Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 jun 2019 / 19:05 uur

Brits kandidaat-premier dreigt niet te betalen

De Conservatieve kandidaat-premier Boris Johnson dreigt bij de brexit de Europese Unie straks niet te betalen, als er geen betere ‘echtscheiding’ geregeld wordt. Ex-minister Johnson dingt naar het leiderschap van de Conservatieven, waarmee hij de opvolger zou worden van premier Theresa May. Zij legde haar functie als partijleider vrijdag neer.

39 miljard pond

Johnson vindt dat het land eind oktober hoe dan ook uit de Europese Unie moet stappen. Als de EU dan niet met een goede regeling is gekomen, dan betaalt Londen ook niet de 39 miljard pond (bijna 44 miljard euro) aan Brussel waar eerder afspraken over zijn gemaakt. Volgens Johnson kan dit geld worden gebruikt om de EU onder druk te zetten over de scheiding.

Populairste premierskandidaat

Johnson is veruit de populairste premierskandidaat in de Conservatieve Partij, blijkt uit peilingen. Groot-Brittannië blijft in gebreke als er niet wordt betaald, aldus een Franse overheidsbron in een reactie. Dat komt neer op het formeel niet meer kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen, voegde de ingewijde toe, en wees er daarbij op dat de consequenties voor landen „bekend zijn".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brits kandidaat-premier dreigt niet te betalen
Sluiten