Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 jun 2019 / 10:39 uur

Bellingcat noemt verdachten neerhalen MH17

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

Er zijn aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Proces

Het Openbaar Ministerie heeft bekend gemaakt vier mensen te vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het proces moet op 9 maart volgend jaar beginnen. De verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner. Onder hen is Igor Girkin, de rebellencommandant in het oosten van Oekraïne. Het Openbaar Ministerie heeft dat woensdag laten weten aan de nabestaanden. Waarschijnlijk worden later meer mensen aangeklaagd.

Onderschepte telefoongesprekken

Door middel van onder meer analyse van onderschepte telefoongesprekken, zegt Bellingcat onder andere zeker te weten welke officieren op de hoogte waren van het transport van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, en door wie deze raket was besteld.

In het rapport staat dat de Buk door Doebinski werd aangevraagd. Waarschijnlijk heeft hij – of iemand dicht bij hem – ook toestemming gegeven om de Buk af te vuren. Daarnaast meldt het onderzoekscollectief dat alle informatie erop wijst dat onder anderen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin volledig op de hoogte was van de import van de Buk-raket. Hij kwam eerder al als verdachte in beeld. Kort na het neerhalen van het toestel claimde een internetpagina met banden met zijn rebellengroep namelijk verantwoordelijkheid voor de daad.

Vijandelijk toestel

Igor Bezler, een van de kopstukken van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekräine, zag vlucht MH17 waarschijnlijk aan voor een vijandelijk toestel. Hij zei in een getapt gesprek met een ondergeschikte deze informatie „hogerop" te melden. Mogelijk is op basis van deze informatie het bevel vuren gegeven.

Bellingcat is een netwerk van journalisten, activisten en burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het zoekt in openbare digitale bronnen en naar officiële stukken die per ongeluk online komen naar informatie over internationale conflicten.

Het bijna honderd pagina’s tellend rapport verscheen kort voor de persconferentie van het internationale Joint Investigation Team (JIT) met de nieuwste bevindingen in het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17. Het is nog niet bekend wat het JIT bekend gaat maken, mogelijk wordt er meer duidelijk over de rechtszaak tegen verdachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Bellingcat noemt verdachten neerhalen MH17
Sluiten