie dames die hem op Nieuwjaarsdag 2018 een lift aanboden. Eerder zei hij tegen een politieagent: ‘Ik neuk je dochter’. Fenna, een andere rapper, werd in Suriname veroordeeld omdat hij seks had met een minderjarig meisje en hier videobeelden van heeft gemaakt.

De stichting wil dat dit soort gedrag stopt en wil dat rappers als Ali B., Boef en Frenna, en ook hun platenlabels SPEC, TopNotch en het Amerikaanse muziekbedrijf Warner Music Group, zich in de rechtbank verantwoorden. Volgens de stichting moedigen de maatschappijen waar de rappers onder contract staan vrouwonvriendelijk gedrag aan. Want: hoe meer misdragingen, hoe meer je zult verkopen.

Meer respect

Rapper Brownie Dutch vindt het goed dat de stichting aandacht vraagt voor vrouwonvriendelijk gedrag. „Ik vind dat mannen meer respect moeten hebben voor vrouwen. Net zo goed als vrouwen dat ook moeten hebben voor mannen.”

Maar de manier waarop de stichting het aanpakt, vindt hij ‘niet sterk’. „De stichting pakt de populairste rappers en klaagt hen aan voor iets waar ze al eens terecht voor hebben gestaan. Waarom wil de stichting oude koeien uit de sloot halen en hen voor een tweede keer op de vingers tikken? Ze kunnen beter met een campagne ‘zelfrespect’ uitleggen dat vrouwonvriendelijk gedrag niet hoort. En dat geldt niet alleen voor rappers, maar voor iedereen.”

Ook Tom ter Bogt, hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur, noemt de aanpak van de stichting niet de ‘juiste manier’. „Dit is een te algemene aanklacht. Je kunt in Nederland alleen mensen aanklagen als ze iets hebben misdaan en schade hebben aangericht. Dat is nu niet het geval. Dat Boef vrouwen ‘kechs’ heeft genoemd, is niet fraai, maar daar heeft hij zijn excuses voor aangeboden.”

Interessante discussie

Maar, vervolgt Ter Bogt, vrouwonvriendelijke rap is wel een interessante discussie. „In de rap zit al jaren een stroom van vrouwonvriendelijkheid. Rappers refereren soms naar vrouwen alleen in termen als bitches of ze hebben geen naam en zijn alleen bedoeld voor plezier, als franje. En ook in clips zie je voorbeelden waar het niet gaat om de vrouw, maar om hun borsten, billen en of ze er lekker uitzien.”

Maar Ter Bogt ziet ook dat, dankzij MeToo, vrouwonvriendelijke rapmuziek meer een ‘issue’ is geworden. „Als er genoeg vrouwen zeggen dat dit zo niet kan, dan zal dat vanzelf ook veranderen. Voer dat debat, maar doe dat niet via de rechter.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.