In het nieuws

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Amerikaanse troepen bestormen Utah Beach op D-Day. Foto: AFP

Foto van 'Tim van der Steen'

5 JUN 2019

6 juni, 1944. Het weer is guur en heiig. Schouder aan schouder staan de jonge soldaten samengepakt in het Higgins landingsvoertuig dat op en neer deint op de kolkende schuimkoppen voor de kust van Normandië. Kersverse strijdkrachten met vaak maar een paar maanden training onder de riem. Terwijl het strand nadert beginnen de kogels in te slaan op het dikke staal van de boot.

Dan valt de laadklep voorover in het water, nog voordat de eersten een stap kunnen zetten worden de voorste drie rijen neergemaaid door de Duitse machinegeweren op het strand. Paniek, klauterend over de lichamen van nog kermende strijdmakkers bereiken de voorste soldaten het water.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Britse troepen landen op Sword Beach. Op de voorgrond: Piper Bill Millin. Foto: AFP

Maar het water is te diep, de golven te wild. Het landingsvoertuig wist nog niet dicht genoeg aan land te komen. De woeste golven slaan in op het logge vaartuig, met pijn en moeite worstelen de soldaten zich een weg uit de levensgevaarlijke boot, de kogels ontwijkend, het water in. Door de zware bepakking worden de jongens onder de oppervlakte gesleurd, ze komen niet meer levend boven.

Als de Higgins eenmaal leeg is keert deze langzaam om. Wie zich niet zich niet snel genoeg uit de voeten kan maken in het wilde water wordt vermalen door de schroeven als de boot zich een weg terug baant, naar het moederschip voor een nieuwe lading rekruten. Voor een groot deel van de eerste slachtoffers van D-Day hoefden de Duitsers geen kogel te lossen. Wie de eerste meters overleeft en zich door de golven weet te worstelen, het strand op, wacht het spervuur van de Duitse bezetters.

Operation Overlord

De term D-Day staat eigenlijk voor de eerste dag van een militaire operatie, toch denken de meeste mensen hierbij maar aan één dag: 6 juni 1944, de eerste dag van Operation Overlord. De strijd die tot 25 augustus 1944 zou duren en die West-Europa bevrijdde van de Duitse bezetting. In totaal landden er zo’n 130.000 geallieerde troepen op de stranden van Normandië. De meeste soldaten van hen tussen de 17 en 21 jaar. Morgen is het precies 75 jaar geleden dat deze jonge helden aan land kwamen, volgens sommigen de belangrijkste dag in de recente geschiedenis.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

D-Day, de geallieerde invasie in Normandie. Beeld: ANP

De landingszones waren opgedeeld in vijf stukken met ieder een eigen codenaam. Utah en Omaha beach werden aangevallen door de Amerikanen. De Canadezen bestormden Juno Beach en de Britten kwamen aan land op Gold en Sword Beach. Een van de eersten die daar aan land ging was Piper Bill Millin, de persoonlijke doedelzakspeler van commandant Lord Lovat.

Doedelzak

Eigenlijk was het de Britse doedelzakspelers verboden om te spelen in de voorhoede, maar Lovat negeerde dat bevel. Om de moraal van de eerste troepen aan land te sterken gaf hij Bill Millin orders om te spelen tijdens de landing op Sword Beach. Wonder boven wonder werd Millin niet geraakt tijdens die veldslag. Ook op de weg naar de Pegasus Bridge, een belangrijk strategisch punt tijdens de oorlog, liet hij zijn instrument klinken. Gevangengenomen Duitse scherpschutters gaven achteraf toe dat zij niet op de muzikant schoten omdat zij dachten dat hij gek was geworden.

Piper Bill werd in 1994 nog geïnterviewd bij Pegasus Bridge, vijftig jaar nadat hij er met zijn regiment arriveerde. Op de vraag of hij zich niet kwetsbaar voelde met een doedelzak in zijn handen in plaats van een geweer, antwoordde hij: „Niet echt, ik concentreerde mij vooral op het spelen. Lord Lovat was behoorlijk kritisch op mijn spel dus was ik vooral bang om een fout te maken.”

Het is slechts één van de vele bizarre verhalen van de helden uit de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Normandië. Piper Bill overleed in 2010, op 88-jarige leeftijd. 75 jaar na de oorlog zijn er nog maar weinig veteranen die uit eerste hand kunnen vertellen over de geleverde offers tijdens D-Day. Toch klinkt de doedelzak nog steeds over het voormalig strijdveld en de stranden van Normandië.

Papavers

„Kijk nou hoe mooi.” Onderweg naar zijn woonhuis in Leusden wijst Arnout Rinkes (46) naar de berm langs de weg waar de klaprozen in bloei staan. Na de Eerste Wereldoorlog was alles platgebrand rond de loopgraven, legt hij uit. Het eerste dat later groeide op de omgeploegde grond was de papaver. De felrode bloem met het zwarte hart werd daarom later symbool ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten tijdens WOI.

Dat de bloem Rinkes opvalt is geen toeval. Eenmaal bij zijn huis aangekomen blijkt snel hoe belangrijk de geschiedenis voor hem is. Aan de muur prijken schildjes, vlaggetjes, foto’s en ook een klaproos. Rinkes tovert een werkstuk uit een lade. „Gemaakt in de brugklas, over Operation Overlord. Het zat er dus al vroeg in.”

Als hij van wal steekt over het belang van D-Day is hij niet meer te stoppen, de verhalen buitelen bijna over elkaar heen en al snel ligt de tafel vol plakboeken en foto’s. Van veteranen en van zijn eigen reizen naar Normandië. Op de voorkant van de oudste bundel zit een kindertekening geplakt van een man met een doedelzak. Het bijschrift: Pap, over ongeveer een jaar.

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Veteraan Roy O'Neill op de plaats waar hij in 1944 aan land kwam. Foto: Ian Patrick

Onderdeel verwerking

Sinds 2013 keert Rinkes ieder jaar rond deze datum terug naar Normandië, zijn doedelzak gaat steevast mee. Er zijn steeds minder veteranen om de monumentale dag mee te gedenken, enkelen keren steevast terug zo goed als zij kunnen. Een van hen is de Britse veteraan Roy O’Neill. „Veel veteranen keren terug naar de plaats waar het gebeurde, als onderdeel van de verwerking”, legt Rinkes uit.

Waar mogelijk zet Rinkes de veteranen in het voetlicht door zijn doedelzak te laten schallen. Van oudsher een oorlogsinstrument van de Schotten en Ieren, met 95 decibel ook van ver te horen. Hij loopt ermee voorop en baant zo een weg voor de gepensioneerde soldaten. Iedereen weet dat er iets gaande is. Of zo’n oude man dat vervelend vindt? „Zeker niet, hun dankbaarheid is voelbaar”, zegt Rinkes respectvol. „Zo’n man staat daar ook niet voor zichzelf, maar voor alle veteranen.”

75 jaar na D-Day: doedelzakken en papavers

Veteraan Roy O'Neill in 1944

Deep respect

Tijdens zijn eerste reis kwam Rinkes in aanraking met Tenno Dogger. Een gepassioneerde Nederlander die naar Normandië verhuisde en het zijn levensdoel heeft gemaakt om de herinnering aan de geleverde strijd en veteranen in ere te houden. Dogger richtte daarvoor in 2010 de Association Deep Respect op. Enkele activiteiten van de stichting zijn het opknappen en onderhouden van monumenten en graven van gevallenen. Voor 27 veteranen werd de Franse Legion d’Honneur-medaille aangevraagd en toegewezen, de hoogste eer die een buitenlandse soldaat in Frankrijk kan krijgen. Verder werden onder meer duizenden graven bezocht en voorzien van bloemen en ontvangt en huisvest hij al tien jaar veteranen in de week rond D-Day. Hoewel er steeds minder mensen zijn die de oorlog zelf meemaakten, wordt er nog steeds hard gevochten om de herinnering levend te houden.

Anonieme helden

De komende dagen wordt Normandië overspoeld door belangstellenden en mensen die de oorlogsslachtoffers en veteranen een eer willen bewijzen. Een van hen is de Amerikaanse fotograaf Ian Patrick. Tussen 1980 en 2018 fotografeerde hij veteranen, waaronder Roy O’Neill (zie foto), op de plek waar hij 75 jaar geleden aan land kwam. Deze exposeert hij vanaf 6 juni in het Overlord Museum in Colleville-sur-mer onder de titel Anonymous Heroes. „Het is mijn bescheiden manier om deze heldhaftige generatie mannen en vrouwen te eren. We mogen hun inspanningen nooit in de vergetelheid laten raken”, zegt Patrick zelf over de expositie.


Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
Likeability of2

15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

Veel hulpdiensten


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

onderzoek

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

Speciale mannenavond


Agent New York ontslagen om dood door nekklem

Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.


The Rock getrouwd met Lauren Hashian op Hawaï

Foto van de trouwerij van The Rock en Lauren. / Instagram @therock

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Voor alle vrouwen die ergens nog hoopten op die kans van 1 op 7,5 miljard (of zoiets) dat ze een relatie met The Rock konden krijgen: de kans is nu nóg kleiner. Hij is namelijk in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lauren Hashian op het magische Hawaï!

Relatie van meer dan 12 jaar

De twee zeiden zondag het ja-woord tegen elkaar, na een relatie van meer dan twaalf jaar. Op Instagram plaatste de filmster (die meerdere malen werd uitgeroepen tot sexiest man alive) een tweetal jaloersmakende foto's van zijn trouwerij.


Auto op verkeerde weghelft oorzaak zware botsing

Foto van het ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kan de politie niet beantwoorden.

Bij de botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Zaken uitsluiten


Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

Cristiano Ronaldo. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

De vermeende verkrachting


Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
Likeability of6

Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
Likeability of5

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost. Foto: Tyler Ivanoff.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto's op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.


like
user_94f0e34327f6f6bdf7190366722b0b6719f94981_avatar

Konijn in brand gestoken
Likeability of2

Konijn in brand gestoken

Het konijn toen de politie het dier net had aangetroffen. / Foto: Politie Apeldoorn

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is „ontzettend kwaad", schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

Heb jij geen gevoel?

Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: „Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?" En ook: „Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?"


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken
Likeability of5

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

Vergoeding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat
Likeability of3

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

Kat

Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lowlands en de dood

Lowlands en de dood

Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

Taboe


Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

„You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

Iedereen ongedeerd


Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

Tweede keer, goede keer


Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

Man zwaargewond


Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava
Likeability of2

Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava

Ter illustratie. / EPA

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 29-jarige Franse man en zijn zoontje van vier zijn op vakantie in de Spaanse stad L'Escala verdronken, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. Dat gebeurde nadat de twee samen in de zee gingen zwemmen. Ze werden afgelopen zaterdag tussen 15.20 en 17.00 uur gevonden door de hulpdiensten.

Het vierjarige zoontje werd als eerste gevonden door de kustwacht. Men probeerde hem meerdere keren te reanimeren, helaas zonder succes. In de tussentijd waarschuwde de moeder de hulpdiensten dat ze haar man, met wie de vierjarige jongen was gaan zwemmen, al een tijd niet gezien had.

Drie meter diep


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

De protestmars in Hongkong. Door het regenachtige weer hadden velen een paraplu meegenomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

18 AUG 2019

Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu's.

Steeds minder rechten