Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 jun 2019 / 07:22 uur

De Jong als ‘man van wedstrijd’ naar finale

Frenkie de Jong is door een jury van de UEFA gekroond tot beste speler van de tweede halve finale van de Nations League. Maar voor hem doet die titel er minder toe dan de uitslag van de wedstrijd. „Ik vind het niet zo belangrijk hoor", zei hij na de winst van Oranje op Engeland (3-1). „Het gaat mij om de uitslag. Die telt."

Bijna foutloos

De 22-jarige De Jong speelde in de eerste helft bijna foutloos en nam het Nederlands elftal na rust stevig bij de hand. Juist door die stijl verdiende hij het afgelopen seizoen een contract bij FC Barcelona. De ene na de andere tegenstander draaide hij tureluurs, uiteraard altijd met een brede glimlach op zijn gezicht. Verdediger van Manchester City John Stones kon er niet meer tegen en trapte, in zijn frustratie, De Jong hard tegen de grond.

Terecht

Of De Jong het terecht vond dat een jury van de UEFA hem als ‘man van de wedstrijd’ had gekozen? „Ach, dat weet ik niet hoor", antwoordde hij. „Als ik zie hoe Matthijs de Ligt zich herstelt van die fout van hem bij dat eerste doelpunt. Hij raakte niet in de war en kopte die gelijkmaker echt snoeihard in. Dat begint zijn handelsmerk te worden. Lekker hoor. We zijn een hecht team geworden. Je kent de ene speler beter dan de andere. Maar iedereen gaat eigenlijk wel goed met elkaar om."

Frankrijk en Duitsland, de laatste twee wereldkampioenen, moesten er in de groepsfase al aan geloven. Het opgeleefde Oranje heeft nu ook voorkomen dat Engeland de eerste winnaar van de Nations League wordt. „Als je het zo bekijkt, dan is het wel terecht dat we in de finale staan", zei De Jong. „Dit is geen WK of EK, maar wel een leuk toernooi en een kans op een prijs. Zo vaak heeft het Nederlands elftal nu ook weer niet iets gewonnen."

Finale

Zondagavond in Estádio do Dragão van FC Porto speelt Nederland de finale tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo. Oranje versloeg de Portugezen vorig jaar al eens tijdens een oefenwedstrijd (3-0). En Ronaldo zal nog niet vergeten zijn hoe hij onlangs met Juventus door Ajax werd uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League.

„Ik denk niet dat Ronaldo aan revanche denkt", stelde De Jong. „Hij heeft al zo veel gewonnen en gescoord. Woensdag maakte hij er weer drie tegen Zwitserland. Hij is een van de beste spelers van de wereld en we mogen hem eigenlijk geen kans geven. Voor een finale tegen Portugal hoeven wij ons niet op te laden. Een troostfinale tegen Zwitserland was misschien een ander verhaal geworden. Ik ben wel blij dat we die wedstrijd niet hoeven te spelen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Jong als ‘man van wedstrijd’ naar finale
Sluiten