Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 jun 2019 / 11:29 uur

Advocaat vraagt rechtbank om vrijlating Jos B.

De advocaat van Jos B. heeft wederom aan de rechtbank gevraagd zijn cliënt vrij te laten. B. wordt verdacht van het doden en seksueel misbruiken van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem in 1998. Advocaat Gerald Roethof benadrukte nogmaals dat er geen bewijs is van het misbruik van de jongen en dat ook de doodsoorzaak niet vast is komen te staan.

„Er is onvoldoende grond om B. nog langer vast te houden", aldus Roethof. „Zeker nu het lijkt dat de zaak maanden vertraging oploopt." De forensisch coördinator van de zaak is onlangs door een ongeluk overleden, liet de officier van justitie woensdag tijdens de inleidende zitting in de rechtbank in Maastricht weten. Daardoor is er ‘een aanzienlijke achterstand’ opgelopen. B. heeft de beschuldigingen altijd ontkend, verder doet hij er het zwijgen toe.

Forensisch arts

De forensisch arts concludeert in een rapportage dat niet bewezen kan worden dat B. Nicky seksueel misbruikt heeft. Sporen van huidbeschadiging op het lijf van de jongen kunnen ook door andere activiteiten, bijvoorbeeld door de jongen zelf veroorzaakt zijn, aldus Roethof.

Iets dergelijk geldt volgens de raadsman voor de verdenking van het doden van Nicky, omdat het volgens de forensisch arts onmogelijk is een uitspraak te doen over de doodsoorzaak. „Dat betekent dat een levensdelict niet bewezen kan worden", aldus Roethof. „Het bewijs is er niet en gaat er nooit komen”, zei Roethof.

Een redelijk normale man

De advocaat wees ook op een rapportage van het Pieter Baan Centrum, waar B. weken ter observatie heeft verbleven. „Conclusie: hier zit een redelijk normale man”, betoogde Roethof. B heeft volgens de rapporteurs 34 jaar in het jeugdwerk gezeten, was populair bij kinderen en er was een klik met hen, aldus de advocaat.

Medio jaren ’80 van de vorige eeuw werd hij opgepakt op verdenking van pedofiele omgang met twee minderjarige jongens, maar die zaak werd geseponeerd. B. is daarvoor in behandeling geweest. De rechtbank in Maastricht beslist later woensdag over het verzoek tot opheffen van de hechtenis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advocaat vraagt rechtbank om vrijlating Jos B.
Sluiten