Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 jun 2019 / 11:19 uur

Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.

Hij reageerde op de jongste uitspraken van de Conservatief Boris Johnson. Hij is één van de twee overgebleven kandidaten om premier Theresa May op te volgen. Hij speelt vaak publiekelijk met de gedachte dat in geval van nood het Verenigd Koninkrijk ook zonder deal met Brussel gewoon uit de unie kan stappen.

Belofte

Johnson beloofde het volk dat het Verenigd Koninkrijk na 31 oktober niet langer deel uitmaakt van de EU. „Mijn belofte is dat we op 31 oktober de EU uitgaan. Ik denk dat het parlement nu begrijpt dat de Britten uit de EU willen.”

De Britse auto-industrie produceerde in 2018 1,52 miljoen voertuigen. Dat was ruim 9 procent minder dan in 2017 en het vijfde achtereenvolgende jaar dat de productie kromp. De neergang komt volgens de SMMT vooral door de brexit. Het wegvallen van investeringen in de sector is een direct gevolg van de onzekerheid over de brexit, aldus de lobbygroep. In 2018 werd er omgerekend nog 660 miljoen euro ingestopt, maar dat was bijna de helft minder dan het jaar ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie
Sluiten