In het nieuws

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Amerikaanse troepen bestormen Utah Beach op D-Day. Foto: AFP

Foto van 'Tim van der Steen'

5 JUN 2019

6 juni, 1944. Het weer is guur en heiig. Schouder aan schouder staan de jonge soldaten samengepakt in het Higgins landingsvoertuig dat op en neer deint op de kolkende schuimkoppen voor de kust van Normandië. Kersverse strijdkrachten met vaak maar een paar maanden training onder de riem. Terwijl het strand nadert beginnen de kogels in te slaan op het dikke staal van de boot.

Dan valt de laadklep voorover in het water, nog voordat de eersten een stap kunnen zetten worden de voorste drie rijen neergemaaid door de Duitse machinegeweren op het strand. Paniek, klauterend over de lichamen van nog kermende strijdmakkers bereiken de voorste soldaten het water.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Britse troepen landen op Sword Beach. Op de voorgrond: Piper Bill Millin. Foto: AFP

Maar het water is te diep, de golven te wild. Het landingsvoertuig wist nog niet dicht genoeg aan land te komen. De woeste golven slaan in op het logge vaartuig, met pijn en moeite worstelen de soldaten zich een weg uit de levensgevaarlijke boot, de kogels ontwijkend, het water in. Door de zware bepakking worden de jongens onder de oppervlakte gesleurd, ze komen niet meer levend boven.

Als de Higgins eenmaal leeg is keert deze langzaam om. Wie zich niet zich niet snel genoeg uit de voeten kan maken in het wilde water wordt vermalen door de schroeven als de boot zich een weg terug baant, naar het moederschip voor een nieuwe lading rekruten. Voor een groot deel van de eerste slachtoffers van D-Day hoefden de Duitsers geen kogel te lossen. Wie de eerste meters overleeft en zich door de golven weet te worstelen, het strand op, wacht het spervuur van de Duitse bezetters.

Operation Overlord

De term D-Day staat eigenlijk voor de eerste dag van een militaire operatie, toch denken de meeste mensen hierbij maar aan één dag: 6 juni 1944, de eerste dag van Operation Overlord. De strijd die tot 25 augustus 1944 zou duren en die West-Europa bevrijdde van de Duitse bezetting. In totaal landden er zo’n 130.000 geallieerde troepen op de stranden van Normandië. De meeste soldaten van hen tussen de 17 en 21 jaar. Morgen is het precies 75 jaar geleden dat deze jonge helden aan land kwamen, volgens sommigen de belangrijkste dag in de recente geschiedenis.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

D-Day, de geallieerde invasie in Normandie. Beeld: ANP

De landingszones waren opgedeeld in vijf stukken met ieder een eigen codenaam. Utah en Omaha beach werden aangevallen door de Amerikanen. De Canadezen bestormden Juno Beach en de Britten kwamen aan land op Gold en Sword Beach. Een van de eersten die daar aan land ging was Piper Bill Millin, de persoonlijke doedelzakspeler van commandant Lord Lovat.

Doedelzak

Eigenlijk was het de Britse doedelzakspelers verboden om te spelen in de voorhoede, maar Lovat negeerde dat bevel. Om de moraal van de eerste troepen aan land te sterken gaf hij Bill Millin orders om te spelen tijdens de landing op Sword Beach. Wonder boven wonder werd Millin niet geraakt tijdens die veldslag. Ook op de weg naar de Pegasus Bridge, een belangrijk strategisch punt tijdens de oorlog, liet hij zijn instrument klinken. Gevangengenomen Duitse scherpschutters gaven achteraf toe dat zij niet op de muzikant schoten omdat zij dachten dat hij gek was geworden.

Piper Bill werd in 1994 nog geïnterviewd bij Pegasus Bridge, vijftig jaar nadat hij er met zijn regiment arriveerde. Op de vraag of hij zich niet kwetsbaar voelde met een doedelzak in zijn handen in plaats van een geweer, antwoordde hij: „Niet echt, ik concentreerde mij vooral op het spelen. Lord Lovat was behoorlijk kritisch op mijn spel dus was ik vooral bang om een fout te maken.”

Het is slechts één van de vele bizarre verhalen van de helden uit de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Normandië. Piper Bill overleed in 2010, op 88-jarige leeftijd. 75 jaar na de oorlog zijn er nog maar weinig veteranen die uit eerste hand kunnen vertellen over de geleverde offers tijdens D-Day. Toch klinkt de doedelzak nog steeds over het voormalig strijdveld en de stranden van Normandië.

Papavers

„Kijk nou hoe mooi.” Onderweg naar zijn woonhuis in Leusden wijst Arnout Rinkes (46) naar de berm langs de weg waar de klaprozen in bloei staan. Na de Eerste Wereldoorlog was alles platgebrand rond de loopgraven, legt hij uit. Het eerste dat later groeide op de omgeploegde grond was de papaver. De felrode bloem met het zwarte hart werd daarom later symbool ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten tijdens WOI.

Dat de bloem Rinkes opvalt is geen toeval. Eenmaal bij zijn huis aangekomen blijkt snel hoe belangrijk de geschiedenis voor hem is. Aan de muur prijken schildjes, vlaggetjes, foto’s en ook een klaproos. Rinkes tovert een werkstuk uit een lade. „Gemaakt in de brugklas, over Operation Overlord. Het zat er dus al vroeg in.”

Als hij van wal steekt over het belang van D-Day is hij niet meer te stoppen, de verhalen buitelen bijna over elkaar heen en al snel ligt de tafel vol plakboeken en foto’s. Van veteranen en van zijn eigen reizen naar Normandië. Op de voorkant van de oudste bundel zit een kindertekening geplakt van een man met een doedelzak. Het bijschrift: Pap, over ongeveer een jaar.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Veteraan Roy O'Neill op de plaats waar hij in 1944 aan land kwam. Foto: Ian Patrick

Onderdeel verwerking

Sinds 2013 keert Rinkes ieder jaar rond deze datum terug naar Normandië, zijn doedelzak gaat steevast mee. Er zijn steeds minder veteranen om de monumentale dag mee te gedenken, enkelen keren steevast terug zo goed als zij kunnen. Een van hen is de Britse veteraan Roy O’Neill. „Veel veteranen keren terug naar de plaats waar het gebeurde, als onderdeel van de verwerking”, legt Rinkes uit.

Waar mogelijk zet Rinkes de veteranen in het voetlicht door zijn doedelzak te laten schallen. Van oudsher een oorlogsinstrument van de Schotten en Ieren, met 95 decibel ook van ver te horen. Hij loopt ermee voorop en baant zo een weg voor de gepensioneerde soldaten. Iedereen weet dat er iets gaande is. Of zo’n oude man dat vervelend vindt? „Zeker niet, hun dankbaarheid is voelbaar”, zegt Rinkes respectvol. „Zo’n man staat daar ook niet voor zichzelf, maar voor alle veteranen.”

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Veteraan Roy O'Neill in 1944

Deep respect

Tijdens zijn eerste reis kwam Rinkes in aanraking met Tenno Dogger. Een gepassioneerde Nederlander die naar Normandië verhuisde en het zijn levensdoel heeft gemaakt om de herinnering aan de geleverde strijd en veteranen in ere te houden. Dogger richtte daarvoor in 2010 de Association Deep Respect op. Enkele activiteiten van de stichting zijn het opknappen en onderhouden van monumenten en graven van gevallenen. Voor 27 veteranen werd de Franse Legion d’Honneur-medaille aangevraagd en toegewezen, de hoogste eer die een buitenlandse soldaat in Frankrijk kan krijgen. Verder werden onder meer duizenden graven bezocht en voorzien van bloemen en ontvangt en huisvest hij al tien jaar veteranen in de week rond D-Day. Hoewel er steeds minder mensen zijn die de oorlog zelf meemaakten, wordt er nog steeds hard gevochten om de herinnering levend te houden.

Anonieme helden

De komende dagen wordt Normandië overspoeld door belangstellenden en mensen die de oorlogsslachtoffers en veteranen een eer willen bewijzen. Een van hen is de Amerikaanse fotograaf Ian Patrick. Tussen 1980 en 2018 fotografeerde hij veteranen, waaronder Roy O’Neill (zie foto), op de plek waar hij 75 jaar geleden aan land kwam. Deze exposeert hij vanaf 6 juni in het Overlord Museum in Colleville-sur-mer onder de titel Anonymous Heroes. „Het is mijn bescheiden manier om deze heldhaftige generatie mannen en vrouwen te eren. We mogen hun inspanningen nooit in de vergetelheid laten raken”, zegt Patrick zelf over de expositie.


Man opgepakt voor verstoppen 200 kilo coke in bevroren vlees

De ingepakte cocaïne. / National Crime Agency

Foto van 'Metro'

14 MIN

In het Engelse Harwich is een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hillegom opgepakt. De beschuldiging? In zijn vrachtwagen werd tweehonderd kilo cocaïne gevonden. 

De coke was verstopt in bevroren vlees.

Flinke straatwaarde


Venetië getroffen door zwaarste overstroming sinds 1966

Op bankjes door de stad. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Het Italiaanse toeristenwalhalla Venetië heeft te maken met extreme overstromingen. Pleinen en historische gebouwen zijn compleet ondergelopen. 

Dinsdagavond bereikte het water een hoogte van 1.87 meter. In 1966, toen een record werd gemeten, stond het water maar zeven centimeter hoger.

Kans op noodtoestand


Schoolboeken laten te veel stereotiepe beelden zien

Saai en ook nog stereotiep? Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

In Nederlandse schoolboeken komen veel stereotiepe beelden voor. Er staan veel minder vrouwelijke dan mannelijke personages in en ook relatief weinig personages met een niet-Westerse achtergrond.

Zo bouwt Kees vaker een schuurtje en bakt Annemarie een taart. Dat concludeert Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd bij de Universiteit Leiden. Het onderzoek werd door de brancheorganisatie al eerder aangekondigd.

Mannen vaker werkend


Rotterdamse handhavers blij met bodycam

Rotterdamse handhavers blij met bodycam

Boa Salah Lagritite

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 UUR

Alle vierhonderd handhavers in Rotterdam worden vanaf januari uitgerust met een bodycam. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de camera’s de veiligheid van de handhavers verhogen.

Handhavers spelen een steeds belangrijkere rol op straat in de havenstad. „In Rotterdam werken ze nauw samen met de politie”, zegt Ilse Schipper, communicatieadviseur Toezicht en Handhaving bij gemeente Rotterdam. „De politie richt zich vooral op high impact crime en noodhulpverlening. Handhavers hebben een steeds belangrijkere functie binnen wijken.”

Afgelopen jaar was er al een pilot waarbij vijftig handhavers met een camera de straat op gingen. De resultaten waren positief en daarom is er nu besloten om ze allemaal een bodycam te geven. „Het is onze taak ervoor te zorgen dat onze werknemers goed uitgerust en zo veilig mogelijk de straat op gaan.”


Oud-medewerker: Belastingdienst negeerde jarenlang misstanden

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de behandeling van burgers genegeerd. Een voormalige medewerker trekt nu aan de bel.  

Tot op het hoogste ambtelijk niveau kreeg Pierre Niessen, die aankaartte dat in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden, geen gehoor. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

Brandbrief en dossier


Thunderdome Never Dies: 'realiteit is buiten wel weer'

Hardcoregabber ben je voor het leven

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:05

Hardcore geldt als een religie voor echte fans, waarin Thunderdome hun kerk is. Documentaire Thunderdome Never Dies geeft een kijkje achter de schermen van deze subcultuur, „,,Het is zo anders dan die zien-en-gezien-worden-feestjes, hardcore is heel echt.”

Hardcore is niet alleen de kale kop, het dansje en de trainingsbroek. ,,Hoe meer je naar de muziek luistert, naar de feesten gaat en het saamhorige publiek leert kennen, hoe meer je snapt waar het echt voor staat.” Documentairemaakster Vera Holland was van de Spice Girl-generatie en heeft hardcore altijd als cult beschouwd, met Thunderdome als grondlegger. ,,Ik wist dat het heel groot was en veel teweeg heeft gebracht. Toen ik hoorde dat Thunderdome weer terugkwam, wist ik meteen: wauw, dit moéten we filmen, dit wordt legendarisch.”

Team Thunderdome Never Dies: cameraman Bob Alkemade en documentairemakers én elkaars grote liefde Ted Alkemade en Vera Holland


Hologramleeuw bezorgt stadion Argentinië spectaculaire opening

De leeuw tijdens de opening van het stadion van Estudiantes de La Plata in Argentinië. / Twitter @edelpoficial

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

De opening van een nieuw sportstadion kan behoorlijk groots verlopen. Maar de opening van het stadion van Estudiantes de La Plata in Argentinië was wel héél spectaculair. 

Een filmpje laat duidelijk zien wat de mascotte van de traditieclub is: een leeuw. De club keerde na 14 jaar terug in het Luis Hirschi Stadium vanwege een enorm grote verbouwing en dat werd gevierd met onder andere het enorme hologram van de leeuw die over en door het stadion heen liep. Als je in het stadion had gezeten, moet dit haast wel een ongelofelijk effect hebben gehad.

De leeuw bracht de thuisploeg geluk: Estudiantes won de wedstrijd met een klein verschil.


Turkse journalisten moeten opnieuw de cel in

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Turkse rechtbank heeft de arrestatie bevolen van de journalisten Ahmet Altan en Nazli Ilicak. De twee waren net een week op vrije voeten.

De rechter veroordeelde Altan vorige week maandag tot 10,5 jaar gevangenisstraf en Ilicak tot acht jaar en negen maanden, maar oordeelde vervolgens dat ze konden worden vrijgelaten omdat ze al meer dan drie jaar achter de tralies hadden gezeten.

Arrestatiebevel


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Foto van een training van Melanie. / Twitter @Katherine_M_78
Likeability of3

Turnster (20) overleden door oefening brug met ongelijke leggers

Foto van een training van Melanie. / Twitter @Katherine_M_78

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een Amerikaanse gymnaste, Melanie Coleman (20) is overleden aan haar verwondingen na een val tijdens het turnen. Ze maakte de val bij de ongelijke leggers, meldt HLN

Melanie viel vrijdag tijdens een training van een legger en liep daarbij ernstig rugletsel op. Zondag overleed ze aan haar verwondingen in het ziekenhuis in New Haven in oostelijke staat Connecticut.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

NPO wil 12 miljoen van kabinet voor Songfestival

De Erasmusbrug wordt rood-wit-blauw verlicht, nadat het thema van het Eurovisie Songfestival 2020 is bekendgemaakt: Open Up. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De publieke omroep wil 12,4 miljoen euro van het kabinet voor het Eurovisiesongfestival. De NPO heeft daartoe een verzoek ingediend bij minister Arie Slob (Cultuur).

De kosten van de uitzending van het liedjesfestijn zijn 16,9 miljoen. De NPO betaalt 2,5 miljoen euro aan het evenement en AVROTROS heeft er 2 miljoen euro voor vrijgemaakt. ,,De rest moet van het kabinet komen", aldus de NPO.

flink probleem


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Aanpak anorexia: 'Ik heb een halfjaar op hulp gewacht'
Likeability of3

Aanpak anorexia: 'Ik heb een halfjaar op hulp gewacht'

Aanpak anorexia: 'Ik heb een halfjaar op hulp gewacht' / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als het aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ligt, wordt de komende tien jaar het aantal jongeren met een eetstoornis flink teruggedrongen.

Er komen twee speciale kenniscentra voor de aanpak van eetstoornissen en er komt een werkwijze om patiënten minder onder dwang te voeden. Anorexia moet namelijk eerder worden herkend, beter worden begrepen en beter worden behandeld. Daarbij moeten jongeren met een eetstoornis moeten sneller geholpen worden, staat in het advies van K-EET, een groep kinderartsen en psychiaters, ingesteld door De Jonge.

Juliët Holtschlag (22) is het daar volkomen mee eens. Een halfjaar moest ze wachten tot ze behandeld kon worden voor haar anorexia. En dat terwijl hulp toen hard nodig was. „Mijn ouders en vriend waren radeloos”, vertelt ze.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Oneerlijke reviews: 'Werd gevraagd mijn recensie te verwijderen'

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Eten: het kan goddelijk zijn, maar soms valt het vies tegen. Als je besteld hebt, ben je in beide gevallen geneigd om een reactie achter te laten. Ook Vural Polat uit Amsterdam klom in de pen toen hij onlangs sushi bestelde die hem niet beviel.

De eigenaar van de sushizaak waar Polat besteld had las zijn recensie en had moeite met de slechte score. Hij trok daarom aan de bel bij de eten-bestelsite Thuisbezorgd, dat een paar dagen later contact opnam met Polat. „Het restaurant had hen de opdracht gegeven om de recensie te verwijderen en het bedrag van de bestelling terug te storten. Mits ik hiermee akkoord zou gaan”, vertelt Polat. Dat restaurants klanten benaderen om negatieve recensies te verwijderen in ruil voor restitutie of een tegoed is geen nieuw fenomeen. Alleen doordat Polat zijn recensie anoniem had geplaatst, moest Thuisbezorgd contact met hem leggen.

Afwijking


Foto's van Nicole Caperilla. / Twitter

Van 120 naar 63 kilo én personal trainer, maar ook 'gethinshamed'

Foto's van Nicole Caperilla. / Twitter

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Fatshaming kennen we inmiddels wel, maar ook thinshaming is een ding. De 31-jarige Nicole Caperilla uit Amerika kan daarover meepraten. Zij ging in twee jaar tijd van 120 naar 63 kilo, maar in die tijd dumpte ze wel haar 'beste vrienden' vanwege het fenomeen thinshaming. 

Nicole had altijd al last van overgewicht, vertelt ze aan Daily Mail. Als kind worstelde ze met overgewicht, maar daar wist ze vanaf te komen. Echter bezorgde haar eerste zwangerschap haar vele kilo's extra. „Ik kwam zoveel aan dat ik het niet meer kon verliezen", vertelt ze. „Ik probeerde elk dieet en supplement om het kwijt te raken, maar het lukte niet."


Helpt een nieuw keurmerk voor vega-restaurants?

Helpt een nieuw keurmerk voor vega-restaurants?

Voedselrecensent Isabel Boerdam, ook wel bekend als De Hippe Vegetariër, reikt het eerste gouden LEKKER VEGA Keurmerk uit aan Marion Pluimes, eigenaresse van restaurant LOFF in Breda.

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Nieuw op het menu: het Lekker Vega keurmerk. Een initiatief van de vegetariërsbond om het vleesvrije aanbod binnen de Nederlandse horeca wat overzichtelijker te maken.

Een „win-win situatie” noemt de bond het, zo zou de gast straks direct doorhebben waar binnen de regio het beste vega(n) vorkje wordt geprikt en weten zij de restaurants te vinden. Het kan nog wel even duren voordat dit daadwerkelijk het geval is. In 2020 moet de lijst vijfhonderd etablissementen tellen. Die moeten zich daarvoor wel zelf aanmelden en op de eerste dag staan er niet meer dan tien op de website. Is er eigenlijk wel behoefte aan zo’n keurmerk?

Tijd voor een update


Getouwtrek IS-kinderen nog niet voorbij: hoe zit het?

Getouwtrek IS-kinderen nog niet voorbij: hoe zit het?

Al-Hol, een van de twee kampen in Noord-Syrië. / AFP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De rechter vindt dat Nederland kinderen van IS-vrouwen moet terughalen, zo bleek maandag al, maar nu is de Staat is het daar niet mee eens. 

De Staat gaat in beroep tegen het maandag uitgesproken vonnis van de rechter in Den Haag over het terughalen van kinderen van IS-vrouwen uit Noord-Syrië. Dat hebben de ministers Grapperhaus (Justitie) en Blok (Buitenlandse Zaken) de Tweede Kamer dinsdag schriftelijk laten weten. Het getrouwtrek om de kinderen en hun moeders – een complexe zaak – is daarmee na een week nog niet beëindigd. Zeven vragen en antwoorden.

Amerika bood hulp


Likeability of3

Boze boeren gaan wederom demonstreren, nu bij Catshuis

Boeren met hun trekker onderweg naar het provinciehuis van Noord-Holland op 11 november 2019. / ANP. Ze voeren actie tegen het stikstofbeleid van de provincie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren die woensdag niet zijn uitgenodigd bij een werklunch over de stikstofcrisis in het Catshuis in Den Haag, zijn van plan daar te gaan demonstreren. Agractie Nederland roept hen op woensdagochtend naar de ambtswoning van premier Mark Rutte te komen.

Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) gaan daar rond 11.30 uur met boeren in gesprek over de voorgenomen kabinetsaanpak. „Bij de uitnodigingen zijn Mark en Carola helaas ‘vergeten’ om het landbouwcollectief uit te nodigen. Maar we gaan ervan uit dat er vast wel een groter zaaltje te regelen is voor álle boeren van Nederland!", aldus Agractie Nederland. „Zorg dat je erbij bent, kom met tractor, auto, trein! Vergeet ook vooral jullie borden niet!", zo valt te lezen op de Facebookpagina.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Hongkong staat aan de rand van de afgrond'

Brandweerlieden proberen een wegversperring te blussen, die in brand is gezet door protesterende burgers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het gaat er niet bepaald rustig aan toe in Hongkong. Na de gewelddadig verlopen maandag zijn betogers in Hongkong opnieuw slaags geraakt met de politie.

Volgens een politiecommissaris staat het gebied, dat al maandenlang het toneel is van grootschalige protesten, 'aan de rand van de afgrond.'

Molotovcocktails


Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg.

Coalitie akkoord over aanpak stikstof

Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag.

Het pakket moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen. Het kabinet gaat nog vóór een debat over stikstof de maatregelen presenteren, aldus D66-voorman Rob Jetten. „Wij zijn eruit." Het stikstofdebat staat voor donderdag op de planning.

Verstandige maatregelen