Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Alternatief kankermedicijn moet ook vergoed worden’

Als het aan oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut ligt dan worden medicijnen voor kankerpatiënten, die niet specifiek bedoeld zijn voor hun type kanker, vergoed. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

Om dit te kunnen realiseren, worden de financiële risico’s mogelijk gedeeld: zo betaalt de fabrikant het medicijn in de studiefase, waarna de zorgverzekeraar het overneemt en het vergoedt voor patiënten bij wie het blijkt aan te slaan. Dit noem je een pay-for-performance model.

Effectief en veilig

Om het model uit te testen, wordt er gewerkt met een pilot in een zogeheten klinische DRUP-studie. Kleine groepjes patiënten krijgen medicijnen hierbij toegediend die al geregistreerd staan voor een andere vorm van kanker, maar niet voor de vorm die zijzelf hebben. Daarbij komt ook dat er voor deze patiënten geen andere behandelopties meer zijn.

De studie leverde goede resultaten op. Dertig Nederlandse ziekenhuizen doen nu mee aan de pilot. Als na zestien weken blijkt dat het middel effectief en veilig is voor individuele patiënten, dan vergoedt de zorgverzekeraar hun verdere behandeling.

DNA-afwijking

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat elke tumor biologisch uniek is en dat de behandeling daardoor per patiënt verschillend is. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een zeldzame DNA-afwijking. Soms is er dan een medicijn beschikbaar dat hierop inspeelt, maar in eerste instantie niet geregistreerd is voor die tumorsoorten

„Al bij de start van de DRUP-studie rees de vraag: stel dat het geneesmiddel werkt bij een patiënt, hoe zorgen we er dan voor dat die patiënt er vervolgens ook toegang toe krijgt? Het is immers niet geregistreerd voor zijn of haar indicatie”, aldus Emile Voest, medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek en een van de onderzoeksleiders van de DRUP-studie.

Op deze manier is er toch een toegang tot het medicijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.