Amarins de Boer
Amarins de Boer Openbaar vervoer 14 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Dag van de Schoonmaker: ‘Groet ons eens in de trein’

Kauwgom, etensresten, vertrapte blikjes bier: het maakt schoonmaakster Melissa van Hoek uit Almere niet uit hoe vies de treinen zijn. Werkte ze een paar jaar geleden nog als kraamverzorgster, nu maakt ze treinen schoon tijdens de ritten en informeert ze reizigers. „Ik vind deze manier van zorg misschien nog wel leuker.”

De 30-jarige Van Hoek houdt van schone treinen, maar vindt het ook belangrijk dat reizigers een onbezorgde reis hebben. En dat is precies wat haar functie inhoudt. „We legen de prullenbakken op tijd en zorgen dat de ramen blinken, maar helpen ook reizigers met hun koffers, kinderwagen of fiets naar binnen te tillen. Die combinatie vind ik heel leuk.”

Veiligheid

Anderhalf jaar werkt ze nu bij de NS. „Ik vond mijn vorige baan leuk hoor, maar de uren waren mij te veel en daarnaast houd ik van nieuwe dingen uitproberen.” Zo kwam het dat ze de babykamers verruilde voor coupés en haar carrière voortzette in de trein.  „Het blijft ‘zorgen voor’”, lacht ze.

Dag van de Schoonmaker: 'Groet hen eens in de trein'
Melissa van Hoek houdt vooral van gezelligheid in de trein.

Haar werktijden zijn meestal van 9.00 uur tot 17.00 uur en haar standplaats is Amsterdam Sloterdijk. „Vanaf daar rijden we naar Utrecht en Leiden.” Van Hoek werkt altijd met nog een collega in de trein. „Dat is gezellig en ook vanuit veiligheidsoogpunt.”

Sfeer

Alhoewel de meeste reizigers niet lastig zijn, zegt ze. „En ik houd wel van een beetje reuring.” Laatst, tijdens de huldiging van Ajax, hadden reizigers het toilet omgedoopt tot prullenbak. Hij lag vol flessen drank, bekertjes en andere troep. „Niet erg, want de sfeer is heel gezellig. En reizigers zijn blij met wat we doen, dat geeft ons een voldaan gevoel.”

Zijn reizigers nuchter, dan laten ze die blijk van waardering minder merken. En dat is het enige minpuntje aan haar baan. „Reizigers zouden ons soms wat meer mogen zien staan”, zegt ze. „Ik groet iedereen vriendelijk, maar krijg in veel gevallen geen reactie terug. Ik ben eraan gewend hoor, maar af en toe wat worden begroet zou leuk zijn. Een praatje maakt je werkdag leuker.”

Dag van de Schoonmaker: 'Groet hen eens in de trein'
Jaarlijks verwijderen schoonmakers 1.000 kilo kauwgom.

Compliment

Dat vindt ook de NS. Vandaag, op de Dag van de Schoonmaker, roept het vervoersbedrijf daarom alle reizigers op om schoonmakers die ze tegenkomen onderweg een blijk van waardering te geven. „Gewoon door een praatje te maken of een compliment te geven”, zegt een woordvoerder. Zelf heeft de NS ook nog een klein cadeautje voor de 1.800 schoonmakers. „We hebben allemaal baat bij een schone trein.”

Cijfers

  • 1.800 schoonmakers maken dagelijks zo’n 600 treinen schoon.
  • Samen laten zij 2.2 miljoen vierkante meter blinken op het station.
  • Dagelijks legen zij 525.000 prullenbakken en maken ze 1.350 toiletten, 1899 toegangspoortjes en 830 ticketautomaten schoon.
  • Daarnaast wordt jaarlijks 1.000 kilo kauwgom verwijderd (dit zijn 1 miljoen kauwgompjes) en wekelijks 180.000 ramen gelapt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.