In het nieuws

10 vooroordelen over Almere

10 vooroordelen over Almere

Foto: Maarten Feenstra

Foto van 'Erik Jonk'

14 JUN 2019

Almere? Saai, goedkoop, overgenomen door Amsterdammers en er is werkelijk geen bal te doen. Het zijn vier vooroordelen over de stad aan het Marker- en IJmeer. Metro wilde, in verband met een serie over het nu ruim 40 jaar jonge Almere – weten hoe dat zit en kwam tot tien vooroordelen. Wie anders dan Almere City Marketing mag op deze vooroordelen ingaan.

Vooroordeel 1

Mensen vertrekken naar Almere als ze echt he-le-maal nergens anders een huis kunnen vinden. Het is hun noodoplossing.

Almere City Marketing: Inmiddels wonen ruim 200.000 mensen in Almere. Zij kiezen voor een goede prijs/kwaliteitverhouding. Velen hebben hier hun eigen huis gebouwd, hebben hun zeilboot in de achtertuin liggen of lopen vanuit hun woning zo de natuur in. En dat op steenworp afstand van steden als Amsterdam en Utrecht. Almeerse jongeren die hier geboren en getogen zijn, willen ook graag in Almere blijven wonen en kopen hier hun eerste huis. 84 procent van de Almeerders vindt het prettig wonen in Almere.

Vooroordeel 2

Omdat bijna niemand in Almere wil wonen, heb je een compleet huis voor de prijs van een studentenkamer in populaire steden.

Helaas heeft de gekte op de woningmarkt ook Almere bereikt. In 2018 stond Almere bovenaan de lijst met meest populaire gemeenten op Funda. De huizen gaan hier als zoetje broodjes. De prijzen stijgen hier ook hard, net als elders in de Randstad.

Vooroordeel 3

In Almere wonen alleen maar Amsterdammers, zoals Ali B.

Ali B. is alleen in zijn jeugd een Amsterdammer geweest… Hij is geboren in Zaanstad en woont sinds zijn 14e in Almere. Maar het klopt dat er veel Amsterdammers in Almere wonen. Uit onderzoek in 2017 bleek, dat de meeste nieuwe Almeerders vanuit Amsterdam verhuisd waren, gevolgd door Lelystad en Amstelveen.

Vooroordeel 4

Almere is er om te wonen, er is verder geen bal te doen. Werkelijk niéts.

In Almere is juist heel veel te doen. Van het Bevrijdingsfestival Flevoland tot de Libelle Zomerweek en Strandfestival ZAND, uit het hele land komen bezoekers naar Almere. Jaarlijks bezoeken ruim 800.000 mensen een Almeers festival. Daarnaast heeft Almere negen stadsstranden, vijf natuurgebieden en een binnenstad met een grote schouwburg en bioscoop , veel sportverenigingen en restaurants. Ook kun je hier wakeboarden, flyboarden en je uitleven in het klimbos.

10 vooroordelen over Almere

Foto: Fred Rotgans

Vooroordeel 5

Voordat – met dank aan cabaretier Youp van ’t Hek – de eerste boom in Almere volwassen is, zijn we al weer ruim tien jaar verder.

De aanleg van Almere is 40 jaar geleden begonnen. Door de vruchtbare kleibodem groeien bomen hier snel. Bossen zijn al bijna volwassen. Bij De Kemphaan vind je hoog in de bomen een echt klimparcours. Dat kan alleen in hoge en stevige bomen. Almere heeft een aantal prachtige bossen, zoals het Kotterbos, Pampus en Boswachterij Almeerderhout.

10 vooroordelen over Almere

Foto: Fun Forest

Vooroordeel 6

Almere is één grote nieuwbouwwijk.

Oude gebouwen vind je niet in Almere. De stad is pas 40 jaar jong. Almere staat juist bekend om zijn moderne architectuur. Bekende architecten als Teun en Rem Koolhaas, Liesbeth van der Pol, het Japanse architectenechtpaar SANAA, William Alsop, Kees van Dam en René van Zuuk. Gebouwen van hun hand vind je over de hele wereld, maar ook in een gebied van één vierkante kilometer in het centrum van Almere.

Vooroordeel 7

In Almere – in die kale polder en aan het IJmeer - waait het altijd; het lijkt Texel wel.

Met een gebied als DUIN, waar je kunt wonen en recreëren in de duinen, met negen gezellige stadsstranden, heel veel binnenwateren waar je kunt zeilen, kanoën of met een sloepje varen en een gezellige havenkom met heel veel terrassen, krijg je in Almere hetzelfde vakantiegevoel als op Texel. Fietsen met tegenwind is trouwens heel gezond, je moet harder trappen, waardoor je meer calorieën verbrandt, terwijl je toch al onderweg bent.

10 vooroordelen over Almere

Foto: Sail-Today

Vooroordeel 8

Almeerders vind je elk weekend in Amsterdam en Utrecht. Ze zijn blij dat ze weer even weg kunnen.

Je bent zeker snel in Amsterdam (20 minuten) en Utrecht (30 minuten). De centrale ligging van Almere midden in het land is een voordeel, maar er is inmiddels genoeg aanbod in eigen stad. Bovendien komt tijdens Strandfestival ZAND en de Libelle Zomerweek heel Nederland juist naar Almere.

10 vooroordelen over Almere

Foto: Strandfestival ZAND

Vooroordeel 9

Almeerders zijn niet trots op hun stad. Waarom zouden ze ook?

Almeerders zijn juist heel trots op hun stad. Slechts 13 procent van de 208.000 Almeerders geeft aan niet trots te zijn op Almere. Dat is heel laag gezien het feit dat de meerderheid van de Almeerders buiten de stad geboren en getogen is.

10 vooroordelen over Almere

Foto: Maarten Feenstra

Vooroordeel 10

Een nog nooit uitgesproken zin: Zullen we vanavond uitgaan in Almere?

Almere staat bekend om zijn spectaculaire buitenvoorstelling van Vis à Vis aan het Almeerderstrand en de zomervoorstelling van Suburbia op Stadslandgoed De Kemphaan. Midden in het centrum staat een prachtige schouwburg die ook door mensen van buiten de stad bezocht worden. De grote bioscoop in het centrum heeft 2137 stoelen. In de havenkom in Almere Haven en op de Grote Markt en Restaurantplein Belfort vind je de leukste restaurantjes. De website uitinalmere.nl geeft het complete overzicht van culturele uitjes in de stad. Er is hier genoeg te doen!

10 vooroordelen over Almere

Foto: Fred Rotgans


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JUL 2019

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar