Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 16 jun 2019 / 11:39 uur

Breedste vliegtuig ter wereld na een vlucht te koop

Het breedste vliegtuig ter wereld is na een vlucht alweer te koop aangeboden. De Stratolauncher kan je ophalen als je bereid bent om 400 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 357 miljoen euro) uit te geven.

Raket lanceren

De Stratolauncher is geen allerdaagse vliegtuig waarmee je even een vlucht maakt van Amsterdam naar Barcelona. Het toestel is namelijk ontwikkeld om een raket te lanceren op 10 kilometer hoogte. Dit kost een stuk minder brandstof, dan wanneer een raket vanaf de grond zou worden afgeschoten.

De Stratolauncher zijn afmetingen zijn indrukwekkend. De spanwijdte is 117 meter en daarnaast bestaat het uit twee rompen en zes motoren. Afgelopen april was er een eerste succesvolle testrit in de woestijn, maar Stratolaunch Systems staakt de activiteiten.

Volgens de nieuwszender CNBC zijn er maximaal drie serieuze gegadigden voor het vliegtuig. Alleen de drie grote rijke ruimte-entrepreneurs zijn Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin) zouden het eventueel willen en kunnen betalen. Al zou Branson een eerste bod van een euro hebben gedaan.

Parkeervergunning

Wie de Stratolauncer koopt, krijgt naast het vliegtuig ook de intellectuele eigendommen. Wel moet er nog een uitgebreide parkeervergunning worden aangeschaft en wie een raket wil afschieten van het toestel moet nog wel ‘even’ zelf het lanceergedeelte op de romp bevestigen. Klein detail.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Breedste vliegtuig ter wereld na een vlucht te koop
Sluiten