Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Aardbeving 2,5 op de Schaal van Richter in Groningen

In Groningen is zondagochtend rond 7.00 uur een aardbeving gemeten, meldt het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer. Op Twitter melden veel mensen dat ze de schok goed hebben gevoeld.

Met 2,5 op de Schaal van Richter is het niet de zwaarste aardbeving in de provincie van de voorbije weken. Op 22 mei deed zich een relatief zware beving van 3,4 voor bij Westerwijtwerd. Die heeft geleid tot ruim 4400 schademeldingen.

Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) waren nog geen meldingen binnengekomen over schade. Een woordvoerder verwacht in de loop van zondag daarover een update te kunnen geven.

Bevinkje

Na de beving van 22 mei meldde onder andere Eric Wiebes (minister van Economische Zaken) zich in de noordelijke provincie. Hij sloeg daar geen goed figuur door een onhandige uitspraak, waarbij hij de aardschok afdeed als een ‘bevinkje’.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Een staatje van het KNMI laat zien dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.