Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

7 jaar cel en tbs voor brute verkrachting

Het Openbaar Ministerie wil dat een 19-jarige Rotterdammer wordt veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens een gewelddadige verkrachting op straat van een 20-jarige vrouw. Ook had hij haar bijna gewurgd, met zijn opgerolde t-shirt. De aanklaagster gaat uit van opzet en voorbedachte rade en dus poging tot moord, bleek donderdag voor de rechtbank in Rotterdam. Het slachtoffer, een studente uit Indonesië, raakte levensgevaarlijk gewond.

Boos en veel stress

Verdachte Gerson F. heeft de aanval bekend. Hij zei dat hij de vrouw niet wilde doden, maar haar alleen veel pijn wilde doen, omdat hij erg boos was en veel stress had. Iemand pijn doen is een manier voor hem om te ontladen, zei hij. F. vertelde dat hij niet wist wat hij precies had gedaan, omdat hij er „niet bij was”. Zulke woedeaanvallen had hij ook bij zijn vriendin. Met haar had hij sm-seks, waarbij hij haar ook ‘wurgde’ en bewusteloos sloeg en soms over de afgesproken grenzen ging.

Door de wurgpoging was de keel van het slachtoffer zo opgezwollen dat ze bijna stikte. Om dat te voorkomen werd in het ziekenhuis snel een buis in haar luchtpijp geplaatst. Door de verkrachting met zijn vingers veroorzaakte hij inwendig een slagaderlijke bloeding. Slechts door een spoedoperatie kon haar leven worden gered, aldus het OM. De vrouw vordert 50.000 euro schadevergoeding van de verdachte.

F. was in de vroege ochtend van 21 juli het slachtoffer achterna gefietst vanuit het stadscentrum tot in de woonwijk De Esch. Toen zij haar fiets op slot zette, is zij van achteren aangevallen. „Gruwelijk en meedogenloos. De nachtmerrie voor iedere vrouw", zei de aanklaagster, die uitgaat van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Stoornissen en oorzaak in zijn jeugd

Volgens deskundigen heeft hij stoornissen en ligt de oorzaak hiervan in zijn jeugd vol agressie en seksueel misbruik. Omdat hij een achterstand in zijn ontwikkeling heeft, adviseerden ze hem jeugd-tbs op te leggen. Het OM ging hier niet in mee, onder meer omdat eerdere veroordelingen en behandelingen niet hebben gewerkt. Bovendien is er een grote kans dat hij in herhaling valt als hij niet zeer langdurig wordt behandeld, zei de aanklaagster.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.